Greşeala banală care face praf gustul ciorbei. Ce NU trebuie să faci când găteşti ciorbă

Nu e greu să pregătești o supă sau o ciorbă gustoasă, dar asta nu înseamnă că nu poți ține cont de câteva sfaturi ale bucătarilor pricepuți pentru un rezultat și mai delicios.
Alina Costache
14 oct. 2022, 20:09
Greşeala banală care face praf gustul ciorbei. Ce NU trebuie să faci când găteşti ciorbă

Trucuri pentru o ciorbă bună în weekend. Un prim aspect de care depinde gustul aromat al ciorbei este modul de preparare al acesteia. Niciodată – dar niciodată – ingredientele folosite la supe sau ciorbe nu se fierb toate odată. Ingredientele se adaugă în straturi, pe măsură ce mâncarea se gătește, iar gustul va fi „curcubeu în cerul gurii”, vorba reclamei.

Legumele nu se gătesc niciodată în același ritm. Dacă sunt tăiate în dimensiuni uniforme, mici, acest lucru poate facilita procesul de fierbere. Însă cartofii, de exemplu, vor avea întotdeauna nevoie de mai mult timp de fierbere decât spanacul sau țelina.

Ce beneficii are ciorba pentru sănătate. Ce avantaje ai dacă o consumi și la ce trebuie să fii atent

5 greseli de evitat in bucatarie atunci când găteşti ciorba

Iata care sunt greselile mari pe care le faci atunci cand pregatesti supa sau ciorba.

1. Folosesti vegeta sau concentrate de legume din comert pentru a da gust supei. Aceste produse care se gasesc de obicei pe rafturile supermarketurilor contin mult sodiu si alte arome artificiale. Vei obtine o supa sarata si cu un gust artificial, uneori neplacut. Cel mai bine este sa folosesti legume proaspete, din gradina sau cumparate din piata, de la tarani.

Când se pune borșul în ciorbă. Secretul pe care orice gospodină desăvârşită trebuie să-l ştie ca să obţină un preparat gustos şi sănătos

2. Gatesti la foc mare. Ciorbele si supele trebuie pregatite la foc mic. Esti in graba, probabil, si crezi ca, daca dai focul mai tare, ciorba va fi gata mai repede. Gresit! Seteaza flacara la nivel mic spre mediu pentru ca ciorba sa fiarba alene, pentru ca aromele sa aiba timp sa se imbine, iar rezultatul final sa fie gustos.

3. Adaugi toate ingredientele in acelasi timp. Aceasta este una dintre cele mai des intalnite greseli atunci cand faci o supa sau o ciorba: pui la fiert carnea si toate legumele in acelasi timp. O regula importanta este sa fierbi intai carnea si apoi legumele, pe rand, in functie de textura lor. Intai se pun la fiert legumele mai tari (morcovii, ardeiul, ceapa), spre final cele mai moi, spre exemplu dovlecelul.

Ciorba de perişoare cu gust dumnezeiesc. Secretul reţetei celui mai popular preparat românesc
4. Pui sare in supa inca de la inceput. Daca sarezi supa sau ciorba inca de cand pui totul la fiert, odata cu procesul de fierbere zeama va scadea, iar la final vei avea un preparat mai sarat decat trebuie. Potriveste gustul cu sare si piper abia cand ciorba este aproape gata. Nu dupa ce ii stingi focul, ci cu 5-10 minute inainte de a o lua de pe foc.

Ciorbă sau supă-cremă? Mihaela Bilic a dezvăluit care dintre ele te ajută să slăbeşti: „Poate să fie o capcană pentru siluetă”
5. O lasi sa fiarba prea mult. Daca o gatesti la foc iute sau o lasi pe foc mult prea mult timp, risti sa nu iti iasa foarte gustoasa sau sa ramai fara zeama. Lichidul o sa scada prea mult si, in loc de supa, vei obtine o tocanita. Ce trebuie sa faci: fierbe ciorba la foc mic si asigura-te ca ai pus suficienta apa.

