Greenpeace: Europa este expusă riscului din cauza reactoarelor nucleare învechite

Greenpeace a lansat raportul intitulat "Lifetime extension of ageing nuclear power plants: Entering a new era of risk", comandat unei echipe de experți europeni. Ținând cont de faptul că, în medie, reactoarele nucleare au o vechime de 29 de ani deja, iar durata de funcționare planificată este între 30 și 40 de ani, problema învechirii reactoarelor devine acută în țările europene care au centrale nucleare, și chiar și în țările învecinate. În ceea ce privește România, reactoarele CANDU de la Cernavodă sunt proiectate pentru o durată de viață de 25 de ani, iar acest lucru înseamnă că în opt ani, reactorul 1 de la Cernavodă ar trebui deja închis, transmite Greenpeace.
Cristina Dinu
05 mart. 2014, 14:45
Greenpeace: Europa este expusă riscului din cauza reactoarelor nucleare învechite

Potrivit raportului, din cele 151 de reactoare nucleare operaționale din Europa (excluzând Rusia), 67 au peste 30 de ani vechime iar 25 dintre ele, au peste 35 de ani vechime. Șapte din ele sunt mai vechi de 40 de ani.

Referitor la lansarea raportului, Jan Haverkamp, expert în energie și unul dintre co-autorii raportului, a declarat: „Solicitările marilor companii de electricitate de a prelungi durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi și aflate în stare de deteriorare, au la bază doar obținerea profitului, în timp ce în Europa, cetățenii sunt expuși unor riscuri din ce în ce mai mari și unor consecințe devastatoare, în eventualitatea unui accident”.

Prelungirea duratei de funcționare pentru reactoarele nucleare europene ne-ar lăsa blocați cu această sursă periculoasă de energie pentru decenii de-acum încolo. La întâlnirea cu privire la politica energetică din cadrul summitului din martie de la Bruxelles, liderii europeni trebuie să profite de această oportunitate pentru a pune capăt epocii riscurilor și poluării și să-și asume, în schimb, sprijinirea unei  cote mai ridicate pentru energie regenerabilă, pentru a grăbi intrarea în epoca energiei curate.”

Noul raport analizează riscurile tehnice ale reactoarelor nucleare învechite și ia în considerare factorii economici și politici (inclusiv responsabilitatea în cazul unui accident) relevanți în cazul prelungirii duratei de funcționare a reactoarelor nucleare.

Raportul ilustrează în mod clar că în ciuda reparațiilor și lucrărilor de actualizare, condiția de ansamblu a reactoarelor nucleare se deteriorează pe termen lung nu numai din cauza componentelor-cheie pentru siguranță, precum vasul de presiune al reactorului, care nu poate fi înlocuit. Astfel, probabilitatea unui accident și numărul potențialelor complicații cresc odată cu trecerea timpului. Cu toate acestea, deciziile referitoare la extinderea duratei de funcționare pentru reactoarele învechite poate fi influențată de argumente economice și politice, de vreme ce reactoarele vechi deja și-au amortizat costurile de capital.

„Având în vedere că mare parte din reactoarele nucleare construite până acum se apropie de finalul duratei de funcționare pentru care au fost proiectate, iar o parte dintre acestea au depășit chiar această perioadă, iar prelungindu-și durata de funcționare a necesitat aducerea de îmbunătățiri semnificative reactoarelor, statul român ar trebui sa aibă în vedere faptul că și reactorul 1 de la Cernavodă își va finaliza ciclul de viață în nu mai mult de 8 ani de acum. Datorită costurilor extrem de mari pe care le presupune dezafectarea unui reactor nuclear, ar trebui gândit în perspectivă și inclus acest proiect în strategia energetică. Acest lucru ar trebui luat în considerare, cu atât mai mult cu cât prelungirea duratei de funcționare a reactoarelor CANDU presupune niște costuri și mai mari, făcând această operațiune nerentabilă din punct de vedere economic,” adaugă Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

Greenpeace solicită ca reactoarele care au depășit durata de funcționare să fie închise imediat și face un apel către comisiile de reglementare a activităților nucleare să nu acorde extinderi ale duratei de funcționare peste perioada limită. De asemenea, Greenpeace solicită guvernelor europene să sprijine un obiectiv pentru energie regenerabilă de 45% până în 2030, pentru Uniunea Europeană (3). Alte țări europene trebuie să sprijine acest efort prin stabilirea de obiective ambițioase similare.

Greenpeace a lansat și website-ul www.out-of-age.eu, o versiune online a raportului unde cetățenii europeni își pot exprima refuzul noii ere de risc nuclear prin semnarea unei petiții.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 14 ianuarie 2025. Patru zodii sunt protejate de divinitate, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
Toți clienții ING din România au fost notificați de bancă. Aceste carduri trebuie blocate
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
„Mă iei pe mine la întrebări? Să taci din gură în fața mea!”. Reacția unui medic de familie, filmat în timp ce refuză un pacient
wowbiz.ro
Gabriela Cristea și-a dat DEMISIA în direct! Cine o înlocuiește la cârma emisiunii
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Drama celui mai mare lăutar din istoria României. A orbit și a rămas fără bani și casă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Ce s-a ales de Angela Șimko, pușcăriașa de la „Frumusețe pe muchie de cuțit”. Ce a pățit după transformarea din show-ul Pro TV
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de teren din România, obligați să depună declarație. Termen limită la Primării 1 martie
StirileBZI
Sunt scutiți de la plata impozitelor și taxelor locale în 2025! Ce categorii de persoane beneficiază de această reducere
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Aeroportul Internațional Liov ia în calcul reluarea zborurilor civile pe timp de lege marțială
MediaFlux
CÂȚI BANI se DAU în PLUS la PENSIE! Mica RECALCULARE e GATA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!