Varza murată este unul dintre cele mai îndrăgite preparate de români. Fie că o servim pe post de garnitură sau că o folosim în alte rețete, precum sarmalele, varza murată este nelipsită pe mesele noastre, mai ales în sezonul rece!
Este important de menționat faptul că varza murată are si unele beneficii pentru organism. Este foarte sănătoasă, având toată gama de vitamine B, săruri minerale, vitamina C, acid folic și magneziu.
Ne place atât de mult gustul acrișor al verzei murate, încât consumăm chiar și zeama. Ori o folosim ca să acrim ciorbele cu ea, ori o bem direct… ideea este că ne plac murăturile!
Cum să prepari cea mai bună varză murată. Secretul se află chiar la taraba de unde o cumperi!
Deși este cea mai îndrăgită legumă murată, puține persoane cunosc rețeta exactă a verzei murate. S-ar putea să fii surprinsă, dar nici măcar anumite gospodine care stau toată ziua în bucătărie nu știu care este elementul secret…
TRUC
Dacă se formează urme de mucegai deasupra verzei, înseamnă ori că este prea cald în încăperea în care este ţinută sau că aceasta nu a fost acoperită în totalitate cu apă. Se îndepărtează mucegaiul şi se remediază problema, apoi se lasă ca fermentaţia să îşi urmeze cursul firesc.
De ce să mănânci varză. Zece beneficii pe care această legumă le aduce sănătăţii
Este vorba despre busuioc! Știu, probabil te întrebi „Ce caută busuiocul în butoiul cu varză murată?”, ei bine, răspunsul este simplu. Este recomandat să folosim crenguțe de busuioc deoarece ajută murătura să rămână în stare intactă cât mai mult timp, fără a face floare.
Acum că ai aflat, du-te repede la magazin și cumpără niște crenguțe de busuios. Nimic nu e mai rău decât să vezi că toată munca ta s-a dus pe apa sâmbetei fix când ai cea mai mare nevoie de varză murată pentru o porție de sarmale.
Cum pregăteşti varza pentru murat
Când o alegi, trebuie să ţii cont ca varza să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele ferme, neatacate de insecte. Saramura se pregăteşte pe cântar, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă, specială pentru murături. Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobesc înauntru, unde se adaugă sare. Trebuie să fie aşezate în butoi numai cu cotorul în sus. Tradiţia spune că se pune la murat după ce cade bruma, între Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei. Pentru iarnă, varza se pune la murat în octombrie, de Sfântul Dumitru, pentru a fi gata atunci când se intră în Postul Crăciunului.
Ce butoi este mai bun
Pentru un gust desăvârşit, butoiul în care se pune varza la murat trebuie să fie din stejar. De asemenea, este indicat să aibă fixată o cană de metal sau lemn, prevăzută cu un robinet. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, pentru a se curăţa de impurităţi. Se spală apoi iar, în câteva ape clocotite. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.
Rețetă de varză murată cu busuioc
În rândurile următoare ți-am pregătit lista cu ingrediente și rețeta completă pentru a face cea mai bună varză murată din întreaga familie. Atenție, soacra va fi invidioasă!
Ingrediente:
– crenguțe de vișin;
– crenguțe de busuioc uscat;
– crenguțe de mărar uscat/semințe de mărar;
– două gutui;
– hrean;
– verze (atât cât ai nevoie pentru a umple butoiul);
– sare grunjoasă neiodată;
Chiar dacă nu ai mai făcut așa ceva înainte și nici nu ai pe cineva lângă tine care să te ajute, relaxează-te. Modul de preparare este simplu, suntem siguri că te vei descurca de minune.
Începem cu varza, desigur! Spală varză, îndepărtează-i primul strat de frunze și scoatei cotoarele. Apoi spală și gutuiele, îndepărtează-le cotoarele și taiele în patru bucăți.
Pune o lingură de sare în interiorul fiecărei verze. Prima dată se pune în butoi varza, pune-o cu cotorul în sus. Adaugă restul incredientelor, apoi alt rând de verze. După ce ai terminat, toarnă saramura în butoi. Deasupra pune câteva crenguțe de mărar.
Pune botoiul cu varză la loc răcoros și umbros. După a doua zi, trebuie să suflii în butoi cu o țeavă, timp de zece zile. Țeava trebuie să fie suficient de lungă ca să atingă fundul butoiului.
După ce au trecut aceste zece zile… trebuie să mai așteptăm încă cinci săptămâni ca să ne putem bucura de munca noastră. Mult succes!
https://www.youtube.com/watch?v=XW3X47FR2VM