Anul acesta a început cu tarife record la pompă, astfel că mulţi şoferi sunt puşi la încercare. Prețurile la benzina și motorina au crescut cu până la 25 de procente, iar acum vedem noi majorări de prețuri, după ce au crescut accizele de la 1 ianuarie.
În data de 31 decembrie 2021, benzinăria Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa un preț de 6,10 lei/litrul pentru benzina standard și de 6,07 lei/litrul pentru motorina standard.
În data de 14 ianuarie, la aceeași stație prețurile erau de 6,38 lei/litrul pentru benzina standard și 6,34 lei/litrul pentru motorina standard. Prețul GPL nu s-a modificat, a rămas tot 3,75 lei/litrul, scrie economica.net.
Așadar, în primele două săptămâni ale anului, prețul benzinei a crescut cu 28 de bani/litru, iar cel al motorinei cu 27 de bani pe litru. Creșteri destul de mari pentru o perioadă relativ scurtă de timp, care au avut două cauze principale.
În aceste condiţii, tot mai mulţi şoferi alimentează cu mai puţini litri rezervorul, ceea ce, spun, specialiştii, poate avea efecte nefaste asupra motorului, cu costuri mult mai mari pe termen lung.
Ministrul Finanţelor a anunţat că ANAF va intensifica acţiunile de combatere a evaziunii: „Avem un mix de măsuri: eFactura, radarul mărfurilor, stopajul la sursă”
Motorul este afectat pe termen lung atunci când mașina este alimentată cu benzină sau motorină cu o sumă până într-o sută de lei, potrivit specialiștilor în domeniu. Atunci când rezervorul mașinii este aproape gol, consumul de carburant este mai ridicat.
„Este de preferat să pui mai mult combustibil în rezervor, întrucât dacă este gol captează aer și motorul nu primește în mod normal cantitatea de combustibil necesară. Sfătuim conducătorii să alimenteze mai mult de mai puține ori, mai ales în sezonul rece”, a explicat pentru shtiu.ro un mecanic auto bucureștean pentru shtiu.ro.
Acest lucru duce la rateuri de aprindere a motorului., iar șoferii vor simți acest lucru ca și cum motorul are o pierdere de putere, ezitare sau vibrații.
Performanţă remarcabilă pentru Dacia, compania situându-se în top 5 în zece ţări europene
Multe mașini au pompa de carburant direct în rezervor, cufundată în benzină sau motorină, după caz. Astfel, dacă rezervorul este aproape gol și un șofer alimentează cu carburant puțin, pompa rămâne suspendată în vapori și nu mai poate fi răcită în mod adecvat, potrivit sursei citate. De asemenea, dacă mașina are carburant puțin există riscul ca pompa să înghețe.