Grecia spune „nu” muncii în aer liber până după-amiază din cauza căldurii excesive care a cuprins țara.
Astfel, într-o încercare de a proteja sănătatea muncitorilor pe fondul temperaturilor extreme, autoritățile din Grecia au decis să interzică anumitor întreprinderi să permită angajaților să lucreze în aer liber în timpul după-amiezii în această săptămână, notează ekathimerini.com.
Printre cei afectați de această măsură se numără constructorii, livratorii de alimente, curierii și constructorii de nave, care trebuie să își întrerupă activitatea de la prânz până la ora 17.00, în intervalul de marți până vineri. Ministerul Muncii din Grecia a luat această decizie deoarece se estimează că temperaturile vor atinge 42-43 de grade Celsius în unele regiuni ale țării.
Aceste măsuri sunt similare celor adoptate în alte părți ale lumii, de la Statele Unite la India, unde valurile de căldură extremă au provocat pene de curent și incendii de vegetație în această vară.
În Grecia, valurile de căldură au afectat constant activitățile zilnice încă din luna iunie, iar numeroase incendii de vegetație au izbucnit, alimentate de vânturi puternice, după ce țara a înregistrat cea mai caldă iarnă din istorie, fenomen pe care oamenii de știință îl atribuie schimbărilor climatice globale.
Meteorologii preconizează că temperaturile vor rămâne ridicate până la sfârșitul lunii. În condițiile în care ploaia a fost absentă în majoritatea regiunilor Greciei în ultimele luni, multe insule turistice se confruntă cu lipsa apei.
„Uneori am dureri de cap, amețeli, vedere încețoșată”, a declarat Adamantia Krassa, în vârstă de 44 de ani, care curăță străzile municipale.
„La temperaturi atât de ridicate, cred că ar trebui să ne oprim din lucru după o anumită oră, să facem o pauză și apoi să reluăm.”
Mai mult, în urma temperaturilor extrem de crescute, în piața Syntagma din centrul Atenei a fost amplasată o unitate mobilă a Crucii Roșii, care să ofere asistență celor răpuși de căldură.
„Trecem printr-o perioadă prelungită de temperaturi ridicate. Toată această solicitare fizică are efecte negative asupra corpului uman”, a declarat coordonatoarea unității, Dimitra Tsekoura.