Greşeala banală pe care o fac toţi şoferii când pornesc maşina dimineaţa

Încă mai lăsați mașina să se încălzească 10-15 minute, în sezonul rece, înainte de a pleca cu ea la drum? Nimic mai greșit. Nu faci decât să consumi combustibil degeaba, mai ales acum că e foarte scump.-
Filip Stan
14 feb. 2022, 06:09
Greşeala banală pe care o fac toţi şoferii când pornesc maşina dimineaţa

Greşeala banală pe care o fac toţi şoferii când pornesc maşina dimineaţa. Pentru a evita uzura pieselor mașinii, aceasta trebuie pornită cu 2-3 minute înainte de a pleca la drum. Nu, nici în sezonul rece nu trebuie lăsată să se încălzească zece minute sau mai mult. Doar pentru confortul personal ați putea alege acest lucru, nicidecum pentru o mai bună funcționare a mașinii. Totuși, va ”suferi” confortul financiar, dar și natura.

Trucul genial să încălzeşti repede maşina dimineaţă când este ger afară
Motivul pentru care majoritatea șoferilor lasă mașina ”să se încălzească”, mai ales în sezonul rece, înainte de a pleca la drum, se trage de la părinți, de pe vremea când majoritatea autoturismelor aveau carburatoare. Astfel, indiferent că timpul a trecut, nu ani, ci zeci de ani, sigur ați primit sfatul să ”lăsați mașina să se încălzească”, eventual ca să nu se strice mai repede sau ca să meargă mai bine. Mașinile care aveau carburatoare, care nu erau bine încălzite, nu asigurau o combinație optimă de aer și combustibil în motor, ceea ce putea cauza oprirea propulsorului.

Dar acest lucru s-a schimbat încă…  de când credeți? Chiar de la începutul anilor `90! Atunci, constructorii de automobile au renunțat la carburatoare în favoarea sistemului electronic de injecție directă, care, mulțumită senzorilor, asigură combinația perfectă de aer și combustibil în motor, arată un studiu citat de autoblog. Astfel, încălzirea motorului iarna a devenit inutilă.

30 de secunde ar fi de ajuns pentru a încălzi maşina

Experții din domeniul auto consideră că nici de acele două minute nu am avea nevoie, ci 30 de secunde ar fi de ajuns pentru a încălzi motorul staționar, după care puteți pleca la drum. În mișcare, motorul mașinii se va încălzi mult mai repede, subliniază ei. Concret, măsurătorile efectuate de Agenția Resurselor Naturale din Canada au arătat că mașina care staționează, pentru a fi încălzit motorul, consumă mult mai mult combustibil. Pentru acest test, trei autoturisme au fost expuse unei temperaturi de -18 grade Celsius.

Mașinile încălzite 5-10 minute, în timp ce staționează, doar consumă mai mult combustibil

Una a fost încălzită 5 minute, a doua 10 minute, iar a treia a pornit imediat. Astfel, în urma măsurătorilor, față de automobilul care a pornit fără a-i fi fi încălzit motorul, prima mașină a înregistrat o creștere a consumului de combustibil ce a variat între 7% și 14%. Aceasta a fost mașina care a fost încălzită 5 minute.

A doua mașină, care a fost încălzită 10 minute, a înregistrat o creștere a consumului de combustibil ce a variat între 12% și 19%. Același studiu arată că dacă nord-americanii n-ar încălzi motorul iarna, toți șoferii la un loc ar economisi aproximativ 6 miliarde de dolari americani.

Încălzirea motorului în timp ce mașina staționează are și un impact negativ asupra mediului înconjurător. Potrivit ecologiștilor, doar în America de Nord, din cauza încălzirii motorului autoturismelor, anual, în aer sunt aruncate mai multe noxe decât o fac fabricile de sodă calcinată, aluminiu și a pietrei de var luate la un loc.

Trucul genial pentru a încălzi mașina mai repede iarna. Ce trebuie să faci dimineața pentru a începe ziua fără nervi şi stres, mai ales când trebuie să duci şi copiii repede la şcoală.

Apariția frigului le dă planurile peste cap șoferilor. Aceștia se confruntă cu foarte multe provocări, așa că sunt nevoiți să recurgă la mai multe trucuri utile. Mașina poate să fie încălzită foarte ușor în diminețile în care temperaturile sunt foarte scăzute, mai ales pentru că acum s-au aflat secretele!

Trebuie să apeși pe butonul de recirculare a aerului imediat după ce ai pornit mașina. Astfel, instalația ta de climatizare o să folosească doar aerul din habitaclu, fără să recurgă la cel de afară. O să observi că automobilul tău o să se încălzească mult mai repede dacă recurgi la acest truc simplu.

În momentul în care ai terminat cu încălzirea interiorului, nu uita să oprești recircularea aerului. Geamurile mașinii o să se aburească la interior dacă uiți de acest pas, astfel că o să te confrunți cu mai multe probleme decât este necesar. Rezolvă totul într-un mod cât se poate de corect!

Pornește aerul condiționat și setează căldura la maximum. Climatizarea va tura motorul un pic mai mult, așa că acesta o să se încălzească mai repede, potrivit cumsa.ro. În același timp, trebuie să pornești și sistemul de dezghețare al geamurilor.

