Anunțul a fost făcut de ministrul de finanțe finlandez Alexander Stubb.
‘Eurogrupul (ce reunește miniștrii de finanțe din zona euro) a ajuns la concluzia că încă nu există o bază pentru a începe negocierile pentru un nou program’, se arată într-un comunicat citat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniștrii de finanțe din zona euro vor ca Grecia să modifice taxa pe valoarea adăugată și sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a crește veniturile la buget și să crească independența Oficiului național de statistică (Elstat).
Ministrul de finanțe austriac Hans Jorg Schelling a declarat că parlamentul de la Atena trebuie să voteze luni condițiile prezentate de Eurogrup, în timp ce omologul său belgian Johan Van Overtveldt a afirmat că miniștrii de finanțe din zona euro au ajuns la un consens asupra a 90% din punctele importante dezbătute.
Citeşte şi: Angela Merkel: Nu va exista un acord cu orice preţ pentru salvarea Greciei
”Toate opțiunile sunt pe masă”, a precizat ministrul de finanțe luxemburghez Pierre Gramegna.
Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — și a propus finalizarea unui program de reforme ambițios.
Discuțiile continuă în prezent la nivelul șefilor de stat și de guvern din zona euro, care trebuie să decidă dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali, al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.
La sosirea la summitul zonei euro de la Bruxelles, început în jurul orei locale 16.00 (14.GMT), președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis că ”va lupta până în ultima milisecundă pentru a avea un acord”.
”Nu este vorba despre un acord, ci despre coeziunea Europei. Este responsabilitatea tuturor”, a susținut în schimb președintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat înaintea reuniunii că ”nu va exista un acord cu orice preț” pentru salvarea Greciei. ”Valoarea cea mai importantă — încrederea, fiabilitatea — a fost pierdută” (în discuțiile) cu Atena, a adăugat șefa executivului german.
La rândul său, președintele francez Francois Hollande a subliniat că liderii din zona euro trebuie să decidă duminică ”dacă Grecia va mai fi mâine în zona euro”. ”Franța va face totul pentru ajungerea la un acord care să-i permită Greciei să rămână în zona euro”, a spus șeful statului francez, care a exclus opțiunea, avansată de Germania, privind o ieșire temporară a Greciei din zona euro.
Premierului luxemburghez Xavier Bettel, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a subliniat că ”obiectivul nostru este de a menține Grecia în zona euro, însă există condiții”.
”Ceea ce văd în aceste negocieri este o lipsă de încredere în guvernul grec. Sper că se va putea recâștiga această încredere într-un fel sau altul”, a estimat premierul sloven Miro Cerar înaintea summitului zonei euro.