Greșelile din trafic duc fie la puncte de penalizare, avertismente sau chiar la amenzi usturătoare, în funcție de cât de grave sunt abaterile. În categoria greșelilor sancționate cu amenzi sunt incluse mai multe abateri, dar lista se schimbă constant.
Citește și: Cod rutier 2024. Manevra pentru care șoferii sunt penalizați cu o amendă de peste 1.000 de lei și 6-8 puncte
Până la modificarea Codului Rutier, șoferii care se aflau în mașină cu persoane bolnave ce trebuiau transportate la spital, iar pentru a ajunge mai repede încălcau legi legate de viteză sau marcaje, puteau ajunge la un numitor comun cu polițiștii astfel încât să nu fie sancționați. Acest lucru s-a schimbat acum.
Oamenii legii vor fi obligați să sancționeze șoferii cu amenzi de până la 825 lei, în funcție de gravitatea faptei pe care au săvârșit-o. Amenzile pot fi plătite la jumătate din sumă în termen de 15 zile de la primirea înștiințării.
De asemenea, se vor aplica amenzi usturătoare și în cazul șoferilor cu domiciliul în România, dar care au permis de conducere emis de o altă țară și nu l-au schimbat. Această greșeală era ierată până acum, însă în acest moment se pedepsește cu amendă.
O altă nouă prevedere a Codului Rutier se referă la șoferii care primesc amendă dar refuză să accepte procesul verbal. Mai exact, dacă persoanele sancţionate contravenţional sunt înregistrate de către poliţist cu mijloacele audio-video din dotare în timp ce refuză să primească documentul, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită. În consecință, nu va mai fi necesară trimiterea procesului-verbal la domiciliul contravenientului.
„În contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei, poliţiştii rutieri, în cadrul acţiunilor, desfăşoară şi activităţi de informare a conducătorilor de vehicule cu privire la noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. Procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deşi prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către poliţist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menţionat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc”, informează oficialii Poliţiei.
Citește și: Cod rutier 2024: Şoferii îşi primesc permisul înapoi dacă analizele antidrog nu sunt gata în 72 de ore