Greşeala de la micul dejun care te îngrașă. Din cauza ei nu poţi scăpa de kilogramele în plus!

Îţi începi ziua cu o porţie de iaurt cu cereale integrale, câteva fructe şi un pahar mare cu suc de portocale? Ai toate motivele să te mândreşti cu un mic dejun extrem de sănătos. Atunci, de ce ţi se pare că acumulezi kilograme cât vezi cu ochii şi că ţi se face foame instantaneu?
Alina Costache
23 feb. 2018, 06:43
Greşeala de la micul dejun care te îngrașă. Din cauza ei nu poţi scăpa de kilogramele în plus!

Se pare că ultimele studii te contrazic, considerând că, în loc să ai o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, comiţi o greşeală care te va îngrăşa! Citeşte mai jos, pentru a înţelege de ce iaurtul cu ovăz, fructele şi cerealele pot fi, de fapt, duşmanul tău!

Greşeala pe care o comiţi la micul dejun: excesul de carbohidraţi

Teoria care a marcat lumea nutriţiei până acum ceva vreme ne încuraja să consumăm carbohidraţi cât mai devreme, dimineaţa, pentru ca aceştia să nu fie transformaţi în depozitele de grăsime care ne bântuie coşmarurile.

Iată că noi cercetări vin să contrazică această realitate, afirmând că începutul zilei este cel mai prost moment pentru a da iama în carbohidraţi: adio, fructe, croissante sau baghete apetisante la prima oră!

De la ce bază pleacă aceste noi teorii? Se pare că nivelul de cortizol şi de grelină atinge cote maxime în organism la primele ore ale dimineţii. Această enumerare nu îţi spune nimic?

Să le luăm pe rând: cortizolul sau hormonul stresului este accelerat în situaţiile în care te enervezi, dar nu are doar o conotaţie negativă. El controlează şi nivelul de proteine, grăsimi şi carbohidraţi şi eliberează acizi graşi şi zaharuri în sânge, care vor alimenta organismul cu energia necesară, fără a propulsa acul cântarului la valori nedorite.

 

Atunci când nu este multiplicat artificial de alimentaţia deficitară, ci este produs în mod natural, dimineaţa, cortizolul ne ajută să ardem grăsimile.

Mai departe, zorii zilei sunt şi momentul preferat al grelinei, hormonul foamei. Acesta începe să fie secretat în timpul nopţii şi îşi atinge nivelul maxim dimineaţa. Grelina te trezeşte, îţi oferă energie şi îţi aminteşte că trebuie să mănânci, dar contribuie şi la sinteza hormonului de creştere, esenţial în metabolism. Împreună, acestea încurajează arderea grăsimilor. Numai veşti bune!

În momentul în care ne alimentăm organismul cu carbohidraţi, toată această ecuaţie este „distrusă”. Carbohidraţii sunt utilizaţi primii pe post de energie, denaturând astfel arderea grăsimilor.

Mai departe, fără îndoială îţi este familiară senzaţia de dependenţă provocată de carbohidraţi. Din cauza ei nu ne putem abţine de la dulce şi nici nu ne lasă inima să abandonăm o pungă de chipsuri altfel decât goală.

Care este explicaţia? Carbohidraţii determină creşterea nivelului de glucoză din sânge. Aici intervine insulina, care transportă „dulcele” în celule.

Cu cât nivelul de carbohidraţi ingerat este mai mare, cu atât producţia de insulină creşte, ceea ce va duce la instalarea senzaţiei de foame, la numai 2-3 ore după ce ai mâncat: însă nu orice fel de foame, ci o poftă nebună de carbohidraţi. Apetitul creşte, iar acest cerc periculos devine tot mai mare şi mai copleşitor!

Cum corectezi greşeala de la micul dejun

E simplu: înlocuieşti carbohidraţii cu o masă bogată în proteine. Este concluzia la care au ajuns mai multe studii, între care cel condus de cercetătorii de la Universitatea Missouri, care afirmă că un mic dejun bogat în proteine va reduce per ansamblu senzaţia de foame pe timpul zilei şi va „stinge” apetitul.

Pentru a scădea în greutate, ouăle, seminţele, fructele cu coajă lemnoasă, carnea slabă, somonul, brânzica de vaci și iaurtul sunt alegeri pe care ar trebui să le faci de acum înainte. Iată cum mic-dejunul campionilor, omleta cu bacon, este pe cale să „sfărâme” dragostea pentru patiserie a francezilor.

Nu comite greşeala de a crede că de acum înainte te poţi răsfăţa cu omletă cu cârnaţi la fiecare mic dejun, sub „scutul” invincibil al proteinelor. Nu a spus nimeni că grăsimile sunt admise în această ecuaţie, cel puţin nu în exces!

Mai departe, trebuie să fii conştientă şi de faptul că teoriile contradictorii ale oamenilor de ştiinţă nu ar trebui să îţi guverneze viaţa. Dacă micul tău dejun conţine carbohidraţi, dar în combinaţie cu proteine (fructe cu iaurt grecesc, de exemplu, sau ouă cu pâine de secară), iar tu te simţi excelent după ce îl consumi şi îţi păstrezi o greutate echilibrată, nu ai absolut niciun motiv să renunţi la el!

Tu ce părere ai? Comiteai până acum această greşeală la micul dejun, de a exagera cu consumul de carbohidraţi?

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzise. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale