Greşeala pe care o fac mulţi români! La ce temperatură se bea corect vinul pe timp de vară

Băutul vinului nu este un lucru aşa de simplu cum ar crede unii. Când alegi şi bei vinul trebuie să iei în considerare nu doar preferinţe, ci şi alimentele cu care urmează să însoţească băutura preferată de Bachus.
Filip Stan
17 iul. 2022, 21:02
Greşeala pe care o fac mulţi români! La ce temperatură se bea corect vinul pe timp de vară

Vinul este deţinătorul adevărului! O vorbă din popor spune că un pahar de vin pe zi poate face minuni pentru sănătate. De fapt, acest lucru este demonstrat și de studiile făcute de specialiștii în domeniu. Conform statisticilor, vinul este cea mai consumată băutură alcoolică din lume. Dar la ce temperatură se bea vinul pe timp de vară? Ei bine, vei afla acest lucru în continuarea articolului curent.

În funcţie de culoarea lui, vinul trebuie aduc la temperatura potrivită. Vinul alb se păstrează la frigider o oră înainte de servirea lui, în timp ce cel roşu se consumă la temperatura camerei.

Dacă vinul are sedimente va trebui să îl decantaţi. Turnaţi băutura într-un alt recipient printr-o pânză, o sită finaă sau un filtru de cafea pentru a elimina orice impurităţi care vă pot împiedica să savuraţi vinul la adevărata sa calitate.

După cum bine știm, în comerț există nenumărate soiuri de vin. De multe ori, românii obișnuiesc să consume vinul în combinație cu apă minerală, însă locuitorii din Occident nu fac acest lucru. Totuși, în țările vestice, vinul se servește uneori alături de un pahar cu apă. Asta pentru a face un echilibru cu alcoolul din băutură.

Cum se bea vinul: Sfaturi pentru a te bucura de băutura potrivită la momentul potrivit

Specialiștii susțin că, pentru a simți cu adevărat gustul vinului, acesta trebuie băut la o anumită temperatură, iar aceasta diferă în funcție de soi. Mai exact, atunci când o consumăm, o sticlă de vin alb trebuie să aibă p temperatură diferită față de una cu vin roșu.

Acestea fiind spuse, haideți să vedem, mai precis, la ce temperatură se bea vinul, în funcție de tipul acestuia.

  • 8 – 12 grade Celsius – vinurile albe și rose
  • 6 – 8 grade Celsius – vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante și șampania
  • 10 – 12 grade Celsius – vinuri roșii, ușoare
  • 18-19 grade Celsius – vinurile roșii, tari, corpolente.

De ce este importantă temperatura de servire a vinului

De multe ori, temperatura de servire a unui vin este trecută cu vederea. Cu toate acestea, temperatura de servire este critică și crucială pentru a debloca toate aromele unui vin bun. După cum spuneam și în rândurile de mai sus, fiecare soi de vin are o temperatură ideală de servire.

„De regulă, cu cât mai cald este vinul, cu atât mai mulți compuși volatili emite și cu atât mai puternice par aromele. Un vin roșu servit prea cald, să zicem la 24 de grade Celsius, va intra în procesul ireversibil de oțetire și răsuflare.

Potrivit convenției, vinurile albe și rose se servesc reci, iar cele roșii se servesc la temperatura camerei, un termen destul de vag. E bine să constatați că această e doar o convenție – daca nu o respectați cu strictețe, s-ar putea să vă măriți plăcerea”, se arată pe crameromania.ro.

La ce temperatură se bea corect vinul

Sfaturi generale pentru servirea vinului

Dacă aveți vreodată îndoieli, serviți vinul cu câteva grade mai rece decât temperatura camerei. Acest lucru va permite eliberarea de arome bogate și puternice. Indicat ar fi să turnați mereu vinuri în centrul paharului.

Atunci când serviți vinuri spumante, cel mai bine ar fi să turnați pe vinul pe pereții paharului pentru a păstra bulele. Utilizați un tirbușon de înaltă calitate și fiabil. De fapt, indicat ar fi să aveți și unul de rezervă.