Motivul? La multe modele de mașini, sistemul oferă aer cald înainte ca acesta să vină prin gurile de ventilație. Nu trebuie să lași aerul cald de la interior să topească gheața de pe geamuri. O să pierzi foarte mult timp dacă aștepți să se întâmple acest lucru.

O poți curăța folosind o soluție făcută în casă și pusă într-un pulverizator, pe bază de oțet și apă. Totuși, poți să recurgi și la o racletă dacă nu găsești niciun amestec făcut din ingrediente simple care să te salveze. Gata, poți să pornești la drum! Niciodată nu a fost mai ușor să încălzești mașina!

Cum să dezabureşti maşina în câteva minute. Trucul banal cu perechea de ciorapi şi alte sfaturi utile pentru vremea de afară

Cum să dezabureşti maşina în câteva minute.

1. Curăţă cu atenţie sistemul de ventilare al maşinii.

Curăţă frunzele moarte şi noroiul strâns sub capotă sau la baza ei, peste gurile de aerisire. De asemenea, foloseşte un spray de curăţare şi pentru sistemul de ventilare/climatizare, pentru a-l igieniza. Dacă ai filtru de polen, e bine să îl înlocuieşti cu regularitate, mai ales din cauza poluării masive de la noi. Un sistem de ventilare curat este de esenţă pentru dezaburirea rapidă a geamurilor.

Curăţă bine oglinzile şi activează încălzirea, dacă ai! E absolut necesar!

2. Porneşte la drum cu zece minute mai devreme

Pare ciudat, dar aceasta are legătură în primul rând cu dezaburirea şi dezgheţarea geamurilor. Câteva minute sunt de ajuns pentru a asigura o vizibilitate foarte bună din maşina ta.

Primul gest după pornirea motorului trebuie să fie acţionarea butoanelor de încălzire a lunetei şi oglinzilor retrovizoare (după caz), precum şi comutarea sistemului de ventilaţie pe dezaburire. Ai răbdare ca geamurile să fie dezaburite complet înainte de a porni la drum. Atenţie însă, nu exagera cu încălzirea maşinii: motorul se va încălzi mai bine în mers, decât dacă-l vei lăsa să meargă la ralanti.

Şi la minus 30 de grade Celsius şi cu un Porsche, tot e bine să laşi maşina să încălzească un pic habitaclul

Cum să dezabureşti maşina rapid. Sfaturi de la profesionişti

Cum să dezabureşti maşina în câteva minute. 3. Foloseşte sistemul de aer condiţionat al maşinii

Dacă ai aer condiţionat, nu ezita să laşi apoi sistemul pe Auto, căci aerul condiţionat dezabureşte mult mai rapid geamurile decât simpla ventilare a maşinii. Nu comuta apoi de pe aer condiţionat pe ventilare, căci ţi se vor aburi geamurile instantaneu.

4. Curăţă geamurile pe interior cu o soluţie specială

Este extrem de important să ai geamurile curate pe interior – praful acumulat pe ele sau reziduurile de la fumul de ţigară duc la aburirea lor rapidă. Spală geamurile pe dinăuntru cu mare atenţie, cu o soluţie specială pentru degresat geamuri, astfel încât să fie foarte curate. În acest mod, se vor dezaburi mult mai repede.

Nu eşti Superman, să vezi prin gheaţă, aşa că dă-o jos de peste tot, inclusiv de pe margini!

5. Curăţă zăpada de pe toată maşina

Mulţi au obiceiul prost de a curăţa zăpada doar de pe geamuri, dar nu şi de pe capotă sau plafon. Din acest motiv, apa rece care începe să curgă pe geamuri, sau chiar şi bucăţile de zăpadă care cad când te aştepţi mai puţin, te pot lua prin surprindere, iar pe zonele reci se depune din nou abur. Curăţă aşadar întreaga maşină de zăpadă înainte de a pleca la drum. Graba strică treaba.

6. Elimină sursele de aburi din maşină

Asta nu înseamnă să dai afară pasagerii, ci să verifici atent sub covoraşe şi chiar sub mochetă pentru a vedea dacă nu îţi intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa strânsă se va încălzi şi îţi va aburi geamurile în mers. Dacă afară a nins, ai grijă să aduci cât mai puţină zăpadă în maşină – ea se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri.

Sau poţi să te dai cu maşina de-a latul, pentru a dezaburi geamurile laterale. Dar n-ai unde, n-ai unde…

7. În general, cu cât vei încălzi şi usca mai repede habitaclul maşinii, cu atât mai uşor vei vedea prin geamuri.

Fereşte-te însă de capcane: nu arunca cu apă caldă pe parbriz pentru a topi gheaţa, ci foloseşte un spray special pentru aşa ceva; nu lăsa întredeschise geamurile pe timpul nopţii, pentru că pot fi uşor forţate pentru a-ţi fura din maşină; nu acoperi maşina cu o prelată sau pături, pentru că dacă dă gerul şi acestea se lipesc de vopsea, o vei distruge; în fine, nu uita să foloseşti soluţie de spălat geamurile adecvată temperaturilor scăzute, altfel aceasta îţi va îngheţa instantaneu pe parbriz!

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Poți rămâne fără bani pe card. Alertă pentru clienții BRD, BCR și BT
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Parlamentul își alege astăzi noii președinți ai Camerelor
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!