Grecia a plătit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipată permite Atenei să-şi scadă costurile cu serviciul datoriei, deoarece împrumuturile de la FMI au o dobândă mai ridicată decât cea plătită în prezent de Grecia pe pieţele de obligaţiuni.
Luna trecută, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) – fondul de salvare al zonei euro – a fost de acord să permită Greciei să restituie, înainte de scadenţă, o parte din suma împrumutată de la Fondul Monetar Internaţional. Împrumuturile luate de Grecia de la FMI se ridică la aproximativ nouă miliarde de euro.
„Restituirea înainte de scadenţă a unei părţi din creditul FMI este benefică atât pentru Grecia, cât şi pentru Mecanismul European de Stabilitate”, a afirmat şeful ESM, Klaus Regling.
În timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat în imposibilitatea de a accesa împrumuturi de pe pieţele de obligaţiuni şi a fost nevoită să apeleze la credite masive de la FMI şi de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenţă financiară şi de atunci randamentele sale se îmbunătăţesc, mai ales că în 25 octombrie agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în creştere ratingul de credit la „BB minus”, cu perspectivă pozitivă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă îmbunătăţire a calificativului.
Dacă reformele din Grecia continuă şi ratingul său va fi revizuit în creştere, la nivelul „investment grade” (recomandat pentru investiţii), atunci datoria sa ar putea fi achiziţionată de BCE, ceea ce ar reprezenta „o diferenţă uriaşă”, a apreciat Didier Saint Georges, director la firma de gestionare a activelor Carmignac.
Împrumuturile luate de Grecia de la FMI se ridică la aproximativ nouă miliarde de euro. „Restituirea înainte de scadenţă a unei părţi din creditul FMI este benefică atât pentru Grecia, cât şi pentru Mecanismul European de Stabilitate”, a afirmat şeful ESM, Klaus Regling.
.