Potrivit La Repubblica, Ministerul Sănătății din Italia monitorizează cu atenție evoluţia pandemiei de coronavirus în România, Croația, Bulgaria și Serbia, existând posibilitatea de a introduce aceste țări pe lista neagră.
De asemenea Grecia, care nu-i mai primește deja pe sârbi, este foarte precaută cu turiștii străini și a anunțat că poate impune oricând noi restricții.
„În acest moment avem un aflux de cazuri din străinătate. Care a fost situaţia neprevăzută? Faptul că a apărut această epidemie la graniţele din nord, în ţările balcanice. Nu ne-am aşteptat la acest lucru. Prin urmare, ne concentrăm în această direcţie. Ce trebuie să facem? Am oprit intrarea din Serbia, de unde am avut multe cazuri. Este posibil să se întâmple acelaşi lucru, văzând dinamica epidemiei şi în Bulgaria şi România”, explică profesorul grec de boli infecţioase, Haralambos Gogos.
Potrivit cotidianului To Vima, care apare la Atena, citat de Rador, profesorul Gogos a explicat că Grecia a crescut zilele acestea numărul de teste şi le-a cerut celor care intră prin granița terestră de nord a țării, pe la Promachonas, să aibă teste făcute în țările lor, precizând că este posibil ca și la vamă să fie supuși din nou testărilor de către partea elenă.
„Şi pentru că se discută că în aceste ţări pot exista teste false sau falsificate, din acest motiv am discutat și am decis că se vor realiza în paralel şi un număr semnificativ de teste la intrarea în ţara noastră astfel încât să avem un dublu control”, precizează profesorul grec.
Și profesorul de microbiologie Alkiviadis Vatopoulos de la Atena a subliniat că „Grecia nu s-a aşteptat că va exista această situaţie în nord, în Balcani” și că în acest moment există și opțiunea interzicerii intrării în Grecia a turiştilor din statele balcanice, dacă numărul cazurilor din aceste țări va crește la fel ca în Serbia.
În prezent, românii care călătoresc în Grecia trebuie să completeze, cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic, în care să precizeze adresa la care vor locui și datele exacte de venire și plecare. Din 14 iulie, autoritățile elene au condiționat intrarea prin granița terestră de la Promachonas de prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, plus formularul electronic. Aceste teste nu exclud eventualitatea altor testări pe care grecii le fac prin sondaj la fața locului. Cei testați la graniță vor fi obligați să nu-și părăsească hotelul sau pensiunea vreme de 24 de ore de la testare.
Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Două dintre acestea le-au interzis complet românilor să intre.
Ungaria: România a fost inclusă miercuti pe lista galbenă făcută la Budapesta, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile ungare. Românii care merg în Ungaria sunt testaţi obligatoriu la punctul de trecere a frontierei, pentru infecţia cu noul coronavirus
Austria: Autoritățile de la Viena au interzis începând de joi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din zece state, printre care și România, alături de toate ţările din Balcanii de Vest, potrivit unui ordin al ministrului sănătăţii, Rudolf Anschober. Românii care călătoresc pe cale terestră pot intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii români vor trebui să intre în autoizolare timp de 14 zile. Măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.
Cipru: românii pot vizita Ciprul doar dacă prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore.
Estonia: cetățenii români care intră pe teritoriul Estoniei sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile.
Letonia: românii care merg în Letonia trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile.
Lituania: cetățenii români care intră pe teritoriul Lituaniei sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile.
Danemarca: Copenhaga permite intrarea pe teritoriul său românilor cu condiția ca aceștia să dovedească faptul că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare, care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată.
Irlanda: românii care călătoresc în Irlanda trebuie să intre în izolare sau carantină timp de 14 zile.
Olanda: românii care merg în Olanda sunt sfătuiți să accepte autoizolarea
Slovacia: cetăţenii români care merg în Slovacia trebuie să intre în autoizolare şi să facă un test molecular pentru COVID-19, după a 5-a zi. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul acesteia.
Slovenia: românilor care intră în această țară li se aplică măsura izolării la adresa declarată timp de 14 zile. Tranzitul cetățenilor români spre țara de rezidență nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în cel mult 12 ore.
Finlanda: a interzis complet accesul pe teritoriul lor cetățenilor români, cu excepția celor care au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo. Este permis tranzitul către alte destinații din afara Finlandei.
Malta: a interzis complet accesul pe teritoriul său cetățenilor români, alături de cei ai mai majorității statelor europene.
Guvernul Italiei a introdus, joi, Serbia, Muntenegru şi Kosovo pe lista ţărilor care prezintă riscuri majore în epidemia de coronavirus, impunând interdicţii de călătorie persoanelor care vin din aceste zone, informează cotidianul La Repubblica.
„Este necesară prudenţă maximă pentru a proteja progresele înregistrate până acum. Am semnat o nouă ordonanţă care adaugă Serbia, Muntenegru şi Kosovo pe lista ţărilor cu risc. Cine a fost în ultimele 14 zile în aceste zone are interdicţie de intrare sau de tranzitare a Italiei. În lume, epidemia este în etapa cea mai dură”, a declarat ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza.
Italia a interzis pe 9 iulie intrarea persoanelor care s-au aflat în ultimele 14 zile în Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia-Herţegovina, Chile, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru şi Republica Dominicană.