Informația apare în referatul DNA înaintat Instanței Supreme cu propunerea de arestare preventivă a lui Mircea Govor, reținut miercuri pentru mai multe fapte de șantaj și folosirea influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Citeşte şi: Mircea Govor, vicepreşedintele CJ Satu Mare, reţinut pentru corupţie şi şantaj
El este acuzat că, în anul 2013, după adoptarea actelor normative privind măsurile pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității ANAF, a făcut demersuri, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei AJFP Satu Mare a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, scrie Agerpres.
„În acest context, dat fiind interesul manifestat în deținerea controlului asupra activității instituției Finanțelor și de către partidul din coaliția aflată la putere în acel moment (…), Mircea Govor a acționat în sensul de a obține sprijin politic în realizarea intereselor sale. Astfel, în perioada august — octombrie 2013, Govor a cerut sprijin numiților (…) și (…), (…), în sensul de a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea ANAF, pentru impunerea persoanelor agreate în funcțiile de interes din AJFP Satu Mare. În același timp, Govor a acționat în același scop și în mod direct sau prin intermediul numitului (…) pe lângă (…) și (…), președintele, respectiv vicepreședintele ANAF, dar și pe lângă directorul general al DGFP Cluj — (…), aceștia având atribuții de serviciu pe linia nominalizării/delegării/împuternicirii persoanelor cu funcții de conducere în cadrul structurilor teritoriale subordonate”, susțin procurorii.
DNA arată că, în urma acestor acțiuni, Mircea Govor a reușit impunerea provizorie pe funcția de șef al AJFP Satu Mare a unei persoane cu care se afla în relații de prietenie și chiar de rudenie prin alianță.
„Astfel, se poate observa că singurul criteriu avut în vedere la distribuirea unor astfel de posturi îl reprezintă cel politic, toate posturile urmând a fi ocupate de persoane ce provin ori sunt sprijinite de partidele (…) și (…). (…) Mai mult, Govor, în urma demersurilor efectuate, a reușit delegarea pe funcția de șef Birou Colectare și Executare Silită Persoane Juridice din AJFP Satu Mare a numitului (…), persoană cu care se află în relații de rudenie prin alianță (…) și prin intermediul căruia avea controlul asupra modului în care se efectua executarea silită a persoanelor juridice, întrucât parte din societățile comerciale controlate de către vicepreședintele CJ Satu Mare se află în stare de insolvență sau faliment, fiind impuse cu sume mari, reprezentând datorii la bugetul de stat”, se mai spune în document.
DNA menționează că Mircea Govor a manifestat interes pentru deținerea controlului acestui segment de activitate din AJFP Satu Mare și pentru monitorizarea modului în care erau selectați practicienii în insolvență la nivelul instituției Finanțelor.
De asemenea, anchetatorii au constatat că vicepreședintele CJ a procedat în aceeași manieră și pentru readucerea pe o funcție de execuție sau chiar de conducere a unei persoane, fost șef al Gărzii Financiare Secția Satu Mare, cunoscut cu probleme de integritate și care nu a promovat examenul pentru ocuparea unei funcții în cadrul structurii de antifraudă fiscală.
„Cu toate diligențele depuse pe lângă decidenți din mediul politic, dar și din cadrul structurii de specialitate, (…) nu a promovat niciunul dintre examenele la care s-a prezentat, iar demersurile efectuate nu au avut ca finalitate delegarea ori numirea acestuia pe o funcție în cadrul AJFP Satu Mare. Este cunoscut faptul că (…) este una dintre persoanele apropiate lui Govor, care, în repetate rânduri, și-a încălcat atribuțiunile de serviciu pentru a servi interesele vicepreședintelui CJ Satu Mare, atât de ordin personal, cât și de ordin politic”, se mai arată în referat.