Greşeala care poate aduce amenzi uriaşe românilor care stau la curte. Câte animale poţi de fapt să ai într-o gospodărie

Există o lege în care este precizat exact numărul necuvântătoarelor, dar și distanța care ar trebui să existe față de gardul vecinilor. Cine nu ține cont de asta, riscă să fie amendat.
Filip Stan
29 mart. 2025, 21:26
Greşeala care poate aduce amenzi uriaşe românilor care stau la curte. Câte animale poţi de fapt să ai într-o gospodărie
Câte păsări poţi creşte într-o curte. La ce distanţă de vecini trebuie ţinute, se dau amenzi mari!

Aproape că nu există român care să locuiască la curte și să nu aibă animale. Până acum, fiecare crește atâtea animale câte își permitea sau voia. Ei bine, există o lege care impune anumite reguli. Cei care au păsări sau alte animale de curte, trebuie să știe că numărul lor nu poate fi aleatoriu, ci trebuie stabilit în funcție de suprafața cotețelor sau a grajdurilor. De asemenea, distanța față de gardul vecinilor este un alt aspect care trebuie luat în considerare.

Găini ouătoare până la ultimul „cotcodac”. Câți ani pot trăi păsările din bătătură și câte ouă depun anual

Potrivit normelor de igienă și sănătate publică, în gospodăriile care nu au apă curentă și canalizare, adăposturile trebuie să aibă maxim 6 animale mari. În această categorie intră oile, vacile, caprele și porcii. Aceleiași gospodării nu pot să aibă mai mult de 50 de păsări.

Ce distanță față de gardul vecinilor trebuie să respecte crescătorii de animale

Al doilea aspect important este cel legat de distanța față de gardul vecinilor. Grajdul sau cotețul trebuie amplasat la minim 10 metri de cea mai apropiată locuință a vecinilor. Această distanță a fost stabilită special pentru ca grajdurile sau cotețele să nu reprezinte un risc pentru vecini.

În cazul în care în gospodării există racorduri la apă curentă și sistemul centralizat de canalizare, numărul animalelor se schimbă. Românii care au astfel de gospodării pot crește 2 cai, 5 vaci, 5 porci, 15 ori sau capre și 50 de păsări. Și în cazul acestor gospodării, grajdurile se amplasează tot la 10 metri distanță de gardul vecinilor.

Românii care au ferme cu peste 5.000 de capete de păsări trebuie să amplaseze cotețele la minim 1.000 de metri distanță față de gardul vecinilor. Distanța ajunge la 1.5 km în cazul fermelor cu peste 5.000 de porci.

Cei care cresc animale fără să le declare și nu respectă aceste reglementări, pot fi sancționați cu 2.000 de lei. Amenzile pot ajunge și la 6.000 de lei, dacă se descoperă încălcări grave.

Câte găini poți crește în curte, din punct de vedere legal. Un locuitor din Oradea, sancționat, după ce a depășit numărul

Un cetățean din Oradea s-a trezit cu o sancțiune din partea Poliției Locale pentru că avea în curte mai mult de 30 de găini, depășind limita permisă de regulamentul local.

Citește și: Copacul pe care trebuie să-l plantezi iarna. Este superb și oricine și-ar dori să-l aibă în curte

Un locuitor din Oradea, amendat pentru că avea prea multe găini

Oamenii care stau la curte obișnuiesc să crească animale, printre cele mai des întâlnite numărându-se găinile. Cu toate acestea, puțini se gândesc că, din punct de vedere legal, există un număr maxim de animale pe care românii îl pot avea în curte.

Un exemplu în acest sens este un bărbat din Oradea care s-a trezit peste noapte cu o amendă. Asta, din cauza faptului că avea în curte peste 30 de găini, peste limita permisă de regulamentul local.

Bărbatul a fost sancționat cu avertisment în luna iulie a anului 2021, pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local din Oradea, ce stabilește reguli stricte pentru creșterea animalelor și păsărilor în gospodării. Potrivit regulamentului, cetățenii pot avea în curți maximum 5 animale de fermă sau 10 păsări, iar adăposturile trebuie să fie amplasate la cel puțin 10 metri de cea mai apropiată locuință învecinată. Bărbatul a respins decizia în instanță, argumentând că amplasarea adăpostului respectă distanța minimă de cea mai apropiată locuință. De asemenea, acesta a menționat că regulamentul face referire doar la distanța față de locuințe, nu la limita de proprietate.

Bărbatul a invocat în apărarea sa o hotărâre precedentă instanței, care îi fusese favorabilă într-un caz asemănător, în care o sancțiune de același tip fusese anulată. Astfel, Tribunalul Bihor a decis anularea sancțiunii, argumentând că Poliția Locală a interpretat greșit regulamentul. Orădeanul a demonstrat că „textul legal face expres trimitere la modalitatea de amplasare și exploatare a adăposturilor pentru păsări în curțile persoanelor particulare, impunând o distanță minimă de 10 m față de cea mai apropiată locuință învecinată şi nu fată de limita de proprietate”.

„Nu se poate admite că printr-o simplă paranteză care cuprinde o enumerare, textul parantezei fiind lipsit de subiect și predicat, să se instituie Ia nivelul întregului oraș interdicția de a crește în curtea proprie 15 găini. Dacă legiuitorul urmărea un atare rezultat, această interdicție s-ar fi regăsit explicit reglementată în cuprinsul regulamentului, cel puțin printr-o frază cu subiect și predicat și nu printr-o paranteză interpretabilă. Nu se poate pune semnul egal între o proprietate de 6.000 m2 aflată în cartier de case și zonă de livezi, cum este proprietatea mea, și o proprietate de 500 de m2 aflată în centrul orașului unde o astfel de interdicție ar face sens”, a mai spus acesta.

Citește și:  Ai casă la curte? Amenzi usturătoare dacă nu respecți această obligație pe timp de iarnă

Amenzi pentru fermierii care nu declară porcii la Registrul Agricol

În altă ordine de idei, amintim că fermierii care nu respectă reglementările privind înregistrarea porcilor în Registrul Agricol vor fi sancționați cu amenzi de până la 2.000 de lei, conform unui proiect de hotărâre recent publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În cazul unor încălcări grave ale legislației, amenzile pot ajunge până la 6.000 de lei.

Sancțiunile se vor aplica atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, ca urmare a controalelor efectuate în sectorul de creștere a porcinelor.

Proiectul de hotărâre, publicat pe 5 martie 2025, vizează stabilirea metodologiei pentru acordarea despăgubirilor și compensațiilor financiare pentru exploatațiile de animale afectate de măsurile de control ale pestei porcine africane.

De asemenea, documentul detaliază sancțiunile aplicabile fermierilor care nu respectă reglementările referitoare la înregistrarea porcinelor în Registrul Agricol sau care nu respectă normele privind mișcarea animalelor, măsuri esențiale în prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Prevederi importante pentru românii care locuiesc la curte: câți câini au voie să crească

Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune. În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie fanatik.ro.

De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.

În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.

 

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Decizie pentru românii cu buletine. S-a dat termen legal 180 zile. Trebuie schimbate actele de identitate
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Țepe imobiliare la tot pasul. Ce ar trebui să îți dea de gândit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu buletine. S-a dat termen legal 180 zile. Trebuie schimbate actele de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român