Este vremea vacanțelor, iar mulți români preferă maşina în locul avionului pentru a-și duce familia sau prietenii departe de stresul jobului. Verificarea atentă a maşinii înainte de o călătorie mai lungă este extrem de importantă şi nu trebuie să se rezume la cantitatea de carburant din rezervor, presiunea din pneuri sau lichidul de parbriz.
Mulți șoferi se uită la panoul de bord doar pentru a cunoaște viteza, turația motorului pentru a schimba treapta de viteză, temperatura exterioară, distanța parcursă, ora exactă sau canalul radio preferat
Dar instrumentarul are o funcție și mai importantă. Este principalul canal prin care maşina comunică cu omul de la volan, îi „spune” dacă și ce o doare.
Panoul de bord al autovehiculelor „ascunde” o mulțime de „beculețe”, de martori luminoși cu ajutorul cărora maşina poate comunica eventuale probleme la motor, direcție, cauciucuri, sisteme de asistență, sisteme de siguranță etc. Nu eşti obligat să îi cunoşti pe fiecare, dar o simplă căutare pe Google îţi va pune diagnosticul în mai puţin de un minut.
Iar la aprinderea unora dintre acești martori luminoși este recomandat ca șoferul să oprească imediat. Unul dintre aceștia, probabil cel mai important pentru siguranță, este cel al sistemului de frânare – un cerc cu un semn de exclamare în mijloc (sau un „P”), înconjurat de două semicercuri la exterior (foto).
Dacă se aprinde martorul luminos al sistemului de frânare în mers, verificați maneta sau butonul frânei de staționare, al frânei de mână mai exact. Dacă constatați că frâna de mână nu e acționată, opriți imediat într-un loc sigur. Înseamnă că „beculețul” indică o problemă la sistemul de frânare.
Verificați fiecare roată, „pipăind” jantele în dreptul butucului, să vedeți dacă vreuna e mai încinsă decât alta. O jantă fierbinte poate arata că frâna de pe acea roată a rămas blocată.
Apoi, ridicați capota motorului și verificați nivelul lichidului de frână. Dacă e sub minim, uitați-vă sub mașină dacă apare vreo pată. Dacă nu e, mergeți la cea mai apropiată benzinărie și cumpărați lichid de frână pentru completare. Atenție, citiți în cartea mașinii ce fel de lichid de frână aveți în instalație. Majoritatea mașinilor au DOT4, dar poate fi și alt tip.
Dacă nicio roată nu e fierbinte și lichidul de frână e ok, încercați să vă uitați la plăcuțele de frână de pe puntea față.
Dacă sunt uzate, au un senzor căruia i se rupe capul, când grosimea plăcuței scade sub limita stabilită de producător, și aprinde martorul din bord.
Cod rutier 2024. Veste proastă pentru şoferi, se majorează amenzile de la 1 iulie
În cazul în care vedeți că vreo plăcuță are sub 3-4 milimetri grosime, vă puteți continua drumul, dar nu mai mult de câteva sute de kilometri. Recomandat e să vă opriți la un service pentru o constatare rapidă.
Dacă ești șofer, probabil că ai observat martorii de bord care se aprind la pornirea mașinii și ai realizat că aceștia sunt dispuși în trei categorii, fiecare cu propria sa culoare. Motivul pentru care semnalele luminoase sunt distribuite astfel este unul foarte simplu, și fiecare categorie anunță un anumit tip de problemă. Astfel, un martor de bord poate fi:
Roșu – Anunță o defecțiune gravă a mașinii sau o problemă de siguranță care necesită atenția imediată a șoferului.
Galben – (sau portocaliu, după caz) – O componentă care nu mai funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită. În funcție de tipul acestor becuri aprinse în bord, defecțiunea poate necesita reparație urgentă sau care poate fi amânată, dar doar câteva zile.
Verde – (sau albastru, după caz) – Te informează cu privire la statusul unei componente a mașinii (ușă deschisă, avarii pornite, lumini de întâlnire aprinse, etc.).\
Ce înseamnă dacă ți se aprinde acest bec în bordul mașinii și cât mai poți merge cu vehiculul după ce s-a aprins acest led
Un bec aprins în bordul mașinii poate indica o defecțiune pentru care este necesară o vizită la service. În funcție de ledul aprins și de culoare poți ști dacă mai poți circula cu maşina sau este indicat să tragi pe dreapta și să apelezi la o firmă de tractări auto.
Martorul „check engine” este de culoare portocalie, deci se încadrează la categoria de probleme. Are forma unui motor și fie se aprinde intermitent, fie rămâne aprins permanent, potrivit promotor.ro.
„Poate să fie înfundată sonda Lambda, poate fi o defecțiune la sistemul electric. Sau poate să fie turbina, care nu mai funcționează corect. Sau o bujie care nu mai dă scânteie. În funcție de ce alți martori se aprind în bord sau de comportamentul mașinii, îți poți da seama de problemă ar putea fi”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.
Mai sunt și alte cauze pentru care martorul „check engine” se aprinde. Poate fi un voltaj scăzut la baterie, defectarea unui senzor MAP sau MAF, înfundarea supapei EGR ori funcționarea necorespunzătoare a unui cilindru.
Se mai întâmplă ca acest martor să se aprindă după ce maşina a stat nepornită o perioadă îndelungată de timp.
Sunt situații când, după o perioadă mai lungă de rulare sau o turare mai mare a motorului, martorul se stinge. Dacă nu, atunci trebuie mers la service.
În mod normal, el se va stinge după câteva ore de la pornirea motorului. Dacă nu se va stinge, îți recomandăm să mergi cât mai curând într-un service.
Cât poți merge cu „check engine” aprins? „Dacă nu sesizezi și alte probleme, să zicem un tremurat al mașinii sau un sunet neobișnuit de la motor, atunci nu trebuie neapărat să oprești. În general, acest indicator semnalează o problemă care ține mai degrabă de eficiența motorului și de funcționarea lui la capacitate maximă. Când se aprinde acest martor, motorul va merge în continuare, dar nu va da 100% din putere”, a mai explicat mecanicul.
Astfel, chiar dacă îți poți continua călătoria, ar trebui să iei în calcul o vizită în service cât mai rapid.
În general, martorii de bord variază în funcție de modelul și fabricantul mașinii, dar există câțiva martori care sunt întâlniți frecvent și care semnalează probleme comune. Iată câțiva dintre aceștia și semnificațiile lor:
Acestea sunt doar câțiva dintre martorii de bord cei mai întâlniți și semnificațiile lor. Este important ca șoferii să acorde atenție tuturor martorilor de bord și să acționeze prompt atunci când un martor se aprinde pentru a preveni deteriorarea vehiculului sau pentru a evita situații periculoase în trafic.
Atunci când se aprinde un martor în bord, este important să acționăm în mod corespunzător pentru a identifica problema și pentru a lua măsurile necesare pentru a remedia situația. Iată câțiva pași pe care îi putem urma:
Este esențial să acționăm prompt și adecvat atunci când se aprinde un martor în bord pentru a identifica și remedia problema înainte de a continua să conducem. Asigurarea siguranței proprii și a celorlalți participanți la trafic trebuie să fie prioritatea noastră în astfel de situații.