Greşeala majoră pe care o fac toţi românii în post. De ce pui kilograme în plus fără să consumi carne, ouă sau brânză. Sfaturi de la Mihaela Bilic

Un meniu echilibrat de post trebuie să includă proteine și grăsimi vegetale, fibre și vitamine, probiotice naturale și multă apă, pentru un nivel optim de hidratare.
Alina Costache
13 dec. 2024, 21:46
Greşeala majoră pe care o fac toţi românii în post. De ce pui kilograme în plus fără să consumi carne, ouă sau brânză. Sfaturi de la Mihaela Bilic

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai lungi din an și poate fi dificil să creezi un meniu diversificat de post, sănătos și totodată sățios. Deși renunți la carne și produse de origine animală, de multe ori ieși din post cu câteva kilograme în plus. Motivul? O greșeală „capitală” în alimentație.

Mulți români aleg să țină Postul Crăciunului atât din considerente religioase, cât și nutriționale. Înaintea ospățelor cu carne de porc și alte produse grele pentru sistemul digestiv, o detoxifiere este cea mai bună idee posibilă. Cum se face, însă, că după perioada de post cântarul arată cifre nu tocmai prietenoase? Totul se trage de la ce, cum și cât mănânci în aceste zile.

Greșeli în post. Mâncăm mai mult

Meniul pentru zilele în care postești poate fi destul de limitat dacă nu te documentezi bine în prealabil. Tocmai pentru că nu știi ce și cum este corect să mănânci, riști să cazi în capcana ciugulitului, a ronțăitului, a gustărilor care „omoară” senzația de foame, dar care au ca rezultat acumularea de kilograme nedorite.

Citește și: Topul alimentelor care te fac fericit. Mihaela Bilic spune care sunt produsele care contribuie la starea noastră de bine

Românul crede că nu are prea multe variante de hrană pentru zilele de post, deși oferta este cât se poate de bogată. Mănâncă, prin urmare, cu nemiluita covrigi, sticksuri, cartofi prăjiți și produse de patiserie de post. Adică preferă o „supradoză” de carbohidrați care în cele din urmă va atârna greu la cântar.

De ce mâncăm mai mult în post?

Din cauza lipsei de proteine și a cercului vicios în care intri ca urmare a consumului excesiv de carbohidrați: corpul cere tot mai mult, cu cât mai mult mănânci. Nutriționiștii atrag atenția că, mai ales dacă nu poți face mișcare susținută, pentru a „arde” ceea ce consumi, ideal este să înlocuiești carbohidrații cu legume, pe cât posibil, indiferent de forma în care preferi să le consumi (crude sau gătite).

Un meniu echilibrat de post trebuie să includă proteine și grăsimi vegetale, fibre și vitamine, probiotice naturale și multă apă, pentru un nivel optim de hidratare.

Ce mâncăm, concret, în post

Nutriționiștii atrag atenția că proteinele de origine animală sunt proteine complete și cele care îți dau senzația de sațietate. Proteinele vegetale, în schimb, sunt incomplete, în cele mai multe cazuri, dar dacă le combini corect cu alți nutrienți nu vei suferi de foame și, prin urmare, nu vei fi tentat să ciugulești toată ziua.

Ce ar trebui să includă un meniu de post? Iată recomandările specialiștilor:

  • legume crude sau gătite
  • fructe, dar nu în exces
  • soia, hrișcă, mazăre, fasole
  • avocado, sparanghel
  • semințe de susan, quinoa, chia
  • năut
  • orez brun
  • nuci, alune, fistic, caju (bogate în grăsimi vegetale și omega 3)
  • murături și varză fermentată (probiotice).

Indiferent de alimentele pe care le alegi în perioada postului, este foarte important să te hidratezi corespunzător și să nu uiți să respecți un program al meselor. De ce? Pentru că tocmai mâncatul haotic, neregulat și ronțăitul sunt cei mai mari dușmani ai siluetei!

