Potrivit unei hotărâri de Guvern, Ministerul Sănătăţii trebuie să taie de pe lista finanţării aproximativ 4 mii de paturi din spitalele de stat. „Paturile rămân acolo, dar nu mai pot contracta spitalul pentre ele. Pot să facă spital de zi, să facă structuri private, care lucrează altfel decât cu casa publică, poate prin casa privată. Dacă stai în spital, stai cu motive serioase”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.
Medicii vor avea posibilitatea să dea consultaţii contracost şi în felul acesta să îşi rotunjească veniturile. Reprezentanţii lor spun că Ministerul Sănătăţii vrea să deblocheze posturile din spitale, dar fără să acorde şi fonduri suplimentare.
„Deblocăm posturile, dar cheltuielile de personal nu pot depăşi 70 la sută din bugetul unităţii vă dăm, dar nu vă dăm 58 dacă e peste 70 la sută. Cel care vine face muncă voluntară”, a declarat Vasile Atărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.
În acest timp, sindicaliştii ies la atac. Dumitru Costin, preşedinte Blocului Naţional Sindical, a susţinut la România TV, că anual, din sistemul public de sănătate dispar, legal, mari sume de bani. „Din estimările noastre făcute în urmă cu doi ani, făcute cu Ministerul de Finanţe, din sistemul public de sănătate legal şi pun ghilimelele de rigoare, cu acte în regulă, se pierd între 600 şi 800 de milioane de euro pe acte”, a spus Costin.
La nivel naţional deficitul de medici se ridică la 43.000. Dacă în UE media este de 3,6 medici la mia de locuitori, în România sunt doar 1,8 medici la o mie de pacienţi. În 27 de judeţe, spitalele nu au deloc medici pentru anumite specializări.
Tot mai puţine paturi în spitale
2011: 129.524 paturi
2012: 125.639 paturi
2013: 123.127 paturi
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că pentru a dubla salariile medicilor români ar fi nevoie de 700 de milioane de euro pe an.
Medicii vor avea libertatea de a desfăşura o activitate privată în sistemul public, iar astfel să fie rezolvată şi problema salariilor mult prea mici a personalului medical.
Explicaţia Ministrului Sănătăţii este una simplă: reducem costurile! „Trebuie să raţionalizăm asistenţa medicală spitalicească, care este foarte scumpă”, a spus Ladislau Ritli.