Greşeala banală care poate duce la reparaţii costisitoare. De ce nu e bine să laşi uşa de la maşina de spălat întredeschisă

Câteva precauții simple, atât la achiziționarea, cât și la utilizarea maşinii de spălat te vor ajuta să reduci impactul acesteia asupra facturii, dar și asupra mediului.
Filip Stan
25 apr. 2025, 14:04
Greşeala banală care poate duce la reparaţii costisitoare. De ce nu e bine să laşi uşa de la maşina de spălat întredeschisă
Copyright photo: freepik.com

Maşina de spălat are nevoie de o utilizare conformă pentru a nu fi nevoie să stai de Black Friday pe site-urile de specialitate. Mulți oameni lasă ușa întredeschisă pentru a evita apariția mucegaiului și a mirosurilor neplăcute. Intenția e bună, dar nu e o soluție garantată. În plus, specialiștii avertizează că lăsarea ușii deschise poate duce la probleme tehnice pe termen lung, mai ales la modelele noi de mașini de spălat.

„Ușa deschisă pune presiune suplimentară pe balamale. În timp, acestea pot ceda sau se pot deregla. Chiar și o mică deformare poate afecta etanșarea, blocarea corectă a ușii și întregul ciclu de spălare”, avertizează inginerii.

Mașinile cu încărcare verticală nu au această problemă
Este interesant că la mașinile cu încărcare verticală, unde capacul stă închis automat, mucegaiul nu apare mai frecvent. Așadar, cauza nu e doar închiderea ușii, ci întreținerea generală a aparatului.

La modelele moderne, cu senzori inteligenți, ușa deschisă poate păcăli sistemul. Dacă senzorii detectează greșit temperatura sau umiditatea, pot apărea erori care afectează spălarea, uscarea și chiar consumul de energie. Chiar și la aparatele moderne, însă, există anumite tipuri de haine și de materiale care nu pot fi spălate la mașină.

Cum previi mucegaiul fără să strici mașina
Experții recomandă:

Lasă ușa întredeschisă doar 30-60 de minute după spălare, cât să se aerisească.
Curăță periodic garnitura din cauciuc cu o soluție dezinfectantă.
O dată pe lună, rulează un ciclu de spălare cu oțet sau cu o tabletă specială de curățare.
Dacă ți-ai făcut un obicei din a lăsa ușa mașinii de spălat deschisă permanent, poate e momentul să regândești rutina. E mai bine să o aerisești puțin imediat după spălare, apoi să o închizi. Astfel, îți protejezi aparatul și eviți cheltuieli inutile cu reparațiile.

7 aspecte esenţiale de care să ţii cont ca să reduci semnificativ consumul de energie electrică atunci când foloseşti maşina de spălat

 

Câteva precauții simple, atât la achiziționarea, cât și la utilizarea maşinii de spălat te vor ajuta să reduci impactul acesteia asupra facturii, dar și asupra mediului.

7 sfaturi pentru a reduce consumul de electricitate atunci când foloseşti maşina de spălat

  1. Clasa energetică. Modelele de mașini de spălat cu clasă energetică superioară, cum ar fi A +++ sau echivalentul nou A, sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Mașinile moderne de spălat consumă mai puțină energie pentru a spăla aceleași cantități de rufe, comparativ cu modelele mai vechi sau cele din clase energetice inferioare.
  2. Umple mașina de spălat înainte de a porni un ciclu de spălare. Pentru a economisi energie, asigură-te că pornești mașina doar atunci când tamburul este plin. Ideea nu este să supraîncarci mașina, deoarece acest lucru poate afecta eficiența spălării, ci să o umpli corespunzător. Dacă mașina nu este plină, mai bine amână punerea ei în funciune în loc să faci mai multe cicluri: două spălări pe jumătate pline înseamnă un consum dublu de energie.

Citeste si Cum se spală pernele la mașina de spălat ca să nu se strice. Trucul folosit de profesioniștii de la spălătorii

3. Alege programul „eco”. Toate mașinile de spălat au un mod „eco” sau „temperatură joasă”, care te ajută să economisești energie electrică. Aceste programe sunt mai lungi, dar consumă mai puțină energie decât ciclurile clasice, datorită unei creșteri mai progresive a temperaturii. De fapt, cea mai mare parte a consumului energetic al unei mașini de spălat provine din încălzirea apei. Utilizând programele „eco”, poți economisi până la 15% din energia electrică.

4. Temperatura de spălare. Alegerea unui program de spălare la temperaturi scăzute, cum ar fi 30 de grade C, poate diminua considerabil consumul de energie electrică, întrucât cea mai mare parte a energiei utilizate în timpul spălării este destinată încălzirii apei.

5. Programează spălarea în timpul orelor cu tarif redus. Dacă ai un abonament de electricitate cu opțiunea „ore de consum redus”, pornește maşina de spălat în aceste intervale. Deși acest lucru nu reduce consumul energetic propriu-zis al mașinii, vei beneficia de un tarif mai mic la electricitate.

6. Limitează opțiunea de uscare. Dacă mașina ta de spălat are opțiunea de uscare, evită să o folosești sau rezerv-o doar pentru situații excepționale. Uscarea termică consumă multă energie electrică. Pentru a economisi, este mai bine să usuci rufele în aer liber sau să alegi un program de stoarcere mai eficient.

Citeste si La ce oră este indicat să folosești mașina de spălat, ca să plătești mai puțin la curent. Puțină lume știe acest truc

7. Întreține-ți maşina de spălat. Întreținerea regulată a mașinii prelungește durata de viață și îmbunătățește eficiența energetică. În timp, depunerile de calcar și murdărie pot duce la un consum mai mare de electricitate. Pentru a preveni acest lucru, curăță periodic:

  • Filtrul de scurgere;
  • Garnitura ușii;
  • Compartimentul pentru detergent;
  • Tamburul (prin spălare la gol cu oțet alb, de exemplu).

Amenzi de 1000 de lei pentru românii care stau la bloc și folosesc mașina de spălat rufe. Este lege!


Amenzi de 1000 de lei pentru românii care stau la bloc. Potrivit legii, nerepsectarea programului de odihnă aduce amenzi uriașe. Vizați sunt chiar și cei care spală haine la ore nepotrivite.

Amenzi de 1000 de lei pentru românii care stau la bloc. Ai grijă să nu deranjezi vecinii

Românii care stau la bloc au de respectat mai multe reguli, printre care și respectarea programului de odihnă. Potrivit legii 61/1991 se sancționează tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

Citește și Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și refuză accesul acestei persoane în apartament. Sancțiuni extrem de drastice pentru cei care nu respectă legea

De asemenea, se sancționează tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

Nu în ultimul rând, este interzisă organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

Potrivit legii, cei care nu respectă programul de liniște riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Sunt vizați chiar și cei care folosesc mașina de spălat haine la ore nepotrivite.

Citește și Amendă de până la 3000 de lei pentru românii care fac asta. Certurile cu vecinii încep de la această lege clară

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, de sâmbătă, 26 aprilie 2025, produsele de care toți românii au nevoie. Sunt cu preț redus, ofertele sunt limitate
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Ieşirea din indiviziune. Când se face pe cale amiabilă şi când se ajunge în instanţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Miză uriașă la nivel de autostrăzi. Se cere finalizarea urgentă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte