Toamna este sezonul în care gospodinele fac zacuscă, dar și alte preparate tradiționale românești. Puține femei știu că există o greșeală atunci când vine vorba de pregătirea acestora, iar un nutriționist a venit cu explicații.
Zacusca, salata de vinete, de pește sau murăturile se numără printre preparatele aflate pe listele gospodinelor. Femeile muncesc din greu în această perioadă pentru a avea o cămară plină de bunătăți la iarnă. Zacusca, una dintre preferatelor tuturor românilor, este preparată din generație în generație, dar puțini oameni se gândesc că ar putea exista anumite greșeli care pot pune sănătatea în pericol. Recent, nutriționistaAna-Maria Demetrescu a vorbit pentru Wowbiz despre cum trebuie preparată zacusca pentru a fi o gustare sănătoasă, nu una plină de grăsimi.
„Zacusca, în primul rând, este un preparat sănătos dacă ne gândim că la bază stau legumele, legumele care în această perioadă au maximul de proprietăți. Ele conțin multă apă, iar gătite prin coacere sau fierbere produsul finit este foarte bun din punct de vedere nutritiv. Dacă ținem cont însă de faptul că unele gospodine pun o cantitate mare de ulei și prăjesc aceste legume, atunci vorbim de un produs caloric. Dacă punem, de exemplu, 100 de grame de ulei, putem să avem 150 de calorii plus caloriile pe care le au aceste legume”, a spus aceasta.
Totodată, nutriționista a vorbit despre faptul că zacusca și pâinea în exces pot îngreuna digestia.
„Dacă ne gândim la felul în care servim zacusca pentru că majoritatea persoanelor o servesc la micul dejun și cu pâine, chiar pâine albă și poate mai mult de două felii, atunci clar acest aliment are multe calorii, vorbim despre o digestie greoaie și dintr-un aliment care ar trebui să ne hrănească și să fie un aliment cu puține calorii îl transformăm într-un aliment greu de digerat”, a mai adăugat ea.
Printre regulile esențiale pe care trebuie să le respectăm atunci când preparăm zacusca se numără modul în care curățăm și spălăm legumele, dar și felul în care sterilizăm borcanele.
„Mai trebuie să ținem cont și de modul de preparare. Adică să spălăm foarte bine legumele, la fel să avem grijă și ca borcanele să fie foarte bine spălate și să steriliză, de asemenea, produsul final. Dacă nu, ne putem trezi cu anumite crampe, dureri abdominale sau o indigestie. Tot din această cauză trebuie să fie și foarte bine gătite legumele”, a mai spus nutriționista.