Greşeala majoră pe care o fac gospodinele după weekend. Cât timp poţi păstra ciorba în frigider!

Ciorba este adevărata mâncare a românilor, micii şi sarmalele nefiind prezente în meniul naţional săptămânal.
Alina Costache
15 ian. 2023, 14:12
Greşeala majoră pe care o fac gospodinele după weekend. Cât timp poţi păstra ciorba în frigider!

Ciorba este alimentul pe care toţi îl uram când eram copii şi pe care îl căutăm în frigider în fiecare zi atunci când suntem adulţi. Problema este că obiceiul de a găti „pantagruleic” s-a păstrat peste ani, deşi familiile nu mai sunt aşa numeroase, astfel că există riscul ca gustul să se alterze dacă este păstrată mai mult timp în frigider. Totuși, în funcție de ce ingrediente folosesc gospodinele, acest preparat poate fi ținut mai mult sau mai puțin la rece.

Este important de precizat că ciorba poate fi și congelată, mai ales dacă vorbim de una mai consistentă, ca savuroasa ciorbă de burtă.  Există câteva reguli dacă vrei să faci acest lucru pentru a nu te confrunta cu probleme de sănătate. Ciorba de legume și ciorba de pui pot sta în frigider cel mult două zile. În ceea ce privește ciorba de porc sau cea de vită, preparatul se strică după trei zile de stat în frigider. În cazul persoanelor care preferă supa de ciuperci, ei o pot ține la frigider timp de o zi. Ciorbele care sunt acrite cu zeamă de varză, lămâie, borș sau zarzăre pot sta la rece timp de două zile.

Drama unei pensionare, banii de pensie nu-i ajung nici măcar pentru mâncare. „Mănânc 7 zile dintr-o ciorbă. A doua zi mai adaug o cană de apă ca să nu se altereze”

Este important de precizat că dacă vrei ca ciorba ta să se păstreze cât mai bine la frigider, trebuie să respecți câțiva pași. Preparatul trebuie să fie rece atunci când o bagi la rece. În caz contrar, alterarea ei va fi accelerată. Persoanele care vor să răcească mai repede felul de mâncare se pot folosi de un lighean cu apă rece. Poți adăuga și gheață dacă vrei să grăbești procesul de răcire.

Ce reguli trebuie să respecți când vrei să congelezi ciorba

În cazul în care alegi să congelezi ciorba, trebuie să o păstrezi într-un recipient de sticlă. Speciliaștii spun că trebuie evitate caserolele din plastic pentru a nu te confrunta cu probleme de sănătate. În plus, vasele cu mâncare trebuie puse în cea mai rece zonă a frigiderului. De asemenea, dacă vrei să lași preparatul în frigider în oala în care l-ai făcut, trebuie să îi pui capacul deasupra.

Ciorbă de post delicioasă. Reţeta de ciorbă de cartofi inspirată de străbunica lui Chef Sorin Bontea

Gospodinele care au folosit smântână sau lapte în prepararea ciorbei trebuie să știe că ciorba nu trebuie congelată pentru că ingredientele se vor separa de restul supei. Poți adăuga cele două ingredinete atunci când o decongelezi. Ciorbele sau supele care sunt congelate se mențin în condiții mai bune pentru o perioadă mai lungă de timp. Este important de precizat că pastele ar trebui adăugate după ce supa sau ciorba este decongelată

Greşeala banală care face praf gustul ciorbei. Ce NU trebuie să faci când găteşti ciorbă

Trucuri pentru o ciorbă bună în weekend. Un prim aspect de care depinde gustul aromat al ciorbei este modul de preparare al acesteia. Niciodată – dar niciodată – ingredientele folosite la supe sau ciorbe nu se fierb toate odată. Ingredientele se adaugă în straturi, pe măsură ce mâncarea se gătește, iar gustul va fi „curcubeu în cerul gurii”, vorba reclamei.

Legumele nu se gătesc niciodată în același ritm. Dacă sunt tăiate în dimensiuni uniforme, mici, acest lucru poate facilita procesul de fierbere. Însă cartofii, de exemplu, vor avea întotdeauna nevoie de mai mult timp de fierbere decât spanacul sau țelina.

Ce beneficii are ciorba pentru sănătate. Ce avantaje ai dacă o consumi și la ce trebuie să fii atent

5 greseli de evitat in bucatarie atunci când găteşti ciorba

Iata care sunt greselile mari pe care le faci atunci cand pregatesti supa sau ciorba.

1. Folosesti vegeta sau concentrate de legume din comert pentru a da gust supei. Aceste produse care se gasesc de obicei pe rafturile supermarketurilor contin mult sodiu si alte arome artificiale. Vei obtine o supa sarata si cu un gust artificial, uneori neplacut. Cel mai bine este sa folosesti legume proaspete, din gradina sau cumparate din piata, de la tarani.

Când se pune borșul în ciorbă. Secretul pe care orice gospodină desăvârşită trebuie să-l ştie ca să obţină un preparat gustos şi sănătos

2. Gatesti la foc mare. Ciorbele si supele trebuie pregatite la foc mic. Esti in graba, probabil, si crezi ca, daca dai focul mai tare, ciorba va fi gata mai repede. Gresit! Seteaza flacara la nivel mic spre mediu pentru ca ciorba sa fiarba alene, pentru ca aromele sa aiba timp sa se imbine, iar rezultatul final sa fie gustos.

3. Adaugi toate ingredientele in acelasi timp. Aceasta este una dintre cele mai des intalnite greseli atunci cand faci o supa sau o ciorba: pui la fiert carnea si toate legumele in acelasi timp. O regula importanta este sa fierbi intai carnea si apoi legumele, pe rand, in functie de textura lor. Intai se pun la fiert legumele mai tari (morcovii, ardeiul, ceapa), spre final cele mai moi, spre exemplu dovlecelul.

Ciorba de perişoare cu gust dumnezeiesc. Secretul reţetei celui mai popular preparat românesc

4. Pui sare in supa inca de la inceput. Daca sarezi supa sau ciorba inca de cand pui totul la fiert, odata cu procesul de fierbere zeama va scadea, iar la final vei avea un preparat mai sarat decat trebuie. Potriveste gustul cu sare si piper abia cand ciorba este aproape gata. Nu dupa ce ii stingi focul, ci cu 5-10 minute inainte de a o lua de pe foc.

Ciorbă sau supă-cremă? Mihaela Bilic a dezvăluit care dintre ele te ajută să slăbeşti: „Poate să fie o capcană pentru siluetă”

5. O lasi sa fiarba prea mult. Daca o gatesti la foc iute sau o lasi pe foc mult prea mult timp, risti sa nu iti iasa foarte gustoasa sau sa ramai fara zeama. Lichidul o sa scada prea mult si, in loc de supa, vei obtine o tocanita. Ce trebuie sa faci: fierbe ciorba la foc mic si asigura-te ca ai pus suficienta apa.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Unde votăm pe 24 noiembrie și cum afli la care secție de votare ești arondat. Mulți oameni vor vota în alte locuri față de cele în care erau obișnuiți
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Cinci copii de la o grădiniță din Timișoara, spitalizați cu simptome de toxiinfecție alimentară
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili