Greşeala de la micul dejun care te îngrașă. Din cauza ei nu poţi scăpa de kilogramele în plus!

Îţi începi ziua cu o porţie de iaurt cu cereale integrale, câteva fructe şi un pahar mare cu suc de portocale? Ai toate motivele să te mândreşti cu un mic dejun extrem de sănătos. Atunci, de ce ţi se pare că acumulezi kilograme cât vezi cu ochii şi că ţi se face foame instantaneu?
Alina Costache
23 feb. 2018, 06:43
Greşeala de la micul dejun care te îngrașă. Din cauza ei nu poţi scăpa de kilogramele în plus!

Se pare că ultimele studii te contrazic, considerând că, în loc să ai o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, comiţi o greşeală care te va îngrăşa! Citeşte mai jos, pentru a înţelege de ce iaurtul cu ovăz, fructele şi cerealele pot fi, de fapt, duşmanul tău!

Greşeala pe care o comiţi la micul dejun: excesul de carbohidraţi

Teoria care a marcat lumea nutriţiei până acum ceva vreme ne încuraja să consumăm carbohidraţi cât mai devreme, dimineaţa, pentru ca aceştia să nu fie transformaţi în depozitele de grăsime care ne bântuie coşmarurile.

Iată că noi cercetări vin să contrazică această realitate, afirmând că începutul zilei este cel mai prost moment pentru a da iama în carbohidraţi: adio, fructe, croissante sau baghete apetisante la prima oră!

De la ce bază pleacă aceste noi teorii? Se pare că nivelul de cortizol şi de grelină atinge cote maxime în organism la primele ore ale dimineţii. Această enumerare nu îţi spune nimic?

Să le luăm pe rând: cortizolul sau hormonul stresului este accelerat în situaţiile în care te enervezi, dar nu are doar o conotaţie negativă. El controlează şi nivelul de proteine, grăsimi şi carbohidraţi şi eliberează acizi graşi şi zaharuri în sânge, care vor alimenta organismul cu energia necesară, fără a propulsa acul cântarului la valori nedorite.

 

Atunci când nu este multiplicat artificial de alimentaţia deficitară, ci este produs în mod natural, dimineaţa, cortizolul ne ajută să ardem grăsimile.

Mai departe, zorii zilei sunt şi momentul preferat al grelinei, hormonul foamei. Acesta începe să fie secretat în timpul nopţii şi îşi atinge nivelul maxim dimineaţa. Grelina te trezeşte, îţi oferă energie şi îţi aminteşte că trebuie să mănânci, dar contribuie şi la sinteza hormonului de creştere, esenţial în metabolism. Împreună, acestea încurajează arderea grăsimilor. Numai veşti bune!

În momentul în care ne alimentăm organismul cu carbohidraţi, toată această ecuaţie este „distrusă”. Carbohidraţii sunt utilizaţi primii pe post de energie, denaturând astfel arderea grăsimilor.

Mai departe, fără îndoială îţi este familiară senzaţia de dependenţă provocată de carbohidraţi. Din cauza ei nu ne putem abţine de la dulce şi nici nu ne lasă inima să abandonăm o pungă de chipsuri altfel decât goală.

Care este explicaţia? Carbohidraţii determină creşterea nivelului de glucoză din sânge. Aici intervine insulina, care transportă „dulcele” în celule.

Cu cât nivelul de carbohidraţi ingerat este mai mare, cu atât producţia de insulină creşte, ceea ce va duce la instalarea senzaţiei de foame, la numai 2-3 ore după ce ai mâncat: însă nu orice fel de foame, ci o poftă nebună de carbohidraţi. Apetitul creşte, iar acest cerc periculos devine tot mai mare şi mai copleşitor!

Cum corectezi greşeala de la micul dejun

E simplu: înlocuieşti carbohidraţii cu o masă bogată în proteine. Este concluzia la care au ajuns mai multe studii, între care cel condus de cercetătorii de la Universitatea Missouri, care afirmă că un mic dejun bogat în proteine va reduce per ansamblu senzaţia de foame pe timpul zilei şi va „stinge” apetitul.

Pentru a scădea în greutate, ouăle, seminţele, fructele cu coajă lemnoasă, carnea slabă, somonul, brânzica de vaci și iaurtul sunt alegeri pe care ar trebui să le faci de acum înainte. Iată cum mic-dejunul campionilor, omleta cu bacon, este pe cale să „sfărâme” dragostea pentru patiserie a francezilor.

Nu comite greşeala de a crede că de acum înainte te poţi răsfăţa cu omletă cu cârnaţi la fiecare mic dejun, sub „scutul” invincibil al proteinelor. Nu a spus nimeni că grăsimile sunt admise în această ecuaţie, cel puţin nu în exces!

Mai departe, trebuie să fii conştientă şi de faptul că teoriile contradictorii ale oamenilor de ştiinţă nu ar trebui să îţi guverneze viaţa. Dacă micul tău dejun conţine carbohidraţi, dar în combinaţie cu proteine (fructe cu iaurt grecesc, de exemplu, sau ouă cu pâine de secară), iar tu te simţi excelent după ce îl consumi şi îţi păstrezi o greutate echilibrată, nu ai absolut niciun motiv să renunţi la el!

Tu ce părere ai? Comiteai până acum această greşeală la micul dejun, de a exagera cu consumul de carbohidraţi?

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!