Judecătorii europeni au apreciat că organizarea învăţământului din Sofades, mic orăşel care are jumătate din populaţie de origine romă, este discriminatorie şi aduce atingeri dreptului la educaţie. Ei au decis ca autorităţile elene să plătească fiecăreia dintre cele opt familii reclamante daune morale de câte 1.000 de euro.
În perioada vizată de procedura juridică – anul şcolar 2009-2010 – în Sofades funcţionau patru şcoli primare, dintre care una nu primea decât copii romi. O parte dintre elevii erau înscrişi acolo chiar dacă domiciliul lor era mai apropiat de o altă şcoală. Pe de altă parte, anumiţi copii care nu erau romi locuiau mai aproape de unitatea rezervată romilor, dar erau înscrişi în altă parte.
Curtea a notat că „autorităţile competente, mai ales Ministerul Educaţiei, au fost informate de existenţa unei segregări etnice a romilor din Sofades în materie de şcolarizare”, că au „recunoscut” această problemă şi „necesitatea de a o remedia”. Chiar şi aşa, situaţia denunţată de reclamanţi „a continuat să existe şi în anul şcolar 2012-2013”, potrivit magistraţilor de la Strasbourg, care îşi exprimă regretul faţă de faptul că autorităţile de la Atena au „renunţat la măsuri antisegregare eficiente”.
AFP aminteşte că CEDO a condamnat deja Grecia în două rânduri pentru fapte similare de discriminare. În trecut, ea a condamnat de asemenea Republica Cehă, Ungaria şi Croaţia pentru că au plasat copii romi în clase speciale sau, în anumite cazuri, în clase destinate handicapaţilor mintali.