Greșeala care îți umflă factura la întreținere. Cum ajungi să plătești mai mult din cauza vecinilor din bloc

Cum se împart pierderile de apă ale instalației comune dintr-un bloc. Situația neclară care duce la neînțelegeri între vecini. Iată de ce ajungi să plătești mai mult la întreținere.
Filip Stan
08 nov. 2024, 19:06
Greșeala care îți umflă factura la întreținere. Cum ajungi să plătești mai mult din cauza vecinilor din bloc
Scandal la bloc. Greșeala care îți umflă factura la întreținere

În orice bloc în care apartamentele sunt contorizate apar neconcordanțe între totalul citirilor apometrelor individuale și consumul afișat de apometrul general. Astfel, multe asociații ajung să se certe din cauza modului în care ar trebui să se împartă pierderile de apă ale instalației comune. De cele mai multe ori, acestea se reflectă în facturile pe care locatarii le plătesc la întreținere.

Astfel de situații nu se petrec, însă, în blocurile în care locatarii plătesc apa rece și apa caldă la paușal, adică fiecare consuă cât dorește, dar plătește un consum mediu per persoană. În acest mod, nu vor exista discuții despre modul în care se împart pierderile de apă ale instalației comune.

Consumul la paușal este reglementat de 30 de ani. Norma de apă e aceeași pe întreg teritoriul țării și este prevăzută în Normele de repartizare a consumului de apă emise de ANRSC.

Citește și: Uscatul rufelor la bloc. Greșeala care poate aduce amenzi usturătoare în sezonul rece

Valoarea la apă caldă este de 3,3 mc/persoană/lună. Cea la apă rece este de 5,2 mc/persoană/lună.

Ordinul Nr. 29/N al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei și a energiei termice publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr 25/1994.

Anexa 1 la normativul-cadru publică lista de baremuri orientative pentru determinarea în sistem paușal a consumurilor de apă pe categorii de consumatori:

  • Pentru imobilele care se alimenteaza cu apa din cismele publice amplasate la o distanta de pina la 500 m – 1,2 mc/persoana/luna.
  • Pentru imobilele bransate si racordate la reteaua de apa si canalizare, cu cismele amplasate in curti – 2,4 mc/persoana/luna.
  • Pentru imobilele cu instalatii interioare de apa si canalizare, cu preparare locala a apei calde menajere – 6,3 mc/persoana/luna.
  • Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda – 8,4 mc/persoana/luna.

Cum se împart pierderile de apă la bloc

Din cauza contorizării la nivel de apartament, ocazional se ivesc diferențe între suma contoarelor individuale și înregistrările contorului de branșament. Diferența de consum dintre cantitățile înregistrate pe contorul general și suma cantităților indicate de contoarele individuae se datorează, în general, unor pierderi de apă pe rețeaua interioară și abaterilor cumulate ale apometrelor.

Împărțirea pierderilor de apă la bloc nu este reglementată în vreun fel. În general, pierderile se repartizează pe metoda consumului paușal, adică se împarte în mod egal la numărul de locatari, sau se calculează proporțional în funcție de consumul fiecăruia.

Citește și: Dacă stai într-un bloc cu lift și faci asta, te-ai ars! Cât de mari sunt amenzile

Legea 196/2018 spune la Secțiunea a 4-a, Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale, Art. 83, doar că „cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale, în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice şi metodologiilor elaborate de autorităţile naţionale de reglementare sau de autorităţile administraţiei publice locale, sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislaţiei şi a reglementărilor în vigoare”.

Ce pierderi pot avea instalațiile de apă dintr-un imobil

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Câți ani ar putea petrece Mario Iorgulescu după gratii. Procurorii cer pedeapsă maximă: Sentința se dă pe 4 decembrie
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Beyonce face istorie la Grammy cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9