De ce e bine să torni berea în pahar cu spumă. Ce se întâmplă în stomac dacă băutura nu are spumă (VIDEO)
Dacă organizați o cină, este întotdeauna important să vă amintiți să serviți vinul în ordinea corectă. Ar trebui să serviți vinuri mai ușoare înaintea vinurilor tari și să serviți vinuri reci înaintea celor la temperatura camerei.

Ca regulă generală, vinul roșu trebuie desfundat înainte de a fi consumat cu cel puțin o jumătate de oră (sau chiar o oră). În schimb, vinul alb se servește cel mai bine rece. Decantarea vinului îi permite băuturii să respire.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre servirea vinului

Fiecare pahar de vin este o experienta in sine. Vinul spune intotdeauna o poveste, pe care degustatorul o descifreaza in nota personala. Este o experienta multisenzoriala. Vazul, mirosul si gustul sunt activate atunci cand bem un pahar de vin. Detaliile care vizeaza servirea potenteaza calitatile acestui produs. Tipul paharului, temperatura, modul in care bem, contribuie la explorarea si descoperirea tuturor atributelor unui vin.

Indiferent de ocazie sau de moment, fie ca vrei sa te relaxezi la finalul unei zile, sau organizezi o masa de sarbatoare, pune in aplicare sfaturile de mai jos si serveste vinul  ca un profesionist. Fii atent la:

1) Tipul paharului

Calitatile vinului sunt potentate de forma paharului in care este baut. Oenologii sustin ca paharul controleaza experienta degustatului. Motivul il reprezinta modul in care are loc degajarea aromelor si maniera in care acestea sunt decodate la nivel olfactiv.

 

Vinurile albe sunt servite de obicei in pahare mai mici, rotunjite, cu o circumferinta mai mica in partea superioara. Aspectul este cel al literei U. Aceasta forma joaca rol in:

  • pastrarea aromelor florale;
  • mentinerea unei temperaturi scazute pentru mai mult timp;
  • evidentierea mai multor note.

Vinurile rosii sunt cel mai bine puse in valoare in pahare de dimensiuni mari, mai rotunde si cu o deschidere mai larga, care sa permita vinului sa intre in contact cu aerul, iar bautorului sa identifice aromele. Acestea:

  • ofera posibilitatea de a simti si identifica aromele;
  • au o suprafata mai mare, ce permite vinului sa intre in contact cu aerul, alcoolului sa se evapore si aromelor sa fie evidentiate;
  • influenteaza gustul, care devine mai usor.

Vinul rosé se bea dintr-un pahar larg la baza si ingust in partea superioara, asemanator florii de lalea. Deoarece procesul de fermentatie este foarte asemanator cu cel al vinului alb, in cazul servirii este acceptata si utilizarea tipului de pahar specific pentru acesta.

Vinul spumant. Foarte speciala in cazul acestui vin este textura, pe care o da dioxidul de carbon. Paharele au o forma inalta si ingusta, pentru a pastra carbonatarea si a pune in evidenta aroma.

2) Temperatura vinului

emperatura vinului reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste servirea. Aceasta influenteaza mirosul si gustul. Daca este prea cald, sau, din contra, prea rece, aroma poate fi transformata.

Pentru depozitare, temperatura recomandata este de 12 °C, sau cel putin cuprinsa in intervalul 7 – 18°C. Referitor la temperaturile de servire, acestea sunt specifice, in functie de fiecare tip in parte.

 

Ce trebuie sa stii, este ca, toate vinurile, inclusiv cele rosii, trebuie servite usor reci. Credinta conform careia, vinul rosu se bea la temperatura camerei, este doar un mit.

  • Vinul rosu are un gust mai bun, servit la o temperatura, usor sub cea a camerei, intre 12 si 19°C;
  • Vinul alb se bea rece intre 6 si 13°C;
  • Vinul spumant evidentiaza o aroma perfecta intre 5 si 10°C.

Nu te ingrijora daca ai racit vinul mai mult decat este cazul. Scoate-l din frigider, lasa-l sa ajunga la temperatura optima, si va fi perfect pentru consum.

