Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit

Începând de anul viitor, singurele instituții de învățământ privat ale căror venituri vor fi neimpozabile vor fi cele de învățământ superior, se precizează în noul Cod Fiscal.
Filip Stan
24 sept. 2015, 07:05
Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit

Potrivit art 15, sunt considerate neimpozabile, veniturile „obținute și utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale” de instituțiile de învățământ particular superior acreditate.

Vechiul Cod Fiscal prevedea că „instituțiile de învățământ particular acreditate, precum și cele autorizate” sunt scutite de la plata impozitului pe profit „pentru veniturile utilizate, în anul curent sau în anii următori”.

Decizia este cu atât mai bizară, cu cât numărul de instituții de învățământ privat preșcolar, primar, gimnazial și liceal este unul extrem de redus în comparație cu cel universitar. Însă probabil că guvernanții au considerat că se va majora considerabil „costul” obținerii unei diplome universitare de la o instituție de învățământ superior privată dacă ar introduce impozit pe venit și pentru veniturile obținute de acestea, scrie profit.ro.

Potrivit INS, în 2014, rețeaua învățământului preșcolar cuprindea 1187 grădinițe și 568.659 copii înscriși, însă în sectorul privat activau doar 310 grădinițe și 16.739 copii înscriși.

De asemenea, la nivelul învățământului primar și gimnazial, existau 4.045 unități școlare, dintre care 3984 publice, numai 61 aparținând sectorului privat.
În 2014, rețeaua învățământului liceal era formată din 1605 licee, 97,9% din totalul elevilor înscriși în învățământul liceal frecventând unități școlare publice și numai 2,1% licee private.

CITEŞTE ŞI NOUL COD FISCAL. Biserica scapă de taxe şi impozite

În același ani, 80.000 de studenți (din totalul de 540.000) frecventau cursurile unei universități private, aproximativ 15% din total.

Guvernul promite că va respecta legea și că va acorda 926 lei de elev școlilor private

Interesant este că Legea Educației Naționale, publicată în ianuarie 2011, prevede la articolul 9 că „statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat. De asemenea, statul asigura finanțarea de bază pentru învățământul profesional și liceal acreditat, de stat, particular și confesional, precum și pentru cel postliceal de stat. Finanțarea se face în baza și în limitele costului standard per elev sau per preșcolar, după metodologia elaborată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”. Acest articol nu a fost niciodată aplicat, existând însă promisiunea ca 2016 să fie primul an în care învățământul privat să beneficieze de sumele de care, din punct de vedere legal, ar fi trebuit să beneficieze încă de acum 5 ani.

La mijlocul lunii iulie, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că „în învățământul privat obligatoriu sunt 35.194 de copii. Din septembrie, pentru prima dată, învățământul privat obligatoriu va primi suma de 32,6 milioane de lei. Acest lucru trebuia rezolvat mai demult, mai ales că este prevăzut în Legea educației”.

Suma primită pe elev de școlile private va fi însă de numai 926 lei, asta deși, potrivit statisticii Ministerului Educației, costul mediu per elev, pe an, în învățământul obligatoriu este de 2.500 de lei.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Iohannis a înmânat drapelul României echipei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'