Grecia, gata de război cu Turcia, anunţ de ultimă oră al premierului. „Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe cei care ameninţă să debarce pe insulele noastre”

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat luni, la Paris, că ţara sa este "pregătită să înfrunte" orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se la Turcia, care acuză Grecia că "i-ar ocupa" insulele din Marea Egee.
Daniel Spătaru
12 sept. 2022, 23:41
Grecia, gata de război cu Turcia, anunţ de ultimă oră al premierului.

„Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a declarat Mitsotakis, care a fost primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

El a citat cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa „provocărilor” Turciei. „Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului”, a adăugat premierul grec, citat de AP.

Nu mai departe de duminică, gărzile de coastă elene au confirmat că au tras focuri de avertisment în direcţia unei nave care „făcea manevre suspecte” în apele teritoriale ale Greciei, în zona insulei Lesbos, după ce Turcia a acuzat ţara vecină de „foc de hărţuire”. Căpitanul navei „Anatolian” – cu un echipaj format din 18 membri, din Turcia, Egipt, Somalia şi Azerbaidjan, şi care naviga sub pavilionul Insulelor Comoros – a refuzat să permită o inspecţie la bord, după care nava a fost escortată în apele teritoriale ale Turciei, au declarat duminică oficiali ai pazei de coastă elene, care au menţionat totodată că au informat paza de coastă turcă.

Citeşte şi Erdogan susţine teza lui Putin: „Europa culege ce a semănat. Sancţiunile împotriva Rusiei sunt de vină pentru criză”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că „ocupă” insulele sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea „sosi peste noapte” şi „să facă ceea ce este necesar”.

Emmanuel Macron a denunţat la rândul său „provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei” şi a reiterat cu „claritate şi fermitate” sprijinul Franţei pentru Atena.

„Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală”, a spus el.

Citeşte şi Un nou conflict la orizont, din cauza unei hărţi controversate. Turcia „s-a extins” în Creta, premierul Mitsotakis cere răspunsuri de la Erdogan

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!