În zilele toride de vară, șoferii au tentația de a porni aerul condiționat imediat ce se pornește motorul mașinii. Cu toate acestea, producătorii auto recomandă, pe baza cercetărilor recente, să așteptați câteva minute după pornirea motorului înainte de a activa sistemul de aer condiționat.
În plus, pe vreme caldă, interiorul mașinii se încinge considerabil imediat ce deschideți ușile. După ore petrecute în soare, materialele plastice din interior, mai ales în mașinile mai vechi, eliberează milioane de microparticule nocive.
Citește și: Schimbare majoră pentru toți șoferii cu permis categoria B. Ce au voie să facă începând chiar din luna august
Așadar, este esențial să deschideți geamurile imediat ce intrați în mașină și să parcurgeți primii kilometri cu ele deschise. Deschiderea imediată a aerului condiționat accelerează inhalarea acestor microparticule periculoase, inclusiv vapori de combustibil.
De asemenea, căldura încălzește și sistemul de ventilație, iar dacă nu a fost curățat corespunzător, poate propulsa diverse bacterii ce pot provoca infecții respiratorii. Pentru a evita acest lucru, este mai indicat să deschideți ferestrele și să permiteți aerului proaspăt să treacă prin sistemul de ventilație.
În același timp, pornirea imediată a aerului condiționat pune o presiune suplimentară pe motor. Aerul condiționat este alimentat de motor, iar acesta din urmă este deja solicitat la maximum în momentul în care începe să rotească arborele cotit.
Prin urmare, activarea imediată a aerului condiționat crește presiunea asupra motorului și asupra bateriei, care tocmai a fost solicitată pentru pornirea mașinii.
Citește și: Șoferii, vizați de o nouă lege. Tot ce trebuie să știi despre înlocuirea cauciucurilor
De fapt, menținerea aerului condiționat pornit tot timpul poate duce la o scădere a capacității bateriei la fiecare pornire a motorului.
În final, dorința de a răci rapid habitaclul influențează consumul de combustibil. În primele momente de funcționare a motorului, dacă aerul condiționat este pornit, consumul crește cu 25%. În schimb, la ralanti, consumul de combustibil scade considerabil.