Reţetă de ciorbă rădăuţeană. Secretul celei mai vestite ciorbe din Bucovina

Delicioasa ciorbă rădăuţeană este mult mai ușor de pregătit decât ciorbă de burtă şi este apreciată chiar și de cei mai pretențioși gurmanzi.

Se spune că această ciorbă a fost inventată de o gospodină din Bucovina, amatoare de inovaţii culinare. Succesul a fost, însă, unul neaşteptat, astfel că ciorba cu sorginte bucovineană a devenit faimoasă, ajungând în meniul multor restaurante celebre internaționale.

Descoperă, în rândurile următoare, reţeta delicioasei ciorbe rădăuţene, recomandată de reteteremedii.ro

Ingrediente necesare:

  • Un piept mare de pui cu piele și os
  • O ceapă
  • O țelină de mărimea unui măr
  • Un păstârnac
  • O rădăcină de pătrunjel
  • 2-3 morcovi
  • Un gogoșar și un ardei gras roșu
  • 3 ouă
  • 200-300 ml smântână 20% grăsime
  • Una-două linguri oțet
  • 3-4 căței de usturoi
  • O legătură pătrunjel

Cum prepari ciorba rădăuțeană

Taie pieptul de pui în două, pe lung, şi pune-l la fiert. Adaugă sare de la început. După primul clocot, adună spuma şi adaugă ceapa întreagă și rădăcinoasele tăiate în bucăți mari. După ce au fiert bine, scoate carnea și legumele din oală.

Citeste si Secretul unei ciorbe delicioase. Greşeala pe care o face toată lumea când prepară ciorbă

Dezosează carnea şi curăţ-o de piele, apoi taie-o fâşii, întocmai ca la ciorbă de burtă. Pune în blender țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel, opțional ceapă, adaugă o cantitate suficientă de apă și pasează-le până obţii o consistenţă cremoasă.

Adaugă fâşiile de carne în supă odată cu piureul de rădăcinoase. Taie morcovul rondele şi adaugă-l şi pe el în supă.

Pune la fiert și cubulețele de gogoșar și de ardei copt.

Amestecă bine smântâna cu gălbenușul de ou, adaugă peste ele supă fierbinte puţin câte puțin și, după ce se subțiază, toarnă totul în oală. Adaugă şi usturoiul pisat ca la mujdei și lasă totul la fiert timp de 2-3 minute. La final, adaugă oțetul.

Sarea, oțetul și usturoiul se pun după gust. Pătrunjelul tocat se adaugă în farfurie când e servită ciorbă rădăuțeană. Ardeiul iute nu trebuie să lipsească de lângă farfuria cu ciorbă.

Citeste si Cinci greşeli majore pe care le fac gospodinele când gătesc ciorbă. Evită să mai faci asta, dacă vrei să-ţi iasă mâncarea bună

 

DailyBusiness
Vești excelente! Cine va primi o pensie finală de 2.800 lei
Spynews
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Cu ce să dai pe geamuri ca să nu mai rămână scame după ce le-ai curățat. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce a scris presa maghiară despre Iohannis după ce i-a întors spatele lui Viktor Orban și nu l-a salutat: „Ca și cum n-ar fi existat”
DailyBusiness
Ai planuri pentru zilele următoare? Ninsorile apar în România!
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Cum e Giovanni Becali în rolul de bunic. Cât de mult s-a schimbat de când a venit pe lume nepoțica lui: "Nu mai am chef de certuri..." 
Spynews
Cum a fost Asia Express pentru Carmen Negoiță și sora ei, Andreea. Cat de grea a fost competiția pentru concurente
Evz.ro
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Știrea momentului de Black Friday
substantial.ro
Un rus condamnat la 13 ani pentru trădare după o donație de 50 de euro către armata ucraineană
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9