GREŞEALA pe care o fac toţi şoferii atunci când folosesc aerul condiţionat

Un expert din industria auto a dezvăluit modalitățile prin care șoferii pot controla aerul condiționat și alte reglaje din mașină, care ajută la creșterea vizibilității și eficiența consumului.
Filip Stan
24 iun. 2023, 12:03
GREŞEALA pe care o fac toţi şoferii atunci când folosesc aerul condiţionat

Mulți oameni pornesc fără să se gândească aerul condiţionat când merg cu mașina, dar acesta este un obicei foarte periculos pentru toți pasagerii mașinii.

Ai pornit aerul condiționat imediat după ce ai pornit motorul mașinii? Nimic mai grav! Medicii spun că așa se poate face cancer sau albe boli foarte grave! De fiecare dată când îți lași mașina undeva închizi și geamurile, dar numai când o lăsam la umbră în interiorul ei se acumulează 400-800 mg de benzen, iar situația se înrăutățește atunci când este lăsată în soare. Când mașina este parcată la soare, la temperatura de peste 16 grade, nivelul de benzen crește până la 2000-4000 mg, adică de peste 40 de ori mai mult decât limita admisă.

Brother Che a oferit cele mai bune sfaturi pentru șoferi, direct pe YouTube. „Mulți oameni sunt derutați de numărul mare de butoane, atunci când cumpără o mașină”, a declarat Che într-un clip.

Expertul din industria auto a subliniat că multitudinea de opțiuni, atunci când vine vorba de aerul condiționat din mașină, trebuie să servească nu doar la răcorire, ci și la alte aspecte importante, când ne aflăm la volan, scrie The Sun.

Consum mic, confort mare!
„Dacă folosești cum trebuie această funcție, vei avea parte de un consum scăzut și un confort sporit”, a spus Che. În primul rând pornește butonul de circulație internă, când folosește aerul condiționat, pe timp de vară. Astfel, aerul rece va ajunge în toate compartimentele mașinii și va ajuta la economisirea de carburant.

„Acest efect de răcorire este excelent”, a declarat Che. Apoi, un sfat pentru cei care conduc iarna și vor să aibă și economie la „pompă”.

„Oprește AC-ul și dă drumul la circulația externă, astfel încât să nu îți înghețe geamul”, a spus Che. Un alt sfat este pentru zilele ploioase. „Dă drumul la AC și la circulația externă”, a recomandat expertul.

Această ultimă metodă răcorește mașina, deoarece aerul cald in interior iese din mașină, în timp ce aerul rece de afară intră în habitaclu.

„În același timp, ajustează gurile de ventilație spre geam, astfel încât să ducă aerul acolo”, a explicat Che. „Astfel nu ți se va aburi geamul”.

Mirosuri urâte în mașină? Ultimul sfat ține de purificarea „curățirea” aerului în interiorul mașinii, astfel încât să fii ferit de mirosurile neplăcute. „De fiecare dată când ajungi la destinație, închide AC-ul”, a spus Che. „Păstrează doar ventilația, astfel încât să nu îți miroasă urât în mașină”. Un șofer a declarat, la comentarii, că sfaturile despre AC ale lui Brother Che sunt cât se poate de binevenite.

„Întotdeauna, oamenii consideră că aerul condiționat este sinonim cu aerul rece, dar nu asta înseamnă aer condiționat”.

„Da, AC-ul poate răci aerul, dar contribuie și la dezumidifcare, la dezaburire”. Pe de altă parte, butonul de circulație internă a aerului trebuie folosit cu „înțelepciune”, a avertizat același comentator. „E bun vara, când răcește imediat interiorul. După ce ați ajuns la un nivel confortabil de răcorire, închideți-l și „aduceți” aer curat de afară…”, a completat acesta.

Cum poţi merge cu aerul condiţionat la maşină fără să creşti consumul. Atenţie, aerul condiţionat din maşină, extrem de PERICULOS pentru sănătate!

Aerul condiţionat poate să fie o binecuvântare sau o sursă de multe probleme pe caniculă. Folosirea neadecvată a sistemului de climatizare al maşinii pe timp de caniculă poate cauza grave probleme de sănătate şoferului, precum şi pasagerilor. Trecerea de la răcoarea aerului condiţionat la canicula de afară poate crea un şoc termic, problemă peste care se poate trece uşor sa nu, în funcţie de organismul fiecăruia. Specialiştii au câteva recomandări pentru a evita astfel de probleme.

Parcarea maşinii în soare, precum şi culoarea ei închisă face ca temperatura din habitaclu să devină insuportabilă. Pentru a trece mai uşor peste acest moment şoferul trebuie să deschidă toate geamurile, să pornească motorul şi instalaţia de climatizare, dar numai pe ventilare.