Racirea vinului este recomandata ca practica generala. In cazul tipurilor de vin pentru consum uzual, in acest mod sunt mascate notele mai putin placute. Un vin servit la o temperatura peste 21°C va avea un miros pronuntat de alcool, deoarece este intensificata evaporarea acestuia.

3) Degustarea vinului

 

Degustarea vinului este un ritual in sine, care ne implica atat cu simturile, cat si cu mintea. Iata care sunt pasii de urmat. In primul rand, pune in pahar o cantitate cuprinsa intre 150 si 180 de ml. Vizual aceasta cantitate echivaleaza cu umplerea paharului aproape de jumatate.

Observa culoarea, opacitatea si vascozitatea. 5 secunde sunt suficiente pentru a te edifica asupra acestor aspecte, care iti dau anumite indicii despre vin, precum soiul de struguri folosit, tehnologia de vinificare, perioada de invechire in sticla.

Miroase pentru a identifica aromele. Incearca sa pleci de la simplu la complex. In prima instanta identifica o categorie de arome. De exemplu, fructele. Apoi mergi mai departe si observa daca simti note de fructe de padure, de citrice sau fructe tropicale.

Buchetul unui vin include:

  • arome primare de fructe, ierburi sau flori;
  • arome secundare care se formeaza in timpul procesului de ambalare, cele mai comune fiind cele derivate din drojdii (branza, nuci);
  • arome terte, dezvoltate pe parcursul procesul de invechire. Acestea sunt de obicei cele mai savuroase: nuci prajite, condimente, tutun, vanilie, cedru etc.

Gusta. Dupa ce ai luat o prima inghititura, tine vinul putin in gura. Astfel vei putea observa ce gust are.  Vei simti in ce masura este acru (toate vinurile sunt intr-o mai mare sau mai mica masura acrisoare, deoarece strugurii sunt acizi). De asemenea, poti identifica note amarui sau dulci, in functie de cantitatea de zahar continuta. Tot in momentul degustarii, vei putea evalua si textura, mai bogata in cazul vinurilor cu un niveluri de alcool, taninuri si zahar mai ridicate.

Evalueaza. Cum ti s-a parut? Echilibrat, acid sau taninos? Iti place?  A fost o experienta memorabila? Ce caracteristici te-au surprins?

4) Ordinea de servire a diverselor tipuri de vin

Daca organizezi o masa cu ocazia unui eveniment important, ce include servirea mai multor tipuri de preparate, si vinul trebuie ales in acord cu acestea. Primul pe lista este vinul spumant (sampanie, prosecco), care se ofera invitatilor la sosire, inainte ca acestia sa se aseze la masa. De obicei, regula de urmat este ca trecerea sa se faca gradual, de la vinuri albe, usoare, la cele albe mai bogate, apoi rosé, la rosii usoare si la final, rosii corpolente. Nu toate aceste etape sunt obligatorii. Adapteaza succesiunea prezentata mai sus la preparatele care compun masa.

5) Pastrarea dupa deschidere

Dupa deschidere, vinul trebuie pastrat la rece. Temperatura mai scazuta va incetini procesele de transformare, mentinandu-i prospetimea. Fereste sticlele de lumina directa sau surse de caldura.

  • Vinul alb si rosé rezista intre 5 si 7 zile in frigider. Gustul va suferi mici modificari, pe masura ce acesta oxideaza.
  • Vinul rosu poate fi pastrat intre 3 si 5 zile, la rece si intuneric, cu dopul de pluta pus. Cu cat are o aciditate mai crescuta si un nivel al taninului mai ridicat, cu atat va putea fi tinut o perioada mai lunga de timp.

Modul in care bem vinul este o cale de a intra in contact cu simturile noastre. Aprecierea unui vin implica mai multe etape, care tin atat de cunoastere, cat si de activarea simturilor.Fie ca suntem la un restaurant sau acasa, servirea adecvata a unui pahar de vin ne poate scoate din cotidian. Este acel element care are potentialul de a rafina o experienta culinara, sau pur si simplu de a ne oferi prilejul de a petrece timp cultivand un obicei frumos.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi