Mulți români fac o greșeală banală atunci când își aleg parola pentru contul de Facebook, TikTok sau alte rețele sociale. Specialiștii vin în întâmpinarea lor cu câteva sfaturi-cheie, cu ajutorul cărora să se protejeze mai bine de escrocii din online.
Specialiștii dezvăluie care este greșeala pe care o fac românii atunci când își aleg parola la conturile de Facebook, TikTok sau Instagram. Luni, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a vorbit despre importanța alegerii unei parole pentru diverse aplicații și platforme, astfel că mitul conform căruia este suficient să optezi pentru o parolă lungă a fost combătut.
Faptul că parola este lungă nu îți va garanta securitatea. Aceasta trebuie să fie complexă și diferită pentru fiecare cont pentru a fi sigură.
„Mit: ‘Parolele lungi sunt suficiente’. Realitate: O parolă lungă nu este, de una singură, o garanţie a securităţii. Parolele trebuie să fie complexe, unice pentru fiecare cont şi, ideal, gestionate printr-un manager de parole”, au explicat specialiștii DNSC, potrivit news.ro.
Practic, dacă este utilizată aceeași parolă pentru mai multe conturi, toate platformele sunt expuse. Mai mult, dacă parolele sunt stocate în documente nesecurizate, riscul de compromitere crește.
Este indicată crearea unor parole complexe, ce trebuie să conțină litere mari și mici, dar și cifre și simboluri. Poate fi utilizat și un manager de parole, care vă va ajuta să evitați reutilizarea parolelor sau uitarea acestora.
Citește și : Burgeri nordici pe plaiuri mioritice: Finlandezii de la Hesburger deschid primul drive-in la Curtea de Argeș
Pe platformele unde este posibil acest lucru, se poate activa autentificarea multifactor. Parolele vor trebui schimbate periodic și evitate variantele „reciclate” precum „parola123, parola1234” etc.
„O parolă bună este doar primul pas. Securitatea reală vine dintr-o combinaţie de practici inteligente şi instrumente de protecţie”, au mai precizat specialiștii.