Conform celor mai recente cercetări, deodorantul trebuie aplicat seara, înainte de a merge la somn, nu dimineața când ne trezim și ne pregătim să mergem la serviciu sau la școală. Regula aplicării deodorantelor noaptea e valabilă pentru acelea care au caracter antiperspirant.
Antiperspirantul, pe de altă parte, este conceput pentru a bloca porii temporar, a diminua cantitatea de transpirație eliminată de tine, menținându-ți axilele uscate (și astfel inhibând dezvoltarea bacteriilor care cauzează mirosuri neplăcute specifice).
Cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Ce conţin deodorantele
Când suntem mai puțin activi, temperatura corpului scade, ceea ce ne face să transpirăm mai puțin. Această lipsă de umiditate permite corpului să absoarbă mai ușor ingredientul activ din majoritatea antiperspirantelor: aluminiul.
”Este mai ușor ca aluminiul să pătrundă în piele când nu trebuie să treacă tocmai prin acel lucru împotriva căruia lucrează”, a explicat Dr. David Pariser, președintele Academiei Americane de Dermatologie.
Mirosul este cel mai vechi din toate cele 5 simțuri și creează cele mai durabile asocieri. Totodată, acesta comunică o groază de informații. Nu simțim doar niște arome, ci le analizăm, le comparăm, le evaluăm și tragem o concluzie.
Trebuie să miroși bine dacă vrei să fii pe placul celor din jur. Din fericire, astăzi fiecare om are acces la duș și la deodorant. Dar și aici reușim să o dăm în bară. Iată alte 10 greșeli banale pe care le facem când folosim deodorantul.
#1. Încurci deodorantul cu antiperspirantul
Deci, să fie clar. Deodorantul e produsul care elimină sau reduce transpirația. Iar antitranspirantul e substanța care împiedică transpirația.
Majoritatea antitranspirantelor conțin săruri de aluminiu și săruri de zirconiu. Ele îngustează canalele glandelor sudoripare și corpul secretă mai puțină transpirație.
10 produse toxice pe care le utilizezi zilnic. Iată la ce să renunți
Deodorantele doar maschează mirosul neplăcut sau îl neutralizează, eliminând bacteriile. Ele nu influențează cantitatea de transpirație și nu mențin axilele uscate.
#2. Îl aplici pe pielea umedă
Un antitranspirant funcționează cel mai bine pe pielea uscată. Nu-l aplica dacă tocmai ai ieșit din baie sau deja ai transpirat subsoară.
#3. Îl aplici după ce te razi
Cel mai bine e să nu folosești deodorante sau antiperspirante imediat după ce te razi la subraț. Acestea pot provoca inflamații, mai ales dacă au conținut sporit de alcool. Amână procedura pe două-trei ore.
#4. Îl folosești de câteva ori pe zi
Atât deodorantul, cât și antitranspirantul se folosește o dată la 1-3 zile, în dependență de anotimp, haine, activitate fizică etc. Adevărul e că un strat suplimentar de deodorant nu îți va adăuga prospețime, ci doar va pune presiune pe pori. Produsele antisudorifice trebuie aplicate pe pielea curată și uscată, altfel eficiența lor va scădea.
#5. Îl aplici dimineața
În ciuda aparențelor, nu se recomandă să aplici deodorantele și antiperspirantele de dimineață, ci seara înainte de culcare, când glandele sudoripare sunt mai puțin active. Antipersperantul pătrunde în canale și rămâne acolo o bună perioadă de timp, așa că stai fără griji.
#6. Nu hidratezi pielea de sub axile
Pielea subrațului este iritată și are nevoie de hidratare. Îți recomandăm să o tratezi cu ulei de cocos sau creme cu dimeticonă. Acestea au proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.
#7. Folosești un produs care nu ți se potrivește
Dacă ai pielea delicată, îți sugerăm să folosești un deodorant roll on, deoarece este mai puțin iritant, are o aromă fină, abia sesizabilă, în schimb te ajută să păstrezi senzația de prospețime pentru mai mult timp. De altfel, dacă după aplicarea produsului ai senzația de iritare sau simți un miros înțepător, înseamnă că trebuie să îl schimbi.
#8. Încurci antiperspirantul convențional și cel medical
Antiperspirantele obișnuite îngustează canalele glandelor sudoripare cu 20%, iar cele medicale cu 30%. Deși diferența pare minoră, ea se simte foarte intens. Produsele vândute în farmacie sunt mai eficiente, dar irită pielea mai tare. Ele sunt bune doar pentru persoanele care transpiră în exces.
#9. Neglijezi deodorantele naturale
Deodorantele naturale sunt la fel de eficiente ca cele tradiționale, ba mai mult, au o aromă mai plăcută, deoarece mirosul se îmbibă uniform și armonios în piele.
#10. Nu știi să înlături petele de deodorant
Petele de transpirație și cele de deodorant sunt o mare bătaie de cap pentru orice femeie. Ele arată urât și deteriorează țesătura.