În data de 26 eptembrie 2023, polițiștii au oprit autoturismul Volkswagen condus de avocatul din Iași pe șoseaua de centură. În urma testării cu aparatul Dräger, a rezultat o concentrație a alcoolului de 0,12‰ în aerul expirat. Totodată, polițiștii au notat în procesul-verbal că avocatul nu avea asupra sa cartea de identitate și nici permisul de conducere, nu purta centura de siguranță, luminile de drum nu erau în funcțiune, iar autoturismul prezenta avarii, fără ca proprietarul să dețină autorizație de reparație. Nici dotările obligatorii nu existau. Verificările ulterioare au arătat că avocatul avea dreptul de a conduce suspendat din 28 august, ceea ce a dus la trimiterea sa în judecată pentru conducere fără permis, scrie ziaruldeiasi.ro.
Avocatul le-a spus agenților că nu știa că nu are dreptul să conducă. Dar cum s-a ajuns la această situație: pe 1 septembrie 2022, avocatul fusese oprit de polițiști la Cornești, constatându-se o concentrație a alcoolului de 0,06‰ în aerul expirat. Fusese amendat cu 1.305 lei și îi fusese suspendat dreptul de a conduce timp de 90 de zile. Șerban atacase în instanță procesul-verbal și, în paralel, la sfârșitul lui noiembrie, susținuse la Serviciul Rutier testul obligatoriu de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Fusese declarat admis. Ca urmare, spunea avocatul, își recuperase dreptul de a conduce autoturisme.
Doar că plângerea contravențională depusă de Șerban fusese respinsă de Judecătorie în aprilie anul trecut. Sentința nu fusese contestată, devenind definitivă pe 24 iulie 2023. Ca urmare, dreptul de a conduce era suspendat timp de 3 luni. Conform legii, avocatul ar fi trebuit să predea permisul de conducere în termen de 30 de zile. Nu o făcuse, așa că termenul de suspendare a permisului fusese prelungit automat cu încă o lună. Prin urmare, în intervalul cuprins între 23 august 2023, data până la care ar fi trebuit să-și predea permisul și 20 decembrie 2023, când ar fi expirat cele 120 de zile de suspendare a dreptului de a conduce, avocatul nu ar fi avut dreptul de a se urca la volanul niciunei mașini.
În fața instanței, avocatul a spus că nu l-a mai interesat procesul pe care el însuși îl deschisese, nici nu primise sentința și a crezut că totul este în regulă după ce fusese declarat admis la testarea pentru redobândirea permisului.
Citește și: Român cu permisul suspendat după ce a mâncat o ciocolată. Ce verdict a dat instanţa la contestaţia şoferului
Explicația sa nu i-a convins pe magistrații Curții de Apel.
„Inculpatului i-a fost comunicată sentinţa la domiciliul indicat de acesta, fiind îndeplinite toate procedurile de comunicare legale faţă de acesta. Faptul că inculpatul nu se afla la domiciliu nu este de natură de a-l absolvi de vină pe acesta, deoarece inculpatul avea obligaţia de a urmări cursul procesului civil. Mai mult de atât, soluţia a fost publicată şi pe portalul Judecătoriei şi având în vedere profesia inculpatului, dispunea de cunoştinţele necesare pentru a lua la cunoştinţă de soluţia instanţei de judecată. Simpla susţinere a acestuia că ar fi uitat de procesul în care se judeca plângerea contravenţională formulată de acesta, nu-l poate absolvi de vinovăţie”, au arătat judecătorii.
Mai mult, magistrații au concluzionat că nu înștiințase Serviciul Rutier cu privire la faptul că depusese o plângere contravențională în instanță și că dacă ar fi anunțat acest lucru nu ar fi fost primit la testare.