Grefierii spun că vor continua protestele din cauza pierderilor salariale

Protestul personalului auxiliar din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor faţă de modul de calcul al drepturilor salariale va continua până când Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii vor chema la discuţii reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi sindicale reprezentative, anunţă Asociaţia Grefierilor din România şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial. Cele două organizaţii spun că încă din luna aprilie au solicitat Ministerului Muncii să le pună la dispoziţie grilele de salarizare, contrazicând-o astfel pe ministrul Lia Olguţa Vasilescu, care a susţinut că reprezentanţii grefierilor nu au contactat ministerul pentru vreo discuţie legată de motivele unor eventuale scăderi de salarii.
Filip Stan
05 feb. 2018, 05:02
Grefierii spun că vor continua protestele din cauza pierderilor salariale

Asociaţia Grefierilor din România şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial arată, într-un comunicat de presă, că protestul declanşat în 1 februarie continuă, fără a afecta activitatea instanţelor sau parchetelor.

Cele două organizaţii spun că afirmaţiile ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit cărora reprezentanţii grefierilor nu au contactat ministerul până la momentul declanşării protestului pentru vreo discuţie legată de motivele unor eventuale scăderi de salarii sunt nefondate.

Grefierii spun că încă din martie 2017 au transmis ministerului o adresă pentru a cere să participe la discuţiile consultative privind legea salarizării unitare şi că a avut loc o întâlnire între preşedintele Asociaţiei Grefierilor din România, Denisa Dîndăreanu şi secretarul de stat Marius Sepi din cadul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social. „Întâlnirea a avut ca principală temă de discuţie proiectul legii privind salarizarea unitară a personaului plătit din fonduri publice; s-a adus în discuţie necesitatea uniformizării salariilor şi eliminarea discrepanţelor salariale, la nivel naţional, atât la nivelul instanţelor judecătoreşti, cât şi prin raportare la parchetele de pe lângă acestea. Pe de altă parte, s-a subliniat, ca la elaborarea grilei de salarizare să se aibă în vedere rolul grefierului în sistemul judiciar, ţinând cont de activitatea specifică funcţiei şi de interdicţiile şi incompatibilităţile instituite în sarcina acestora, precum şi prin raportare la volumul de activitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea”, arată grefierii.

Ei mai spun că în aprilie 2017, printr-o altă adresă, au cerut punerea la dispoziţie a grilelor de salarizare, însă acestea nu au fost comunicate.

„Mai arătăm faptul că, Ministerul Justiţiei a solicitat ordonatorilor secundari de credite o situaţie statistică constând în comunicarea salariului minim şi maxim în plată pentru acelaşi grad, gradaţie, treaptă, funcţie, între care s-a făcut o medie aritmetică ce a fost avută în vedere la stabilirea salariilor de bază din grilele anexă la noua lege de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice. Or, câtă vreme la nivel naţional nu se finalizase procesul de uniformizare a salariilor, mai mult, existau diferenţe între grilele de salarizare aplicate la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, stabilirea salariului de bază în noua lege de salarizare, pentru categoria profesională pe care o reprezentăm, s-a făcut fără a se ţine cont de prevederile legale, ba, mai mult, am sesizat faptul că va genera probleme de aplicabilitate la momentul reîncadrării acestei categorii de personal, după intrarea în vigoare a legii, existând chiar posibilitatea ca salariile de încadrare din lege să fie mai mici decât cele avute deja în plată”, mai afirmă reprezentanţii Asociaţiei Grefierilor din România şi ai Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Ei mai spun că au formulat amendamente faţă de proiectul legii salarizării unitare, amendamente care au fost comunicate atât prim-ministrului de la acea vreme, preşedintelului PSD, Liviu Dragnea, cât şi senatorilor şi deputaţilor, fiind însă respinse fără a fi puse în discuţie, la momentul dezbaterii în comisii.

Grefierii mai spun că adresele transmise Ministerului Muncii, în care au solicitat detalierea modalităţii de implementare şi calcul a salariilor, precum şi reevaluarea grilei de salarizare pentru această categoerie salarială, au fost transmise şi ministrului Justiţiei. Mai mult, în 2 februarie, ministrul Muncii i s-au adus la cunoştinţă, printr-o nouă adresă, nemulţumirile şi mişcările de protest.

Ministerul Muncii susţinea, vineri, într-un comunicat de presă, că reprezentanţii grefierilor nu au contactat instituţia şi că ministerul este deschis oricărei discuţii, „cu atât mai mult cu cât doar grefierii care se regăsesc în structura anumitor Curţi de Apel au anunţat proteste din cauza scăderilor salariale”.

Personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a anunţat declanşarea protestelor începând cu 1 februarie, reclamând că în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
În ce să prăjești chiftelele dacă vrei să-ți iasă delicioase și pufoase. Acesta e timpul corect de gătire
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Cutremur în România, în urmă cu puţin timp! Panică în aceste oraşe
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ciorbă de lobodă. Varianta ardelenească
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns