Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit

Începând de anul viitor, singurele instituții de învățământ privat ale căror venituri vor fi neimpozabile vor fi cele de învățământ superior, se precizează în noul Cod Fiscal.
Filip Stan
24 sept. 2015, 07:05
Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit

Potrivit art 15, sunt considerate neimpozabile, veniturile „obținute și utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale” de instituțiile de învățământ particular superior acreditate.

Vechiul Cod Fiscal prevedea că „instituțiile de învățământ particular acreditate, precum și cele autorizate” sunt scutite de la plata impozitului pe profit „pentru veniturile utilizate, în anul curent sau în anii următori”.

Decizia este cu atât mai bizară, cu cât numărul de instituții de învățământ privat preșcolar, primar, gimnazial și liceal este unul extrem de redus în comparație cu cel universitar. Însă probabil că guvernanții au considerat că se va majora considerabil „costul” obținerii unei diplome universitare de la o instituție de învățământ superior privată dacă ar introduce impozit pe venit și pentru veniturile obținute de acestea, scrie profit.ro.

Potrivit INS, în 2014, rețeaua învățământului preșcolar cuprindea 1187 grădinițe și 568.659 copii înscriși, însă în sectorul privat activau doar 310 grădinițe și 16.739 copii înscriși.

De asemenea, la nivelul învățământului primar și gimnazial, existau 4.045 unități școlare, dintre care 3984 publice, numai 61 aparținând sectorului privat.
În 2014, rețeaua învățământului liceal era formată din 1605 licee, 97,9% din totalul elevilor înscriși în învățământul liceal frecventând unități școlare publice și numai 2,1% licee private.

CITEŞTE ŞI NOUL COD FISCAL. Biserica scapă de taxe şi impozite

În același ani, 80.000 de studenți (din totalul de 540.000) frecventau cursurile unei universități private, aproximativ 15% din total.

Guvernul promite că va respecta legea și că va acorda 926 lei de elev școlilor private

Interesant este că Legea Educației Naționale, publicată în ianuarie 2011, prevede la articolul 9 că „statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat. De asemenea, statul asigura finanțarea de bază pentru învățământul profesional și liceal acreditat, de stat, particular și confesional, precum și pentru cel postliceal de stat. Finanțarea se face în baza și în limitele costului standard per elev sau per preșcolar, după metodologia elaborată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”. Acest articol nu a fost niciodată aplicat, existând însă promisiunea ca 2016 să fie primul an în care învățământul privat să beneficieze de sumele de care, din punct de vedere legal, ar fi trebuit să beneficieze încă de acum 5 ani.

La mijlocul lunii iulie, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că „în învățământul privat obligatoriu sunt 35.194 de copii. Din septembrie, pentru prima dată, învățământul privat obligatoriu va primi suma de 32,6 milioane de lei. Acest lucru trebuia rezolvat mai demult, mai ales că este prevăzut în Legea educației”.

Suma primită pe elev de școlile private va fi însă de numai 926 lei, asta deși, potrivit statisticii Ministerului Educației, costul mediu per elev, pe an, în învățământul obligatoriu este de 2.500 de lei.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
De ce trebuie să presari pudră de chilli în grădină, în luna decembrie. Motivul este de-a dreptul uimitor
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
România intră în spațiul Schengen: crește cererea de proprietăți imobiliare în estul Ungariei
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?