„Delegaţia GRECO subliniază că cei responsabili cu anchetarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor lor şi să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite. Acest lucru se aplică şi în cazul mecanismelor disciplinare, în timp ce judecătorii şi procurorii trebuie să respecte cele mai înalte standarde de integritate”, se afirmă într-un comunicat emis de instituţia din cadrul Consiliului Europei, citat de Mediafax.
„Echipa GRECO subliniază că este important ca toate instituţiile statului să conlucreze şi să se respecte reciproc, în conformitate cu principiile separaţiei puterilor, ale independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar şi ale egalităţii în faţa legii.”, mai notează instituţia.
Concomitent delegaţia GRECO a „invitat din nou autorităţile să ia în considerarea opţiunea de a solicita opinia Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi privind reforma justiţiei”.
Delegaţia urmează să pregătească un raport, cu recomandări specifice, care va fi discutat la următoarea reuniune plenară a GRECO.
Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanţele curente ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor sunt „în general nesatisfăcătoare”.