Greşeala de la semafor pe care o fac toţi şoferii. Galbenul are rolul de a-i avertiza pe șoferi, cu câteva secunde înainte, că semaforul va trece pe roșu, iar aceştia dispoziție un răgaz pentru a gândi ce fac la intrarea în intersecție. Mulți dintre ei forțează și trec liniștiți, dar legea spune cu totul altceva, scrie EVZ. Codul Rutier sancționează acest comportament, considerând trecerea pe galben o încălcare a regulilor de circulație, la fel ca trecerea pe roșu!
Citeşte şi: Cod rutier 2025. Cum pot fi sancţionaţi românii care nu conduc maşina proprietate personală
Legea prevede două reguli privind galbenul la semafor. Prima este oprirea obligatorie, iar şoferii trebuie să oprească vehiculul la culoarea galbenă dacă acest lucru se poate face în condiții de siguranță. A doua este excepţia: dacă te afli prea aproape de intersecție și oprirea ar pune în pericol siguranța traficului, este permisă continuarea deplasării. Mai există o situaţie, atunci câns la semafor există o săgeată verde intermitentă. Aceasta indică faptul că este permisă trecerea la dreapta, dar doar cu acordarea priorității vehiculelor care au drept de trecere.
Sancțiunea pentru trecerea pe culoarea galbenă a semaforului implică 2-3 puncte de amendă, adică o sancţiune pecuniară cuprinsă între 405 lei și 607,5 lei.