Greşeala de la micul dejun care te îngrașă. Din cauza ei nu poţi scăpa de kilogramele în plus!

Îţi începi ziua cu o porţie de iaurt cu cereale integrale, câteva fructe şi un pahar mare cu suc de portocale? Ai toate motivele să te mândreşti cu un mic dejun extrem de sănătos. Atunci, de ce ţi se pare că acumulezi kilograme cât vezi cu ochii şi că ţi se face foame instantaneu?
Alina Costache
23 feb. 2018, 06:43
Greşeala de la micul dejun care te îngrașă. Din cauza ei nu poţi scăpa de kilogramele în plus!

Se pare că ultimele studii te contrazic, considerând că, în loc să ai o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, comiţi o greşeală care te va îngrăşa! Citeşte mai jos, pentru a înţelege de ce iaurtul cu ovăz, fructele şi cerealele pot fi, de fapt, duşmanul tău!

Greşeala pe care o comiţi la micul dejun: excesul de carbohidraţi

Teoria care a marcat lumea nutriţiei până acum ceva vreme ne încuraja să consumăm carbohidraţi cât mai devreme, dimineaţa, pentru ca aceştia să nu fie transformaţi în depozitele de grăsime care ne bântuie coşmarurile.

Iată că noi cercetări vin să contrazică această realitate, afirmând că începutul zilei este cel mai prost moment pentru a da iama în carbohidraţi: adio, fructe, croissante sau baghete apetisante la prima oră!

De la ce bază pleacă aceste noi teorii? Se pare că nivelul de cortizol şi de grelină atinge cote maxime în organism la primele ore ale dimineţii. Această enumerare nu îţi spune nimic?

Să le luăm pe rând: cortizolul sau hormonul stresului este accelerat în situaţiile în care te enervezi, dar nu are doar o conotaţie negativă. El controlează şi nivelul de proteine, grăsimi şi carbohidraţi şi eliberează acizi graşi şi zaharuri în sânge, care vor alimenta organismul cu energia necesară, fără a propulsa acul cântarului la valori nedorite.

 

Atunci când nu este multiplicat artificial de alimentaţia deficitară, ci este produs în mod natural, dimineaţa, cortizolul ne ajută să ardem grăsimile.

Mai departe, zorii zilei sunt şi momentul preferat al grelinei, hormonul foamei. Acesta începe să fie secretat în timpul nopţii şi îşi atinge nivelul maxim dimineaţa. Grelina te trezeşte, îţi oferă energie şi îţi aminteşte că trebuie să mănânci, dar contribuie şi la sinteza hormonului de creştere, esenţial în metabolism. Împreună, acestea încurajează arderea grăsimilor. Numai veşti bune!

În momentul în care ne alimentăm organismul cu carbohidraţi, toată această ecuaţie este „distrusă”. Carbohidraţii sunt utilizaţi primii pe post de energie, denaturând astfel arderea grăsimilor.

Mai departe, fără îndoială îţi este familiară senzaţia de dependenţă provocată de carbohidraţi. Din cauza ei nu ne putem abţine de la dulce şi nici nu ne lasă inima să abandonăm o pungă de chipsuri altfel decât goală.

Care este explicaţia? Carbohidraţii determină creşterea nivelului de glucoză din sânge. Aici intervine insulina, care transportă „dulcele” în celule.

Cu cât nivelul de carbohidraţi ingerat este mai mare, cu atât producţia de insulină creşte, ceea ce va duce la instalarea senzaţiei de foame, la numai 2-3 ore după ce ai mâncat: însă nu orice fel de foame, ci o poftă nebună de carbohidraţi. Apetitul creşte, iar acest cerc periculos devine tot mai mare şi mai copleşitor!

Cum corectezi greşeala de la micul dejun

E simplu: înlocuieşti carbohidraţii cu o masă bogată în proteine. Este concluzia la care au ajuns mai multe studii, între care cel condus de cercetătorii de la Universitatea Missouri, care afirmă că un mic dejun bogat în proteine va reduce per ansamblu senzaţia de foame pe timpul zilei şi va „stinge” apetitul.

Pentru a scădea în greutate, ouăle, seminţele, fructele cu coajă lemnoasă, carnea slabă, somonul, brânzica de vaci și iaurtul sunt alegeri pe care ar trebui să le faci de acum înainte. Iată cum mic-dejunul campionilor, omleta cu bacon, este pe cale să „sfărâme” dragostea pentru patiserie a francezilor.

Nu comite greşeala de a crede că de acum înainte te poţi răsfăţa cu omletă cu cârnaţi la fiecare mic dejun, sub „scutul” invincibil al proteinelor. Nu a spus nimeni că grăsimile sunt admise în această ecuaţie, cel puţin nu în exces!

Mai departe, trebuie să fii conştientă şi de faptul că teoriile contradictorii ale oamenilor de ştiinţă nu ar trebui să îţi guverneze viaţa. Dacă micul tău dejun conţine carbohidraţi, dar în combinaţie cu proteine (fructe cu iaurt grecesc, de exemplu, sau ouă cu pâine de secară), iar tu te simţi excelent după ce îl consumi şi îţi păstrezi o greutate echilibrată, nu ai absolut niciun motiv să renunţi la el!

Tu ce părere ai? Comiteai până acum această greşeală la micul dejun, de a exagera cu consumul de carbohidraţi?

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Limitele în care ar putea fi indexate pensiile. Ultimele calcule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București