Testele au relevat că nu este o mare diferenţă între nivelul de substanţe chimice periculoase la nivelul hainelor pentru copii – o categorie mai vulnerabilă faţă de efectele acestora atunci când sunt eliberate în mediul înconjurător – şi hainele pentru adulţi, analizate în studii anterioare, scrie Agerpres.
Testele au fost efectuate pe produse vândute de 12 mărci din această industrie, inclusiv American Apparel, Disney, GAP, Primark şi Nike, iar rezultatele au fost publicate în raportul A Little Story About the Monsters in Your Closet.
Campania Greenpeace Detox face un apel către marile branduri de îmbrăcăminte pentru ca acestea să îşi ia angajamentul ca până în 2020 să existe zero substanţe chimice eliberate în mediu din partea acestei industrii. Până acum, 18 mari companii deja au făcut paşi importanţi în această direcţie, iar mulţi, printre care Valentino, Mango şi Zara, fac progrese importante pentru atingerea obiectivului de a avea un lanţ de aprovizionare transparent şi de a elimina substanţele chimice periculoase.
Investigaţia a fost realizată de Greenpeace International şi publicată de Greenpeace Asia de Est.
„Acesta este un coşmar pentru părinţii de pretutindeni care caută să cumpere pentru copiii lor haine care să nu conţină substanţe chimice periculoase. Aceşti monstruleţi chimici pot exista în orice produs, de la haine de lux la cele pentru buget redus. Acestea duc la poluarea apei din Beijing până în Berlin. Există alternative disponibile. Pentru protejarea generaţiilor actuale şi viitoare, brandurile trebuie să înceteze să mai folosească aceste substanţe”, a spus Chih An Lee, campaigner Detox la Greenpeace Asia de Est.
China rămâne cel mai mare producător de textile şi de substanţe chimice din lume, iar Greenpeace face un apel la guvernul chinez pentru ca acesta să ajute la oprirea folosirii substanţelor chimice în industria textilă. Conform investigaţiei, este crucială publicarea unei liste negre a substanţelor chimice asupra cărora trebuie acţionat imediat. Este la fel de important ca fabricile să publice informaţii legate de substanţele pe care le folosesc pentru a facilita eliminarea lor, îmbunătăţirea transparenţei la nivelul lanţului de aprovizionare şi a crea condiţii echitabile de concurenţă pentru această industrie.
Pe fondul presiunii venite din partea publicului, până acum 18 mari branduri şi-au luat, deja, angajamente şi multe fac progrese importante pentru a-şi atinge obiectivele privind transparenţa lanţurilor de aprovizionare şi eliminarea substanţelor chimice periculoase.