Februarie este luna in care gospodarii se apuca de treabă în grădini, livezi. Primul lucru care trebuie făcut pentru început este să curățați pomii de frunzele uscate. Dacă vremea este frumoasă și caldă și nu plouă prea mult, tot în februarie puteți săpa pe lângă rădăcinile pomilor și puteți vărui tulpinile.
Tăierile de întreținere și fructificare la pomii fructiferi încep de obicei după 5-6 ani când pomul are deja coroana formată. Pentru a produce fructe sănătoase și abundente, pomii fructiferi necesită o îngrijire adecvată. Trebuie tunse crengile uscate. De asemenea, pentru a obține fructe sănătoase este nevoie de fertilizarea și protecția împotriva dăunătorilor.
Potrivit specialiștilor în domeniu, pomii fructiferi trebuie tunși în două etape. Prima dată „în verde”, imediat după recoltarea fructelor, și apoi „în uscat”, adică în timpul perioadei de repaus vegetativ, adică spre finalul lunii februarie ori început de martie, dacă temperaturile sunt foarte scăzute, dar până să apară mugurii.
„Din luna ianuarie pot începe tăierile în uscat, mai ales dacă vorbim despre livezile mari, dar având în vedere că temperaturile nu trebuie să fie excesiv de scăzute, acestea pot fi amânate pentru 20 februarie până la 20 martie”, a explicat inginerul Marius Roman, administratorul Pepinierelor Roman, din Afumați, județul Ilfov, pentru agrointel.ro.
Potrivit specialistului, în luna ianuarie se începe cu speciile rezistente la frig (măr, păr gutui), apoi cu speciile sâmburoase (pruni, vișini, cireși).
Citește și: Trucul secret folosit de pomicultorii cu experiență. De ce se bat cuie ruginite în pomii fructiferi
La pomii care au atins înălțimea de cca. 2,5-3 metri se vor elimina creșterile vegetative anuale de la partea superioară a coroanei astfel încât să fie limitată coroana la această înălțime.
La finalul lunii februarie – începutul lunii martie se tund pomii fructiferi care nu au o rezistență ridicată la frig, anume piersicul, nectarinul și caisul.