Cea mai mare parte a românilor face o eroare atunci când vine vorba despre cum se țin ouăle, de fapt. Cu toate că în frigider există spații speciale pentru depozitarea acestui aliment, în realitatea acestea nu ar trebui să stea acolo. Din cauza faptului că facem această greșeală, acestea se strică mult prea repede.
Cele mai multe dintre frigidere vin cu suporturi pe uși, însă nu ar fi bine ca ouăle să fie ținute acolo. Unul dintre principalele motive este faptul că avem tendința de a deschide ușa destul de des, așa că acela devine unul dintre cele mai calde locuri din frigider. Mai mult de atât, ouăle ar trebui stocate la o temperatură de 4 grade Celsius, astfel încât să se mențină bune pentru consum.
Dacă nu le stocăm în mod corespunzător, cu toate că poate au un termen de valabilitate mai mare, acestea se vor altera mult mai rapid, iar ele se vor strica chiar înainte de termen. Mai mult decât atât, orice temperatură mai mare de 4 grade poate duce la riscul apariției de bacterii, printre care se numără și salmonela.
Adevărul este că cea mai bună variantă de depozitare a ouălor este, de fapt, în partea de jos a frigiderului. Acolo trebuie ținute toate alimentele care se pot altera rapid, dat fiind că acolo este cea mai mică temperatură.
De asemenea, ouăle trebuie păstrate cu capătul ascuțit în jos. Acest gest ajută la menținerea gălbenușului în centru și împiedică atingerea cochiliei, ceea ce îl poate face să se lipească și să facă oul mai greu de curățat.
Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase sau mai naturale, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau pur și simplu au un gust mai bun. Ouăle de găină pot fi de diferite culori și este ceva obișnuit să găsești atât ouă maro, cât și ouă albe la supermarket.
Cu toate acestea, mulți oameni nu știu ce să aleagă, acest aliment având culori atât de diferite. Răspunsul este destul de simplu – culoarea ouălor depinde de rasa găinii. De exemplu, găinile White Leghorn fac ouă cu coajă albă, în timp ce Plymouth Rocks și Rhode Island Reds depun ouă cu coajă maro, scrie site-ul Healthline.com. Unele rase de găini, cum ar fi Araucana, Ameraucana, Dongxiang și Lushi, depun chiar ouă albastre sau albastru-verzui.
În timp ce genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, există și alți factori. De exemplu, pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, au tendința de a depune ouă mai mari și mai deschise la culoare.
Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, culoarea cojii într-o oarecare măsură.
Acești factori pot face nuanța mai deschisă sau mai închisă, dar nu neapărat să schimbe culoarea în sine. Rasa este încă factorul principal când vine vorba de culoarea ouălor. Adesea, oamenii care preferă ouăle maro o fac pentru că sunt de părere că sunt mai sănătoase și mai naturale decât cele albe. Cu toate acestea, adevărul este că toate ouăle sunt foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional, indiferent de dimensiune sau culoarea lor.
Citește și: Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc