Greşeala majoră pe care o faci, când vine vorba de fasting. Mihaela Bilic: „Nu există alimente permise și interzise, poți mânca orice dar nu oricât. Trebuie respectată noțiunea de porție corectă”

Postul intermitent este unul dintre cele mai dezbătute subiecte la ora actuală, întrucât extrem de multe persoane adoptă acest stil de viață din diferite considerente, precum pentru faptul că ajută la slăbit, oferă o bună dispoziție sau pur și simplu pentru că este în trend.
Alina Costache
27 apr. 2024, 13:59
Greşeala majoră pe care o faci, când vine vorba de fasting. Mihaela Bilic:

Chiar dacă acesta este, într-adevăr, bun pentru sănătate, după cum confirmă chiar Mihaela Bilic, aceasta spune că există, totodată, o greșeală majoră pe care oamenii o fac adesea și care îi îndepărtează destul de mult de către rezultatele pozitive.

„Pentru că tot suntem în post și se vorbește despre cuvântul ăsta care este mai nou la modă, eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună foarte științific. Dacă îi spui omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești nepregătit și de la țară. Cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. Noi, oamenii, ne folosim de un enunț, de un titlu și apoi îl modificăm după placul nostru.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de pe Pro TV.

Ce să faci cu pâinea care s-a uscat! Mihaela Bilic, sfatul anului pentru super economie și o gustare de milioane

Greșeala pe care oamenii o fac, când vine vorba de postul intermitent

Astfel, una dintre cele mai comune greșeli pe care Mihaela Bilic a observat-o este dorința oamenilor de a mânca cât mai mult după aceste ore în care s-au abținut de la mâncare, lucru care este total greșit, spune ea.

„La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli. Avem impresia că nu mâncăm, dar și când mâncăm, luăm tot frigiderul. Oamenii asta au înțeles, că nu contează ce mănânci, important este să faci foamea niște ore. De ce anume este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate, pentru că avem grijă de ficatul nostru, este organul central. Inima pompează sângele, dar fără ficat, nu am avea glicemie, acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Ficatul nostru știe din grăsime și din proteine să facă glucoză, noi nu avem niciun risc când nu mâncăm.”, a continuat aceasta.

Citește și: Ciorba-medicament care e gata în doar 5 minute. Rețeta mănăstirească cu multiple beneficii pentru sănătate: „O bucurie pentru ficat și stomac”

La ce interval de ore ar trebui să mâncăm
Totuși, chiar dacă nu ținem fastingul, ar trebuie ca între mesele principale din zi să existe o pauză destul de mare, spune Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic, adevărul despre postul intermitent: „Putem să stăm și 40 de zile fără să mâncăm”

„Dacă vrem să-i mai dăm și lui o pauză, pentru că noi ronțăim constant, astfel încât să aibă timp să facă această curățenie internă, pentru că dacă mâncăm la 2 ore, întrerupem acest proces. Deci da, postul intermitent este bun și se înțelege prin el mâncat mai rar, dar tot puțin, deci nu mâncăm la o singură masă din zi cât pentru toate pe care le-am sărit, iar intervalul ar fi bine să fie între 5-6 ori, chiar dacă  nu ținem post intermitent.”, mai spune medicul nutriționist.

Mihaela Bilic: „Poți să te îngrași chiar dacă ții post”

„Post…intermitent
Când credeam că nu mai poate fi inventat nimic în materie de cure de slăbire, a apărut postul intermitent. Gata cu listele de alimente permise și interzise, cu număratul caloriilor și programul fix de mese și gustări, acum este la modă să faci foamea.
Nimic nou am putea spune: a posti este un comportament ancestral pe care omenirea l-a practicat secole la rând, de nevoie. Însă una este să faci foamea pentru că n-ai ce mânca și alta este să te înfometezi științific
E prea târziu să le spunem oamenilor să mănânce mai puțin și mai rar, după ce ani la rând le-am spus să nu sară peste mese. E straniu să le propunem mese puține și apă din belșug, după ce i-am speriat că foamea duce la hipoglicemie și blochează slăbitul.
Dar americanii au rezolvat impasul și au inventat noțiunea de intermitent fasting.
A posti este de fapt un comportament ancestral pe care omenirea l-a practicat secole la rând, de nevoie. De frica obezității iată că am redescoperit postul și virtuțile lui: de la slăbit la Detox, efect antiaging și imunostimulant. Absența aportului alimentar pe o perioadă de 12-16 ore din zi înseamnă o pauză de la procesele de digestie, ajută organismul să se purifice, să se refacă.
În funcție de preferințele individuale putem alege să mâncăm fie în prima parte a zilei, fie spre seară, adică renunțăm la micul dejun sau la cină. Postul intermitent înseamnă 2 mese/zi consumate la o distanță de 5-6 ore (de ex ora 14:00 și ora 20:00), completate de o hidratare optimă.
Multe persoane au adoptat instinctiv un astfel de comportament alimentar fără să știe că se numește intermitent fasting. La unii are ca rezultat slăbitul, la alții înseamnă o metodă de menținere a siluetei. Da, nu vă mirați, organismul are nevoie de mult mai puțină mâncare decât credem, uneori chiar și o masă în zi poate fi suficient
Avantaje:
-Nu există alimente permise și interzise, poți mânca orice dar nu oricât. Trebuie respectată noțiunea de porție corectă.
-Sunt interzise gustările și ronțăielile dintre mese, obiceiuri responsabile de apariția kilogramelor în plus-postul intermitent face ordine și curățenie în comportamentul alimentar.
-Se încurajează diversitatea și sunt permise asocierile dintre alimente, este o dietă ce poate fi transformată în model de alimentație pe viață.
-Este ușor de pus în practică și nu împiedică viața socială sau mesele în oraș cu prietenii.
Dezavantaje:
-Lipsa restricțiilor cantitative poate duce la abuzuri alimentare, deci poți să te îngrași chiar dacă ții post. Să mâncăm mai rar înseamnă să mâncăm mai puțin! Degeaba ai postit toată ziua dacă mănânci o dată cat pentru 3 mese. Și silueta și sănătatea au nevoie de echilibru și moderație, a scris Mihaela Bilic şi pe Facebook.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios