Aceasta a fost avizată cu 17 voturi pentru și 6 împotrivă.
„Problemele de mediu pentru România nu sunt ușoare (…) și sunt deja apropieri de finalitatea unor măsuri pe care noi ar fi trebuit să le punem la îndeplinire începând cu 1 ianuarie 2007, de când am intrat ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Dacă în vechiul mandat 2015 am reușit în mai mică măsură sau poate în anumite domenii în mai mare măsură să pot să îmi îndeplinesc obiectivele pe care eu le-am prezentat în fața Comisiilor reunite dar, în același timp, și obiectivele Guvernului, de data aceasta consider că aceste obiective care sunt prinse și în Programul de Guvernare sunt ale tuturor românilor”, a spus Gavrilescu.
Ea a precizat că, dacă nu vor fi rezolvate problemele pe deșeuri, România poate plăti milioane de euro pentru infringementuri, arată Agerpres.
„Dacă nu vom rezolva problemele de comun acord și având sprijinul dumneavoastră și informând foarte bine cetățenii, vom fi pasibili în perioada următoare să plătim foarte multe milioane euro pentru infringementurile care sunt deja acum trimise la Curtea Europeană de Justiție pe deșeuri. Primordial, și este prins și în Programul de Guvernare, avem ca punct strategic de a îndeplini toată misiunea de strategie națională de reciclare a deșeurilor, deci implicit de colectare selectivă. Este o obligație pe care o avem toți, este și a autorităților locale, asociațiile de proprietari, UAT-urile, pentru că altfel nu vom ajunge ca în anul 2020 să avem țintă de colectare selectivă de 50% și nu vom reuși în 2050 să ajungem la producerea de deșeu zero”, a mai arătat ministrul propus pentru Mediu.
România se află la un grad de reciclare de 2-3%, fiind aproape de ultimul loc în Uniunea Europeană, a declarat, joi, ministrul propus pentru Mediu, Grațiela Gavrilescu, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite pentru mediu din Parlament.
„Suntem la ora actuală la o reciclare de 2-3%. Suntem aproape pe ultimul loc dintre țările europene. De aceea trebuie să facem toate eforturile ca în perioada următoare, prin toate metodele pe care le vom aplica, prin ghidul de informare care să cuprindă proceduri obligatorii pentru toată lumea pe care îl vom face tot prin accesare de fonduri europene… Fișa a fost depusă. La nivel național trebuie să facem o campanie de aplicare a acestui mod de colectare, de a explica fiecărui cetățean care este avantajul acestei colectări selective”, a spus Gavrilescu.
Ea a precizat că Planul Național de Gestionare a deșeurilor ar fi trebuit să fie gata anul trecut în noiembrie.
„Suntem extrem de întârziați. Am găsit acest plan la consultant. Am cerut consultantului în maxim 10 zile de când am preluat mandatul să vină să predea Planul Național de Gestionare a Deșeurilor ministerului, astfel încât el să intre în consultare publică și în același timp să putem să notificăm și să intrăm în procedura de evaluare strategică pe mediu, lucru care s-a și întâmplat. Între timp, am fost trimiși la Curtea Europeană de Justiție inclusiv cu Planul Național de Gestionare a Deșeurilor. Am considerat că este oportun să mă deplasez personal la comisarul european de Mediu și să purtăm discuții vizavi de ce se întâmplă în România cu colectarea selectivă și de ce nu am putut să ne îndeplinim până acum țintele așa cum trebuiau făcute. Am obținut foarte multe lucruri la care poate nici nu ne gândeam”, a mai arătat ministrul propus pentru Mediu.