Titi Aur explică ce greșeală fac șoferii când carosabilul nu se mai înţelege cu anvelopele aşa de bine. Iarna aproape că s-a instalat în toată țara, astfel că șoferii trebuie să aibă mare grijă. Pe lângă faptul că ei trebuie să deszăpezească mașina în fiecare dimineață, este posibil să mai apară și derapaje în timpul șofatului.
Iarna vine cu provocări pentru șoferi. Derapajul mașinii este un lucru obișnuit, când se circulă pe zăpadă, însă puțini șoferi știu cum să facă față fenomenului, fără să sufere un accident rutier. Indiferent dacă este vorba despre șoferi experimentați sau începători.
„Nu vorbim despre derapajul sportiv, vorbim despre ce să facă un șofer ca să nu ajungă la limită pentru că acest lucru nu mi-l doresc nici eu, Titi Aur, pilot. Când sunt pe stradă îmi doresc să fiu sub limită și să mă deplasez suficient de repede. Dar dacă ajung cumva la limită, fie că a intrat sau ieșit cineva, că nu a acordat prioritate, că m-a surprins pe mine un viraj, să știu cum să manevrez și ce să fac să ies dintr-o situație de acest fel”, a declarat pentru Dcnews.ro Titi Aur.
Titi Aur a spus și ce anume se face în cazul în care mașina derapează. „În cazul în care mașina derapează, depinde de unde derapează sau cum derapează pentru că derapajul este înțeles că pleacă mașina de spate. Dar mașina poate să plece și de față, ceea ce se numește subvirare, eu trag de volan la stânga sau la drepta, iar mașina merge înainte sau vireză mai puțin decât vreau eu, adică eu vreau să virez la stânga iar mașina nu se duce nici în stânga nici înainte. Pentru a ieși din subvirare trebuie să reducem, să aducem greutate pe față și trebuie să reducem.
Reducând, ai șanse să ieși din subvirare, bineînțeles dacă viteza este cu puțin mai mare decât ar trebui să fie, că dacă ai 200 de kilometri la oră și vrei să faci la stânga pe gheață, poți să faci orice că mașina merge înainte. Când mașina pleacă de spate, acel derapaj clasic, tocmai că nu trebuie să reduc, dar ca să fac asta trebuie să fiu antrenat.
Orice reducere înseamnă amplificare de derapaj. Adică eu ridic piciorul de pe accelerație, nu mai vorbesc dacă frânez, ceea ce înseamnă că aduc greutate pe față și am aderență mai bună pe față, dar mai puțin bună pe spate”, a mai spus celebrul pilot.
Greşeala pe care o fac toţi şoferii iarna când pornesc motorul
Greşeala clasică făcută de șoferi la pornirea motorului iarna este să nu-l lase să funcţioneze 2-3 minute înainte de a pune maşina în mişcare. Pe timpul iernii, înainte de a porni la drum, este foarte important să curăţăm maşina, spune Victor Miron, angajat la un Service din Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, trebuie să fie dată jos toată zăpada, inclusiv pavilionul, să nu cadă pe lunetă sau să nu fie purtată de vânt pe alte maşini sau pe carosabil. La fel şi geamurile, ele trebuie curăţate temeinic ca vizibilitatea să fie maximă.
Cum să dezabureşti maşina în câteva minute. Trucul banal cu perechea de ciorapi şi alte sfaturi utile pentru vremea de afară
”Şi mai trebuie avut grijă la zăpada îngheţată care se adună în spatele roţilor, aceea trebuie îndepărtată înainte de a porni la drum pentru că poate să frâneze roata sau chiar sa cadă pe carosabil şi să devină un adevărat bolovan de gheaţă în calea celorlalte maşini”, adaugă Victor Miron.
Un alt mecanic, de la blogul autoeconom.ro îi sfătuieşte pe conducătorii auto ca, după pornirea motorului, iarna, să-l lase să funcţioneze 2-3 minute înainte de a pune maşina în mişcare ca în acest timp motorul să ajungă la temperatura normală de funcţionare, ca pistoanele să se dilate şi pot să suporte exploziile.
După pornire, se recomandă acţionarea comenzii de dejivrare (înlăturarea stratului de gheaţă sau de chiciură format pe suprafeţele care vin în contact cu aerul umed şi subrăcit) a parbrizului şi doar după câteva minute să se cureţe cu o racletă.
Cum se curăță gheața de pe parbriz în mod corect și rapid – Cei mai mulți șoferi nu știu acest truc
Toți șoferii se luptă cu gheața de pe parbriz, în sezonul rece fiind o adevărată provocare. Iată cum să cureți gheața de pe parbriz în numai 60 de secunde!
Cum să dezaburiţi şi să dezgheţaţi maşina mai rapid. Sfaturi de care să ţineţi cont în sezonul rece
Viscolul și frigul de afară nu sunt deloc ideale ca să stai și să încerci să cureți parbrizul. Pune 2/3 părţi de spirt, 1/3 parte apă și o lingură de detergent de vase lichid într-o sticlă de cca 500ml, care să aibă un capăt cu dispozitiv de tip spray.
Amestecă cele trei ingrediente și pune-le în sticlă, apoi pur și simplu aplică lichidul pe parbrizul înghețat.
Lasă sa acționeze câteva secunde, iar apoi vei observa cum gheața începe să se dezghețe.