Care sunt potențialele riscuri asociate la care îți expui mașina dacă o speli în sezonul rece și cum afectează acest obicei experiența de șofer? Mulți șoferi adoptă obiceiul de a-și proteja mașina pe timp de iarnă cu o husă, însă unii dintre iau decizii foarte nefericite atunci când vine vorba de mașina lor.
Experții susțin că este necesară curățarea autovehiculului, totuși condițiile meteorologice nu sunt toate prielnice pentru acest lucru, deoarece umiditatea poate cauza daune caroseriei și vopselei. În sezonul rece, parbrizul, luneta și oglinzile sunt printre cele mai vulnerabile la deteriorare.
Totuși, spălarea regulată a mașinii joacă un rol crucial în vizibilitatea pe șosea. Un autoturism curat este mult mai ușor de remarcat decât unul murdar, iar acest aspect ajută la șofat prin îmbunătățirea vizibilității prin parbriz, oglinzi și lunetă.
Reflexia luminii poate fi afectată negativ de murdăria acumulată pe caroserie, motiv pentru care este recomandat să se apeleze la spălarea mașinii cât mai des posibil. Specialiștii mai adaugă că o caroserie curată facilitează îndepărtarea mai eficientă a zăpezii și gheții.
Factorii precum ninsorile, ploile și gerul pot contribui la deteriorarea mașinii, mai ales în cazul în care caroseria prezintă deja urme de rugină sau alte deteriorări. Riscul micilor daune poate crește în timp.
Conform specialiștilor auto, există și un moment potrivit pentru a evita spălarea autoturismului. Clubul Auto German (ADAC) recomandă să nu se curețe mașina atunci când temperaturile sunt sub -10 grade Celsius. La temperaturi atât de scăzute, piesele din plastic, cauciucul și vopseaua devin sensibile la fluctuațiile extreme de temperatură.
Evitarea șocurilor termice este crucială, ceea ce înseamnă că spălarea mașinii trebuie efectuată la o temperatură optimă, indiferent de sezon. O frecvență recomandată este o spălare la fiecare două săptămâni, mai ales în cazul autoturismelor mai vechi.
În situația în care autoturismul a circulat pe zăpadă sau în zone cu noroi intens, este recomandat să se recurgă la spălarea mai frecventă a mașinii. Este indicat să se facă acest lucru cât mai curând posibil pentru a îndepărta orice materiale antiderapante aderente de pe drumuri.
Citește și: De anul viitor va fi introdusă rovinieta de o zi! Prețul ar putea crește cu până la șase ori