„Pornim la drum şi lăsăm încă geamurile deschise, pentru a creea curentul de aer necesar aerisirii şi scăderii în continuare a temperaturii. După cateva minute, putem închide geamurile, şi pornim climatizarea pe „rece”. Dacă sistemul este de tip „climatronic” putem fixa temperatura dorită şi lăsăm sistemul să-şi facă treaba. Dacă fixăm temperatura dorită pe LOW, înseamnă că răcirea se va face continuu, fără a face nici un reglaj de temperatură”, scrie fordbt.ro.

Citeşte şi Cum să îţi pregăteşti maşina pentru vară. Ce trebuie să faci

Aerul condiţionat în maşină, care este temperatura ideală

Specialiştii spun că nu este indicat ca sistemul de răcire să fie pe minim. „În acest mod, vom ajunge să tuşim şi chiar să căpătăm un guturai. Este preferabil să reglăm temperatura la o valoare convenabilă, care să nu fie prea scăzută. Astfel, funcţionarea compresorului de AC este raţională, iar pasagerii nu vor fi supuşi unui şoc termic prea mare, odată ieşiti din maşină”, mai arată fordbt.ro.

Medicii spun că diferenţa dintre temperatura de afară şi cea din maşină nu trebuie să fie mai mare de 10 grade celsius. „Variaţiile mari de temperatură (peste 10˚C) pot declanşa un şoc termic. În acel moment, organismul nu are timp să-şi „activeze” mecanismele de termoreglare care stabilesc un echilibru între temperatura externă şi cea a corpului. În urma şocului termic, pielea se usucă şi devine fierbinte, ochii sunt tulburi, muşchii nu te mai ajută şi devii confuz. În cele mai grave cazuri, apar probleme de respiraţie şi chiar crize convulsive”, a precizat un medic.

Daca sistemul de climatizare este manual, trebuie să avem grijă să reglăm viteza ventilatorului astfel ca după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitand îmbolnavirea. De asemenea, trebuie să corelam viteza ventilatorului de aer cu temperatura realizată. Cu cât setăm pe viteză mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu.Alte guri susţin că temperatura din habitaclu într-o zi caniculaă trebuie să fie de 25-26 de grade celsius pentru a se evita şocul termic.

Citeşte şi Cum să ne protejăm de CANICULĂ. Vezi RECOMANDĂRILE

Varianta chinezească de răcire a maşini

Un videoclip de pe Youtube expune o metodă de răcorie a unei maşini care a stat parcată în soare, în 20 de secunde, fără a porni instalaţia de climatizare în vreun fel. Metoda chinezească presupune deschiderea geamului de pe partea şoferului, după care uşa pasagerului din dreapta trebuie închisă şi deschisă de cel puţin 5 ori. Astfel, temperatura din habitaclul maşinii scade cu 10 grade, lucru care se pioate vedea şi pe filmuleţ.

 

Cum te răcoreşti dacă nu ai aer condiţionat

1. Utilizeaza carpe ude. Daca vrei sa obtii mai multa racoare in masina, poti pune carpe umede peste grilele de aerisire. Aerul care va intra in masina va fi mult mai rece, insa singurul inconvenient va fi acela ca lavetele se vor usca rapid si va trebui sa le schimbi destul de des.

2. Condu desculţ. Şofatul fără îtncălțămine, care este interzis în anumite ţări, este o altă metodă care te poate ajuta să te răcorești îintr-o mașină fără aer condiționat, scrie 4tuning.ro. Încălțămintea contribuie și mai mult la supraîncălzirea corpului, așa că nu ezita să conduci desculț. Vei simți mai multă răcoare și vei conduce mult mai relaxat.

Citeşte şi Ce spune maşina preferată despre tine

3. Foloseşte gheaţă. Dacă pui o cutie de plastic plină de gheaţă lângă una dintre grilele de aerisire, vei obţine mult mai multă răcoare în maşină.

4. Echipează-ţi maşina cu geamuri ionizate. Geamurile ionizate sau geamurile cu folie de protecţie solară sunt o altă alternativă de a reduce căldura emanată de soare în maşina ta. De asemenea, acest tip de geamuri poate oferi şi o mai bună protecţie a tapiţeriei şi a bordului maşinii.

5. Răcoare de la ventilator. Dacă vrei să ai mai multă racoare în maşină, montează-ţi un ventilator micuţ, de 12 volţi, deasupra sau sub oglinda retrovizoare.

Cum poţi merge cu aerul condiţionat pornit fără să creşti consumul

Acum ceva timp pe Discovery era o emisiune care se numea MythBusters. Într-o zi caniculară de vară, asemenea celor care urmează și la noi, au vrut să descopere exact creșterea de consum înregistrată de mașină dacă pornești aerul condiționat.

Pentru a avea rezultate cât mai conclusive au luat două mașini identice și s-au dus pe un circuit gol. Datele rezultate au confirmat o teorie in care credeam de mult, fără să fi văzut nici o testare exactă a ei. Una din mașinile de pe circuit a mers cu geamrile deschise iar a două cu aerul condiționat pornit. Rezultatele spun în felul următor: la o viteză de până în 60 Km/h este mai economic să ții geamurile deschise, dar dacă depășești 65 Km/h aerul condiționat e mai benefic consumului de carburant (între 60 și 65 Km/h e alegerea voastră).

