„Este important de notat că în mai multe declaraţii din ultimele zile s-a sugerat că nu e niciun ministru anchetat. Am folosit o întreagă serie de surse, suntem mulţumiţi de acestea. Sunt atât guvernamentale, cât şi nonguvernamentale şi suntem încrezători în conţinutul raportului”, a afirmat Gray, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
El a subliniat că „datele problemei nu s-au schimbat” după clarificarea pe text făcută de Comisie.
„În esenţă, avem o ambiguitate care a fost în raport. Datele problemei nu s-au schimbat. Noi am considerat că a fost adecvat să schimbăm două cuvinte din raport pentru a clarifica faptul că vorbim despre cazuri confirmate, unde s-a făcut acuzarea de către procurori, (…) Din nou, insist că aceasta a fost făcută pentru a îndepărta o anume ambiguitate care a apărut după ce am publicat raportul. Am văzut în ultimele zile o întreagă serie de declaraţii serioase, dar şi contradictorii, şi am considerat adecvat să facem acea clarificare”, a afirmat Gray.
De asemenea, întrebat despre modalitatea în care a fost făcută modificarea, direct pe text, fără o informare publică şi întrebările privind credibilitatea pe care le implică, oficialul CE a punctat că această clarificare a fost făcută în mod „transparent”, nefiind ascunsă de nimeni.
„Nu a fost ascuns de nimeni, cu certitudine. Pot să vă dau mai multe exemple de discuţii şi convorbiri telefonice avute ieri cu jurnalişti în care am fost cât se poate de transparenţi în a explica schimbarea pe care am făcut-o”, a mai spus Gray.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a comentat, vineri, rectificarea din raportul CE pe MCV, spunând: „Putem să ne închipuim că cineva ţi-a dat o cifră, şi nu ai numărat tu însuţi”.
„Au fost erori, nu chestiuni confuze, ci erori în raport, în principal cea care s-a discutat şi a fost şi asumată ca atare de autorii raportului, chestiunea cu doi şi cu trei miniştri. E un lucru grav, nu e de joacă, atunci când numeri într-un raport oficial în numele unei instituţii de prestanţa şi de importanţa Comisiei Europene, când numeri miniştri pe care îi acuzi indirect de corupţie, e bine să numeri corect”, a susţinut Antonescu.
„Putem să ne închipuim că cineva ţi-a dat o cifră, şi nu ai numărat tu însuţi, atunci când faci această confuzie”, a subliniat preşedintele Senatului.
El a mai afirmat că nu oricine se află sub o acuzaţie de corupţie este corupt, până la sentinţa unei instanţe.
Liderul PNL a ţinut să menţioneze că vicepremierul Liviu Dragnea „nu stă”, în prezent, sub vreo acuzaţie de corupţie, fiind vorba, în cazul acestuia, de aspecte care ţin de organizarea referendumului.
Crin Antonescu a mai ţinut să precizeze că nici Relu Fenechiu nu ar putea fi încadrat la „acuzaţii de corupţie”.