GrădinaMax explică: Ce reguli trebuie aplicate pentru plantarea și îngrijirea corectă a viței de vie?
Reprezentanții magazinului online cu produse pentru grădinărit GradinaMax ne împărtășesc câteva secrete pentru plantarea și îngrijirea viței de vie:
Lucrări de întreținere la vița de vie
La capitolul lucrări de întreținere și cosmetizare, aflăm cele mai importante procedee, pentru ca rezultatul final să fie cel dorit.
Pentru ca butașii să se prindă, aceștia trebuie să fie cu rădăcini sănătoase, și cu cel puțin trei ramificații. Gropile pentru plantarea butașilor trebuie să fie suficient de adânci și după plantare necesită irigare cu apă din belșug.
În timp ce vița de vie se dezvoltă, fiecare plantă trebuie să treacă prin etapele de îngrijire atentă. Este nevoie de plivitul, ciupitul, cârnitul și copilitul lăstarilor. Aceste activități sunt de luat în calcul pentru creșterea firească a viței de vie.
Anual, după căderea frunzelor în perioada de repaus vegetativ, se face tăierea în uscat a viței de vie, care ajută la regenerare și la creșterea productivității. Curățarea este un pas necesar pentru sănătatea și belșugul generației următoare de struguri.
Important de reținut! Tăierea în uscat se face toamna târziu. Atunci trebuie eliminate toate legăturile uscate care au rămas după culegerea strugurilor. Pentru curățarea plantei, nu ai nevoie de un echipament special, orice foarfecă de grădină care taie bine este potrivită.
Clima României este potrivită pentru vița de vie, motiv pentru care, soiurile care se pot planta sunt diversificate. În prezent, lista soiurilor de struguri românești este una mare: 60 de soiuri albe și 30 de soiuri roșii.
Soiurile autohtone cele mai întâlnite sunt: Fetească albă, Galbenă de Odobești, Tămâioasă românească, Iordana, sau Fetească regală.
Pe lângă soiurile autohtone de vița de vie, in România se cultivă și se adaptează perfect și alte soiuri străine, ca de exemplu: Riesling italian, Pinot Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Merlot, Cabernet Sauvignon, sau Pinot noir.
Specialiștii în grădinărit pot ajuta cu experiența lor și pot recomanda cele mai bune variante de soiuri pentru vin sau de masă. Sfaturile sunt utile pentru oricine dorește ca plantarea viței de vie să reușească din prima încercare.
Cultivarea viței de vie nu este tocmai ușoară, dar cu puțin ajutor oricine poate obține un rod de struguri delicioși și sănătoși.
Sfaturile și recomandările grădinarilor din echipa GradinaMax sunt mereu de folos pentru alegerea soiului perfect de viță de vie.
Așadar, pentru a evita problemele apărute la plantare sau la îngrijire este mereu o idee bună să cerem ajutorul specialiștilor din domeniul grădinăritului și agriculturii.