Postul Nașterii Mântuitorului ține 40 de zile, începând cu 15 noiembrie și până pe 25 decembrie, scrie ziare.com.
În timpul postului, credincioșii se axează doar pe mâncare. În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și oua, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fara vin.
În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Însă, unii credincioși uită că postul nu înseamnă doar mâncare. În post, așa cum spuneam mai sus, Dumnezeu ne dă ocazia să ne curățăm trupește și sufletește. Dacă unii fac greșeli în ceea ce privește trupul, alții, cei mai mulți, păcătuiesc cu vorba sau cu gândul.
Dumnezeu ne învață să fim buni în fiecare zi, dar dacă greșim, măcar în post să ne revenim. Așadar, degea ne abținem la mâncare dacă ne urâm aproapele.
Greșeala pe care fac credincioșii în Postul Crăciunului
Unul dintre cei mai apreciați preoți creștin ortodocși din Mitropolia Ardealului, Constantin Necula, spune că a posti înseamnă a iubi, iar cei ce nu pot posti de mâncare, să refuze „să își mănânce aproapele”.
„Daca m-ar intreba cineva ce inseamna a posti as spune ca nu exista cuvinte pentru a explica iubirea. A posti inseamna a iubi. A iubi pe Dumnezeu si pe tine, omul, trup si suflet. A iubi pe om, aproapele si departele tau.
A nadajdui ca iubirea aceasta nu te confuzeaza, nu te asaza indoielnic in colturile confuze si sincretiste ale lumii. A posti inseamna sa stai mereu de partea lui Dumnezeu, care sta de partea omului”, a declarat marti preotul Constantin Necula.
Citeşte şi Cum îţi pregăteşti organismul pentru Postul Crăciunului
Acesta ii sfatuieste pe credinciosi „sa refuze sa fie talhariti si ucisi de Irozii noilor minciuni”.
„A posti inseamna a pregusta din exercitiul fundamental al Invierii. O sa spuneti ca acesta-i Postul Craciunului… Am sa va spun ca asa este si totusi cantam ‘Florile-s dalbe, flori de mar’. Iar merii infloresc primavara, semn al anotimpului Invierii.
De pe culmea pastorilor din Betleem, din inaltul cerului, de unde Ingerii vestesc Nasterea lui Hristos, din frangerea de munte ce este Pestera Betleemului se vede culmea Golgotei, Invierea dand sens Nasterii. Asa cum Impartasania da sens Postirii.
Fiti curajosi si incercati sa va descoperiti Dumnezeul Cel Viu. Nu lasati sa vi se fure bucuria Craciunului ori nadejdea Invierii.
Refuzati sa fiti talhariti si ucisi de Irozii noilor minciuni, care induc frica si duc spre ucidere orice gand de prunceasca stralucire. Stati limpeziti de lumina Stelei, cu Magii, intelectualii smeriti ai cautarii adevarate”, a mai spus preotul Constantin Necula.
Postul este o perioadă de cumpătare din toate punctele de vedere. Este o perioadă în care trebuie să ne întoarcem la valorile fără de care nu am fi existat niciodată.