Cele două părţi continuă să aibă poziţii diferite în ceea ce priveşte cuponul (dobânda) pe care Grecia trebuie să îl ofere pentru noile obligaţiuni care vor fi emise, transmite Reuters.
Autorităţile de la Atena şi instituţiile financiare internaţionale, respectiv FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), au propus miercuri un cupon uşor peste 3,5%, dar deţinătorii de obligaţiuni elene au respins oferta ca fiind prea scăzută, cerând minim 4%, a spus una dintre surse.
Un oficial elen a respins zvonurile că termenii acordului au fost aproape conveniţi, afirmând că „nu s-a stabilit încă nimic”.
Un bancher a precizat că au avut loc progrese asupra unor elemente minore, legate de structura acordului şi legea care va urma, dar că rămâne încă problema cuponului.
El a adăugat totuşi că acordul ar putea avea loc în curând.
Negocierile dintre premierul Lucas Papademos şi Charles Dallara, şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale, care reprezintă deţinătorii privaţi de obligaţiuni, vor fi reluate în această seară.
Cele două părţi trebuie să ajungă la un acord în următoarele zile, pentru ca Grecia să poată primi un nou ajutor financiar înainte de sfârşitul lui martie, când ajung la maturitate obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.
Chiar dacă acordul va fi încheiat rapid, este nevoie de mai multe săptămâni pentru deblocarea de fonduri din noul program de sprijin de 130 de miliarde de euro convenit în octombrie.
Ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos a declarat în Parlamentul elen că acordul referitor la schimbul de obligaţiuni trebuie stabilit până vineri după-amiază şi oficializat înainte de o întâlnire de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Schimbul de obligaţiuni, prin care creditorii privaţi acceptă reducerea la jumătate a valorii nominale a obligaţiunilor deţinute în prezent, are rolul să taie cu 100 de miliarde de euro datoriile de 350 de miliarde de euro ale Greciei.