Cel mai celebru caz este cel al elefantului indian Gaya, de la Zoo Bucureşti. Acesta a murit în 2007 după ce a fost fugărit cu torţe aprinse şi a fost sfâşiat de câinii-lup ai Jandermeriei, care îl forţau să intre în adăpostul pentru iernat. Angajaţii spuneau că Gaya a fost muşcată de trompă şi de picioare, a căzut şi şi-a rupt un picioar. Elefantul a fost incinerat.
În noiembrie 2007, un jaguar a evadat din cuşca sa de la Zoo Bucureşti, după ce gardul a cedat „în timp”. Felina a omorât un câine vagabond şi a fost tranchilizată, în cele din urmă, însă angajaţii nu au reuşit să o imobilizeze. Aşa că „experţii” a folosit crosele pentru a prinde jaguarul, care încerca să sară peste gardul Grădinii. Animalul a murit în urma procedeului.
În 2008, leoaica Elsa, tot de la Zoo Bucureşti, a murit după ce i s-a administrat anestezic de către o echipă de la Facultatea de Medicină Veterinară din Capitală, pentru a fi sterilizată.
Să nu uităm nici de moartea la Grădina Zoologică Bucureşti a unui zimbru, unui iac, şi a mai multor mufloni care au fost mâncaţi de câinii vagabonzi.
Şi la Zoo Bucov au fost probleme. La trei luni după moartea unui iac tibetan, care a murit sub ochii directorului de atunci, păscând lucernă, un cerb carpatin a fost lăsat şi el să moară de către angajaţi.
Iar acum, avem cazul tigrului evadat de la Grădina Zoologică din Sibiu, care a fost împuşcat cu gloanţe. Momentan nu se cunosc prea multe detalii, iar informaţiile trimise de autorităţi sunt contradictorii.
Acestea sunt doar cele mai cunoscute cazuri de neglijenţa în lumea grădinilor zoologice din România. Din păcate, multe din aceste cazuri nu au mai fost elucidate.