Soluția cea mai importantă pentru reducerea consumului în mediul urban, dacă vrei totuși să pornești AC-ul, este ca după câteva minute, când habitaclul mașinii se răcorește, să apeși butonul de recirculare a aerului din cabină. Nu avem un procent exact și pentru varianta asta, dar probabil din 5,4% rămânem cu un 2-3%…decent aș spune.

Manualele de utilizare ale mașinilor moderne avertizează asupra faptului că ar trebui să deschidem geamurile înainte de a porni aerul condiționat, dar nu menționează și de ce.

Ce e de facut: 

  • Este indicat sa deschizi geamurile masinii inainte de a porni aerul conditionat.
  • In momentul in care instalatia incepe sa incalzeasca aerul, aceasta impinge in masina o cantitate suplimentara de benzen.
  • Lasa geamurile deschise timp de cateva minute pentru a elimina substanta toxica.

Dacă sistemul de climatizare este manual, e musai să reglaţi viteza ventilatorului astfel încât, după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitând îmbolnăvirea. De asemenea, trebuie corelată viteză ventilatorului de aer cu temperatura realizată. ”Cu cât setezi pe o viteză mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu. Duzele trebuie să fie îndreptate în sus pentru ca, la coborâre, aerul rece să se amestece încet cu cel cald”, precizează inginerul Marcel Boghian. Componentele din interior pot fi protejate de şocurile termice dacă înainte cu 5-10 minute de a ajunge la destinaţie veţi opri instalaţia de climatizare. Astfel, apa acumulată din condens pe vaporizatorul instalaţiei de climatizare se poate usca în curentul de aer al mersului.

Nu doar interiorul maşinii trebuie protejat de căldura excesivă

Pe timp de vară trebuie să fiţi vigilenţi şi în ceea ce priveşte temperatura motorului. Asiguraţi-vă că nivelul de antigel este în limite normale şi aveţi grijă să ţineţi un recipient suplimentar în portbagaj pentru orice eventualitate. Anvelopele se pot încălzi excesiv la rândul lor, iar cea mai bună metodă pentru prevenirea acestui fenomen este verificarea presiunii în roţi la plecarea la drum. ”Roţile umflate la o presiune mai mică faţă de cea recomandată acoperă o suprafaţă mai mare pe şosea, deci creează mai multă forţă de frecare şi implicit mai multă căldură, lucru care poate duce la pierderi de aderentă şi uzură accentuate”, explică inginerul Marcel Boghian. Este extrem important să vă stabiliţi o regulă, de la care să nu vă abateţi niciodată. Nu lăsati copiii sau animalele de companie nesupravegheate în masină pe timp de caniculă. Deshidratarea apare mult mai repede la copii decât la adulţi, iar o masină amplasată direct sub bătaia razelor de soare se încălzeste excesiv, cu rezultate ce pot fi tragice pentru cei mici.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide viitorul președinte al României
Spynews
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Bzi.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam: Trebuia să se îndeplinească în noaptea de Revelion 2024!
Fanatik.ro
Ea este Justin Jade, videochatista ajunsă în Parlament pe listele POT. Ce nume controversate mai propune Partidul Oamenilor Tineri
Capital.ro
Călin Georgescu, anunț despre Uniunea Europeană și NATO: Este suficient
Playtech.ro
Primele imagini de la priveghiul lui Helmut Duckadam. Mama celebrului sportiv, distrusă de durere
DailyBusiness
Românii care primesc bani de la stat. Trebuie să depuneți cererile până la sfârșitul lunii decembrie
Adevarul
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a mai rămas de făcut”
wowbiz.ro
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Spynews
Cu cât se vinde un pahar de ciocolată caldă Dubai, la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Noua fiță îi costă scump pe doritori
Spynews
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în care iubitul artistei a făcut pasul cel mare | VIDEO
Evz.ro
Diana Șoșoacă, atac devastator. Cine a tras sforile la alegeri
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
kanald.ro
O actriță a fost luată de un val puternic în timp ce făcea yoga. Tânăra de doar 24 de ani a murit sub privirile iubitului ei
Cancan.ro
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la greu. S-a pus piciorul în prag și
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Călin Georgescu. S-a aflat acum!
StirileBZI
Când se dau pensiile în luna decembrie: Anunțul făcut de Poșta Română
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
stirilekanald.ro
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem
substantial.ro
COPII UCRAINENI TRANSFERAȚI ÎN RUSIA ÎNTR-UN PROGRAM DE ‘RUSIFICARE’ ACUZAT CA FIIND SUSȚINUT DE KREMLIN
MediaFlux
Șeful TIKTOK a spus ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. CONTUL care a fost INTERZIS
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii