UPDATE 00:01: Se presupune că planul de reforme ar conţine măsuri cum ar fi creşterea taxelor şi a impozitelor şi anumite schimbări în sistemul de poensii, potrivit unor surse din zona euro.
Guvernul lui Alexis Tsipras a solicitat zonei euro un împrumut pe 3 ani dintr-un fond special, cu promisiunea că, până la finalul acestei zile, va trimite, detaliat, măsurile menite să redreseze economia.
Printre acestea, creşterea TVA şi noi reforme privind pensiile şi impozitele. Băncile rămân închise până luni, măsură decisă cu speranţa că se va ajunge la un acord până atunci. Într-o schimbare drastică de atitudine, cancelarul Angela Merkel a dat de înţeles, pentru prima oară, ca ar putea accepta reducerea datoriei Greciei.
Părerile privind evoluţia crizei elene sunt împărţite. Unii experţi spun că sunt şanse să se ajungă la un acord, duminică, iar aceste propuneri de ultim moment să fie pe placul creditorilor.
Citeşte şi Germania recunoaşte: Grecia are nevoie de reeşalonarea datoriei. Trebuie să prezinte însă un plan
În schimb, şeful Băncii Centrale Europene a declarat public, pentru prima oară, că nu crede în salvarea Greciei, cu alte cuvinte că nu se va ajunge la niciun acord, iar Grecia va ieşi din euro.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla la summitul de urgenţă al liderilor Uniunii europene, convocat duminică, pentru a discuta viitorul Greciei.