Un bărbat din București a avut o idee mai puțin obișnuită în timp ce se afla acasă. S-a decis că îi e poftă de un grătar și cum stătea la bloc și l-a amplasat pe pervazul geamului, transformând astfel fereastra într-o adevărată zonă de gătit „la înălțime”. Această alegere neașteptată nu a fost deloc lipsită de consecințe.
În videoclipurile postate pe TikTok, se poate observa clar cum bărbatul a montat grătarul pe pervaz și a început să gătească fără a lua în considerare impactul pe care mirosul emanat de preparate ar putea să-l aibă asupra vecinilor săi. Imaginile, surprinse chiar de cei doi autori ai acestei situații inedite, au fost însoțite de o descriere pe măsură, atrăgând atenția internauților și generând discuții despre impactul acțiunilor individuale asupra comunității: „Grătar corespunzător pe balcon, la etajul 8, în Rahova”.
@florentinatoma63 #gratarlabalcon#etajul8##rahova#foryou ♬ sunet original – Florentina Toma
„Facem un grătar la fereastră. Ceafă de porc și mititei. Am avut poftă de grătar. E grătar din ăsta electric, dar este ok”, a explicat bărbatul în videoclip, în timp ce așeza carnea pe grătar. „Ai grijă că arzi mititeii”, i-a spus femeia de lângă el.
Videoclipul a deveni rapid viral pe TikTok și a strâns peste 18.000 de vizualizări și peste 2.000 de aprecieri. În comentarii, alți oameni au încurajat gestul bărbatului: „Așa mai făceam și eu in Titan”, a scris un alt bărbat.
Legea din România spune că cei care fac grătar pe balcon sau în fața blocului riscă amenzi de până la 3.000 de lei.
E vremea grătareore și dacă locuiţi la bloc ar trebui să mergeți în spațiile special amenajate. Începând cu martie 2012, avem în vigoare Legea 54, cunoscută drept „legea grătarelor”, cea care reglementează desfășurarea activităților de picnic în România.
Aceasta definește picnicul ca fiind o activitate de recreere pe domeniul public sau privat al statului, care poate include consumul de alimente și băuturi și, după caz, aprinderea focului.
Legislația vizează prevenirea impactului negativ asupra mediului și sănătății publice prin practicarea responsabilă a acestei tradiții din țara noastră.
Conform noilor reguli, picnicurile sunt permise doar în zone special amenajate, dotate cu facilități pentru aprinderea focului și containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Cumva, această lege subliniază importanța unei experiențe civilizate și responsabile în natură, pentru a proteja și valorifica patrimoniul natural al țării.
În cazul în care legea nu este respectată, amenzile sunt mari. De exemplu, gunoaiele se aruncă selectiv și doar în locurile special amenajate. Dacă nu se respectă, amenda poate porni de la 100 de lei și poate ajunge la 500 de lei.
Nu se face focul pentru grătare la marginea pădurilor sau pe malul lacurilor, dacă în zona nu este niciun indicator în acest sens. Iar dacă sunteți în spațiile dedicate pentru picnicuri, nu lăsați focul nesupravegheat. Aceste abateri va pot aduce o amenda de pana la 5.000 de lei.
Cei care nu păstrează liniștea în aceste locuri se pot alege cu o amendă ce pornește de la 300 de lei și poate ajunge la 3.000 de lei. Distrugerea panourilor informative poate fi amendată cu 500 de lei.