Alimentația corectă în post. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic pentru a te hrăni sănătos în această perioadă

Postul poate fi o oportunitate de a aduce schimbări benefice în alimentație, dar este important să fim atenți la alegerile pe care le facem. Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi esențiale pentru a ne hrăni corect în perioada postului, astfel încât să ne menținem energia și sănătatea, evitând capcanele unor alimentații prea calorice sau dezechilibrate.

Postul alimentar este un moment potrivit pentru a acorda o pauză organismului, dar și pentru a face alegeri alimentare mai conștiente. De obicei, postul înseamnă renunțarea la produsele de origine animală, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne neglijăm alimentația. De fapt, este o oportunitate de a mânca mai sănătos, de a înlocui carnea cu alimente vegetale și de a aduce mai multe legume și leguminoase în dieta zilnică.

Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic pentru a te hrăni sănătos în această perioadă

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, în această perioadă, este recomandat să nu ne abținem doar de la carne, ci și să fim atenți la combinațiile alimentare, pentru a evita surplusul de calorii. De exemplu, combinațiile de făinoase cu grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul, pot fi o capcană pentru creșterea în greutate. De asemenea, multe produse de post, cum ar fi patiseriile, cartofii prăjiți sau șnițelul de post, pot fi foarte calorice, așa că trebuie consumate cu moderație.

„Dacă e vineri, ce meniu alegem? Cu carne sau fără carne? La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: E mai sănătos să avem măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.

Deci da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse. Nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză. Dacă postiți, țineți cont de câteva reguli: limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame. E e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.

Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală, adică ulei, este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și multe alimente de post au la bază aceste ingrediente. Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel și cașcaval de post, au multe calorii. Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Postul, o perioadă benefică pentru organism, atâta timp cât ne concentrăm pe o alimentație echilibrată și sănătoasă

Leguminoasele (fasole, linte, mazăre, năut) sunt excelente surse de proteine vegetale și ar trebui incluse în meniu de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Nu uitați de verdețuri și crudități – sunt bogate în nutrienți și pot fi consumate fie proaspete, fie gătite, cu un minim de ulei. De asemenea, fructele sunt o sursă bună de vitamine și pot fi folosite ca deserturi naturale, dar trebuie consumate cu moderație.

Un alt aliment care nu trebuie să lipsească în perioada postului este fasolea. Aceasta este bogată în fibre, minerale și proteine vegetale și ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Produsul la care trebuie să renunțăm în perioada postului. Îți poate provoca boli grave: „Departe de mine dorința de a fi cârcotașă”

„Fasolea fiartă corect nu balonează și este mai puțin calorică decât alte alimente de post, precum pâinea sau cartofii. Este o alegere excelentă pentru o dietă sănătoasă”, adaugă Mihaela Bilic.

În concluzie, postul poate fi o perioadă benefică pentru organism, atâta timp cât ne concentrăm pe o alimentație echilibrată și sănătoasă. Alegerea alimentelor corecte și evitarea exceselelor sunt cheia pentru a menține sănătatea și energia pe parcursul acestei perioade. Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.

Abuzați de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei. Postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume. Chiar și congelate, sunt la fel de sănătoase. Consumați fructele cu moderație. Sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este un dulce de post. Și dacă tot vorbim de ciocolată, merită să știți că bobul de cacao este campion la capitolul aport de fibre, alături de bobul de fasole.

Când ați mâncat ultima oară fasole? Fiartă corect nu balonează și îngrașă mai puțin decât pâinea, orezul sau cartoful. Scade colesterolul din sânge, are minerale din belșug și glucide cu absorbție lentă. Nu aveți timp de gătit? Atunci apelați la conserve. Fasolea din conserve e gata fiartă și în câteva minute mâncarea e gata. Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Ministerul Transporturilor: România, un punct strategic pentru tranzitul de mărfuri
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE! Se decide CREȘTEREA pensiilor în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre