Prim-ministrul turc Binali Yildirim a afirmat, în timpul unui eveniment de la Ankara, că garda de coastă din Turcia a eliminat un steag grec de pe un teritoriu aflat în apropierea insulei Fournoi, după ce steagul fusese amplasat acolo de trei cetățeni greci. Statul Major General al Apărării Naționale a răspuns că nici o navă turcă nu a fost văzută în zonă în ultimele 48 de ore; primarul orașului Fournoi a vizitat apoi insula și a raportat că steagul grecesc era încă acolo.
Însă Grecia s-a văzut nevoită să răspundă cu cea mai mare seriozitate la afirmațiile lui Yildirim. Incidentul de luni a avut loc la scurt timp după un accident tragic petrecut săptămâna trecută, în care un pilot grec a fost ucis, după ce avionul său s-a prăbușit, în timp ce se întorcea la bază dintr-o misiune de interceptare a unor avioane de luptă turcești, la aproximativ 10 mile nautice nord de insula Skyros.
Nu a fost un incident izolat: avioanele turcești au încălcat spațiul aerian grec de peste 30 de ori, iar asta numai în luna aprilie. Yildirim și președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-au trimis condoleanțe premierului grec Alexis Tsipras, dar opinia publică greacă dă vina pe Turcia, pe care o consideră direct responsabilă pentru moartea pilotului în vârstă de 34 de ani. Pe de altă parte, arestarea a doi ofițeri de armată greci, luna trecută, în Turcia, unde ar putea fi acuzați de spionaj, alimentează furia grecilor.
Între timp, insulele implicate în disputa din această săptămână fac parte din ceea ce Turcia numește „zonele gri”, zone cu jurisdicție contestată, aflate în Marea Egee. Grecia, pe de altă parte, nu recunoaște astfel de „zone gri”, în conformitate cu Tratatul de la Lausanne și cu dreptul internațional.
Poziția Turciei a fost reiterată de Erdogan în timpul vizitei sale la Atena, anul trecut. El a susținut că Tratatul de la Lausanne trebuie reconsiderat, evocând minoritatea turcă din Tracia, o regiune din nordul Greciei, ca justificare. Ca să sublinieze intențiile lui Erdogan, navele de război turcești au oprit recent o barcă de cercetare italiană de la destinația sa în apele cipriote grecești.
Chiar și în mijlocul acestui climat periculos, ambele părți se complac într-o retorică beligerantă. În Turcia, Erdogan și partidul său au declarații și discursuri tot mai agresive la adresa Greciei, iar cel mai mare partid de opoziție este acum condus de Kemal Kilicdaroglu, un bărbat care susține că Turcia are nevoie să recupereze 18 insule turcești ocupate în prezent de Grecia, ceea ce ar putea duce la escaladarea unui conflict fără precedent în Europa secolului 21.