Preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, judecătorul Florin Dima, a decis, miercuri, potrivit lui Kardalus Erika, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Harghita, ca grefiera de la Judecătoria Topliţa, acuzată de favorizarea infractorului, să fie suspendată din funcţie, ca urmare a începerii urmăririi penale prin Rezoluţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Propunerea de arestare preventivă a funcţionarei judecătoreşti a fost soluţionată, în aceeaşi zi, la Judecătoria Gheorgheni, după ce magistraţii de la Judecătoria Topliţa au făcut cerere de abţinere.
Grefiera, pe numele căreia a fost eliberat mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, a făcut recurs şi fost eliberată, joi, de judecătorii de la Tribunalul Harghita, care au decis să înlocuiască măsura arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile.
„Şi asta este o măsură preventivă destul de strictă, trebuie să se prezinte la Poliţie zilnic, nu poate să părăsescă oraşul, deci nu se poate spune că a scăpat”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Kardalus Erika.
Potrivit acesteia, decizia magistraţilor s-a bazat pe faptul că grefiera nu mai poate influenţa desfăşurarea anchetei întrucât probele au fost constituite şi că nu prezintă pericol social.
„Există deja un probatoriu constituit şi practic, în această fază, nu mai poate avea nicio influenţă asupra urmăririi penale. În al doilea rând, nu prezintă pericol, pentru că nu este o infracţiune cu violenţă, care să prezinte pericol pentru ordinea publică, este o infracţiune de serviciu şi ea nu mai are loc de muncă, fiind suspendată, deci nu mai are acces la date”, a precizat Kardalus Erika.
Prim-procurorul Eugen Citirigă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa, care instrumentează dosarul deschis pe numele grefierei şi care a propus măsura arestării preventive a acesteia, s-a declarat surprins de decizia Tribunalului Harghita.
„Am rămas surprins de decizia magistraţilor, care au înlocuit arestarea preventivă cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu în cazul grefierei. Este vorba despre o persoană angajată în justiţie, care a înfăptuit fapte ce au favorizat infractori”, a spus Eugen Citirigă.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Topliţa a explicat că există mai multe dosare în lucru, grefiera fiind acuzată că a adus la cunoştinţa unor învinuiţi că sunt cercetaţi penal, avertizându-i că sunt interceptaţi şi că vor fi percheziţionaţi.
„În dosarele pe care le avem noi în lucru, de trei ori a transmis informaţii legate atât de faptul că erau interceptate (persoanele învinuite), cât şi de faptul că urma să se facă o percheziţie care, până la urmă, nici nu s-a mai realizat, tocmai din motivul acesta. Ultima sa intervenţie, când a transmis informaţii unei învinuite, a prejudiciat foarte mult, întrucât, informând-o că a fost interceptată, actele pe care urma să le ridice poliţiştii în cazul unor infracţiuni economice cu prejudicii mari, nu au mai fost de găsit”, a precizat prim-procurorul Citirigă.
Anchetatorii susţin că grefiera, care era angajată la Judecătoria Topliţa din anul 2001, nu a mai comis astfel de infracţiuni anterior celor de care este acuzată în prezent.
„Din câte ştiu eu, nu a mai comis infracţiuni, din contră, toată lumea o laudă că ce grefier bun a fost”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Harghita, Kardalus Erika, opinând, totodată, că faza de urmărire penală „se va termina destul de repede” şi va fi trimisă în judecată.
Grefiera de la Judecătoria Topliţa a fost reţinută pentru 24 de ore, miercuri, şi dusă în instanţă cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzată că le-a divulgat unor învinuiţi informaţii din ancheta Poliţiei, fapt care ar fi dus la întârzierea cercetărilor.