Grecia a intrat în default selectiv. Ce înseamnă şi cum sunt loviţi elenii

Agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat Grecia de la CC la "selective default", după ce elenii au introdus elemente noi în legislaţie pentru a realiza restructurarea datoriei, potrivit unui anunţ al firmei.
Mihai Baniţă
27 feb. 2012, 22:04
Grecia a intrat în default selectiv. Ce înseamnă şi cum sunt loviţi elenii

Defaultul selectiv este treapta de dinainte de calificativul default (incapacitate de plată), cel mai prost al scalei de măsurare a ratingului suveran.

Decizia S&P vine ca urmare a schimbului de obligaţiuni propus de Grecia investitorilor privaţi, care nu a fost în totalitate voluntar, şi pentru care s-a apleat la instituirea retroactivă a clauzelor colective de acţiune – cu alte cuvinte, cei care nu au convenit să schimbe de bună voie obligaţiunile greceşti deţinute cu unele noi, operaţiune ce implica o pierdere de peste 70%, au fost siliţi prin schimbarea retroactivă a legislaţiei.

Defaultul selectiv apare atunci când o entitate, fie ea ţară sau companie, alege să îşi onoreze doar o parte dintre obligaţiile către creditori. De altfel, agenţia spune că va acorda ratingul D (default) pentru emisiunile de obligaţiuni care au fost afectate de introducerea retroactivă a clauzelor colective de acţiune.

În cazul în care un număr suficient de mare de investitori nu vor accepta schimbul de obligaţiuni, atunci Grecia va fi retrogradată cu totul în categoria default.

De aici încep marile probleme pentru Grecia, mai ales pentru băncile sale, care au o prezenţă importantă şi în România. Băncile greceşti nu mai au de multă vreme acces la finanţarea de pe pieţele europene, nimeni nu mai doreşte să le împrumute şi, mai rău, populaţia şi firmele îşi retrag depozitele într-un ritm foarte puternic în ultimii doi ani. Aşa că băncile apelează în totalitate la finanţarea ieftină a Băncii Centrale Europene, care dă lichiditate în schimbul colateralului constituit de obligaţiunile de stat greceşti. Deşi a relaxat foarte mult standardele în ultimii ani, BCE nu poate să accepte, în condiţiile actuale, obligaţiune cotate cu default, ceea ce înseamnă că nu poate să ofere finanţare băncilor greceşti, care ar trebui astfel să caute în altă parte – singurul loc unde ar putea să o găsească este la statul grec, de la care vin şi problemele.

Faptul că doar o parte din emisunile de obligaţiuni sunt cotate cu default în acest moment face situaţia suportabilă, însă dacă o parte importantă dintre creditorii privaţi ai Greciei (25-30%) se vor opune – în special fondurile de hedging se arată că aşteaptă despăgubirile de la CDS -, atunci sistemul bancar grecesc va avea o mare problemă.

De altfel, Mario Draghi, preşedintele BCE, declara la sfârşitul săptămânii trecute într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (publicat în engleză pe site-ul BCE) că dacă Grecia va fi cotată cu default, banca centrală nu mai intenţionează să îi accepte obligaţiunile.

Restructurarea datoriei de stat a Greciei a fost o condiţie de bază pentru acordarea celui de-al doilea bailout de 130 de miliarde de euro, aceasta fiind şi singura soluţie eficientă prin care Grecia să îşi reducă datoria publică de 160% din PIB. Deşi se vorbea iniţial de piederi de 50% pentru creditori dintr-o datorie de 200 milioane de euro, acestea au crescut la peste 70%, lucru necesar pentru ca Grecia să se încadreze cu datoria publică în ţinta de 120% din PIB în 2020, anul în care ar trebui să se încheie acordul de finanţare la care liderii europeni au convenit acum două săptămâni.

Update: Juncker aşteaptă o puternică participare a creditorilor privaţi pentru ştergerea datoriilor Greciei

Liderul miniştrilor de finanţe din zona euro Jean-Claude Juncker a „luat notă” de coborârea notei Greciei de către S&P, declarând că se aşteaptă la o „puternică participare” a creditorilor privaţi în ştergerea datoriei publice elene lansate vineri, scrie Agerpres.

„Am luat notă de decizia Standard&Poor’s de a a reduce ratingul Greciei la SD /default selectiv/”, a declarat Juncker într-un comunicat publicat luni seară.

„Această /decizie/ sau decizii similare ale agenţiilor de rating au fost în mod corespunzător anticipate şi luate în considerare în planificarea operaţiunii PSI” /acronim pentru Private Sector Involvement în engleză/, a adăugat liderul miniştrilor de finanţe ai zonei euro, care este de asemenea prim-ministru al Luxemburgului.

Această operaţiune de schimb ar trebui sa permită Greciei, dacă reuşeşte, să obţină o ştergere a datoriei de 107 miliarde de euro de la creditorii ei privaţi, aminteşte AFP.

 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni