Greşeala banală pe care o fac foarte mulţi români. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, atrage atenţia că foarte multă lume tinde să asocieze proteinele cu carnea, acest lucru fiind greșit. Mai mult, acesta susţine că grătarul consumat regulat poate avea urmări destul de serioase asupra stării noastre de sănătate!
„Nu trebuie să ne gândim la proteine egal carne, este o foarte mare confuzie. Cea mai importantă proteină, din punct de vedere nutrițional, este albușul de ou, este primul. Următoarea proteină este zerul din lapte, adică iaurtul și brânza slabă, mai apoi este carnea albă și pe ultimul loc carnea roșie. Nu trebuie să ne speriem de proteina de origine animală, dar trebuie să o consumăm adaptat nevoilor individuale. Toate studiile au arătat că există un potențial pericol, atunci când vorbim de consumul în exces de carne roșie procesată. Asta înseamnă mezeluri obținute din porc, vită. Acea carne care se digeră mai greu. Tot studiile au arătat că grătarul, făcut în mod nepotrivit și consumat în mod constant, adică prin contactul direct al cărnii cu flacăra sau cu metalul, duce ca starea noastră de sănătate să fie afectată. Grătarul e potrivit pentru socializare, dar nu e sănătos pe termen lung, dacă pe grătar punem carne roșie”, a declarat dr. Florin Ioan Bălănică la podcast-ul Pastila de Frumseţe realizat de pentru spectacola.ro.
Citeşte şi: Floarea banală care topește grăsimea de pe abdomen. Accelerează arderile și elimină toxinele din corp!
„Sunt adeptul alimentelor de sezon, promotorul consumului de legume de culoare verde. Cum pe vremuri discutam nicio masă fără pește, acum eu spun nicio masă fără legume de culoare verde. Sunt foarte bogate în antioxidanți și fibre și sărace în zaharuri, sunt legume care ne satură, ne fac bine și ne ajută să avem o bună calitate a vieții. Ele trebuie să fie asociate cu o proteină, doar ea ne poate ajuta să scădem în greutate, nu deprivarea”, a mai spus spus dr. Florin Ioan Bălănică.
Citeşte şi: Băutura banală care previne afecțiunile cronice! Scade tensiunea arterială, glicemia și colesterolul
Acesta a dezvăluit și cum ar trebui să arate un meniu corect de dietă: „La micul dejun putem consuma o pastă de brânză slabă cu ceapă verde, cu chimen, alături de salată, o pâine cu maia, integrală sau putem mânca o omletă ușoară, în funcție de obiectivul pe care îl avem. La prima gustare putem avea un fruct, iar la prânz putem mânca urzici cu ou, cu albuș de ou, supe ușoare din ștevie, din lobodă, spanac, toate acestea asociate cu o proteină. Pe urmă, pentru gustarea a doua, un iaurt ce poate fi amestecat cu un pic de castravete murat, iar la cină putem avea un pește cu broccoli, sparanghel sau fasole verde. Așa putem obține rezultatele pe care ni le dorim”.